6 Kasım 2022 Pazar

Tek Seferde Yapılan Tel Tel Ayrılan Pamuk Açmalar Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 adet yaş maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (sarıları üzerine ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 4-4,5 su bardağı)

Aralarına sürmek için;

  • 150 gram oda ısısında yumuşamış tereyağı

Üzerine sürmek için;

  • Yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pekmez

    Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için yoğurma kabına ılık sütü ve suyu koyuyoruz. İçerisine mayayı koyup eriyene kadar karıştırıyoruz. Ardından toz şekeri, sıvı yağı, yumurta beyazlarını ve tuzu ekleyip kontrollü bir şekilde un eklemeye başlıyoruz.
  • Hamur toparlanmaya başladığında un ilavesi yapmıyoruz. Elimizi çok hafif sıvı yağ ile yağlayıp hamuru toparlıyoruz. Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alıp elimizle dikdörtgen olacak şekilde açıyoruz. Oda ısısında yumuşamış olan tereyağını elimize alıp hamura sürüyoruz ve bu şekilde açmaya devam ediyoruz.
  • Daha sonra iki tarafından hamuru ortaya doğru katlayıp tekrar yağlıyoruz. Son olarak katladığımız hamurun bir tarafına yağ sürüp diğer tarafı üzerine kapatarak yine dikdörtgen olacak şekilde hamuru açıyoruz.
  • Kesici ile iki cm kalınlığında hamurdan uzunlamasına şeritler kesiyoruz. Her şeridi ikiye katlayıp elimizle kıvirarak şekil veriyoruz.
  • Açmaları tepsiye alıp üzerini örterek 20 dakika tepsi mayası yapıyoruz. En son üzerlerine ayırdığımız yumurta sarılarına yağ ve pekmez ekleyip karıştırarak üzerlerine sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder