1 Kasım 2022 Salı

Kırma Zeytin Tarifi

 

Malzemeler

  • 7 kg ham yeşil zeytin
  • 2 su bardağı kaya tuzu
  • 2 çay kaşığı limon tuzu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kırmızı zeytin yapmak için biraz daha uzun sivrice zeytinler seçmelisiniz.
  • 7 kilogram zeytini güzelce yıkayalım.
  • Daha sonra kırmaya başlayalım.
  • Kırarken etrafa yağların sıçrama ihtimaline karşı temiz bir sofra bezi veya poşet ile sofranın üzerini kaplayalım.
  • Cam bir kavanoz veya temiz bir taş yardımıyla zeytinleri kıralım.
  • Yanımıza 5 litrelik turşu bidonu veya 5 litrelik su şişesi koyalım.
  • Dibini 4-5 parmak dolduracak kadar su ekleyelim.
  • Kırdığımız zeytinler şöyle bir iki avuç olunca hemen bidona koyalım. Yoksa kararmalar olabilir.
  • Zeytinler bitene kadar aynı işlemi tekrar edelim. Zeytinlerin suyu yetersiz geliyorsa üzerini çeşme suyu ile ilave yapalım. Ağız kısmına gelene kadar bidonu zeytin ve su ile dolduralım.
  • 5 litrelik bir şişe yaklaşık olarak 3,5 kilogram kadar zeytin alıyor.
  • 3 gün sonra suyunu değiştirelim yeniden çeşme suyu ilave edelim. Eğer hemen tüketmek istiyorsanız 2 3 günde bir suyunu değiştirerek zeytininizi tatlandırın.
  • Bir hafta 10 gün içerisinde zeytini yenmeye hazır hale gelecektir ama cinsine göre bu süre değişkenlik gösterebilir.
  • O yüzden tadına bakın eğer tatlanmışsa,5lt lik bidon için 1 su bardağı kaya tuzunu ve 1 çay kaşığı dolusu limon tuzunu, içme suyunu ağız kısmına gelecek kadar ilave edip bir gün daha bekletip tüketmeye başlayabilirsiniz.
  • Tüketirken üzerine zeytinyağı pul biber kekik veya nane ilave edebilirsiniz. Hemen bir iki ayda tüketeceğiniz zeytinleri bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
  • Bir sene içerisinde tüketeceğiniz zeytinleri de ilk kurduktan sonra 3 gün bekletin. 3 gün içerisine bir su bardağı kaya tuzu ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyin. Yine ağız kısmına gelecek kadar içme suyu ilave edip şişenizin kapağını kapatın.
  • Güneş görmeyen serin bir yerde zeytini çok uzun bir süre boyunca muhafaza edebilirsiniz.
  • Aralarda hiçbir şekilde su değişimi yapmıyoruz.
  • Tüketeceğiniz zaman yine 2-3 güne bir su değişimi yapıp tuzunu limon tuzunu ekleyip zeytininizi tatlandırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder