Malzemeler
- 4 yeşil biber
- 2 kırmızı biber
- 3 patlıcan
- 3 domates
Yoğurtlu sos için;
- 2 diş sarımsak
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 1 silme çay kaşığı tuz
Domates sosu için;
- 2 adet domates
- 1 tatlı kaşığı salça
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- yarım çay kaşığı pul biber
- yarım çay kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?
- Köpoğlu mezesi için öncelikle patlıcanları alacalı soyalım. Sonra ortadan ikiye keselim. Ardından uzunlamasına, çok büyük olmayacak şekilde doğrayalım.
- Doğradığımız patlıcanları geniş bir kap içerisine alalım. Tuz ekleyelim ve kabı su ile dolduralım. Üzerine tabak kapatarak patlıcanların yüzeye çıkmasını engelleyelim. Bu şekilde patlıcanlarınızın hem acısı çıkacak hem de kararmayacaklar.
- Kırmızı biber ve yeşil biberlerimizi de doğrayalım.
- Tavaya sıvı yağ alalım ve kızdıralım. İçerisine, suyunu süzdüğümüz ve kuruladığımız patlıcanları atarak kızartalım.
- Patlıcanları kızarttıktan sonra yeşil ve kırmızı biberleri de kızartalım. Kızaran sebzelerin fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu serdiğimiz tabağa alalım.
- Domates sosu için tavaya zeytinyağını alalım. Üzerine salçayı ilave edelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Kavrulan salçaya domates, tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
- Sosumuz suyunu çekip koyulaştıktan sonra ocaktan alalım ve uygun bir kaseye aktaralım.
- Yoğurtlu sos için uygun bir kaseye süzme yoğurdu alalım. Üzerine rendelenmiş sarımsakları ve tuzu ekleyerek güzelce çırpalım.
- Uygun bir servis tabağına yoğurtlu sosumuzdan alalım ve yaydıralım. Üzerine kızarttığımız sebzeleri yerleştirelim.
- Tekrar yoğurtlu sostan gezdirelim. Son olarak domatesli sostan gezdirelim ve mezemiz servise hazır. Köpoğlu meze tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder