4 Eylül 2022 Pazar

Köpoğlu Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 yeşil biber
  • 2 kırmızı biber
  • 3 patlıcan
  • 3 domates

Yoğurtlu sos için;

  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Domates sosu için;

  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yarım çay kaşığı pul biber
  • yarım çay kaşığı karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Köpoğlu mezesi için öncelikle patlıcanları alacalı soyalım. Sonra ortadan ikiye keselim. Ardından uzunlamasına, çok büyük olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Doğradığımız patlıcanları geniş bir kap içerisine alalım. Tuz ekleyelim ve kabı su ile dolduralım. Üzerine tabak kapatarak patlıcanların yüzeye çıkmasını engelleyelim. Bu şekilde patlıcanlarınızın hem acısı çıkacak hem de kararmayacaklar.
  • Kırmızı biber ve yeşil biberlerimizi de doğrayalım.
  • Tavaya sıvı yağ alalım ve kızdıralım. İçerisine, suyunu süzdüğümüz ve kuruladığımız patlıcanları atarak kızartalım.
  • Patlıcanları kızarttıktan sonra yeşil ve kırmızı biberleri de kızartalım. Kızaran sebzelerin fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu serdiğimiz tabağa alalım.
  • Domates sosu için tavaya zeytinyağını alalım. Üzerine salçayı ilave edelim ve kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Kavrulan salçaya domates, tuz, karabiber ve pul biberi ilave ederek domatesler suyunu çekene kadar pişirelim. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Sosumuz suyunu çekip koyulaştıktan sonra ocaktan alalım ve uygun bir kaseye aktaralım.
  • Yoğurtlu sos için uygun bir kaseye süzme yoğurdu alalım. Üzerine rendelenmiş sarımsakları ve tuzu ekleyerek güzelce çırpalım.
  • Uygun bir servis tabağına yoğurtlu sosumuzdan alalım ve yaydıralım. Üzerine kızarttığımız sebzeleri yerleştirelim.
  • Tekrar yoğurtlu sostan gezdirelim. Son olarak domatesli sostan gezdirelim ve mezemiz servise hazır. Köpoğlu meze tarifini deneyeceklere şimdiden  afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder