26 Ocak 2023 Perşembe

Çikolatalı Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 100 gram toz şeker (1/2 (yarım) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) poşet vanilya
  • 30 gram un (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 30 gram kakao (1/4 (çeyrek) su bardağı)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

Krema için;

  • 1 poşet kremşanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

Fıstıklı karamel sos;

  • • 1 su bardağı şeker (200 ml. lik su bardağıyla)
  • • 1 poşet sıvı krema (200 ml.)
  • • 50 gram tereyağı 100 gram yer fıstığı

Çikolatalı kaplama;

  • • 120 gram bitter çikolata
  • • 40 gram bitter çikolata (üzerini kaplamak için)

Su bardağı ölçüm 250 ml. 

Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Yumurta beyazlarına bir tutam tuz atıp tıraş köpüğü görünümü elde edene kadar iyice çırpın.
  2. Başka bir karıştırma kabına yumurta sarılarını ve şekeri koyup onları da mayonez kıvamına gelene kadar çırpın.
  3. Üzerine bir kaba elediğiniz un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ilave edin. Yumurta beyazı karışımını 3 partide ekleyerek alttan yukarı katlayarak karıştırın.
  4. Yumurta beyazı görünmeyene kadar karıştırmanız yeterli. Fazla karıştırırsanız istediğimiz yumuşaklıkta bir pandispanya elde edemeyiz.
  5. Orta boy bir dikdörtgen tepsiye pişirme kağıdı açın. Tepsiye kek harcınızı boşaltın ve tezgaha hafifçe vurarak harcın eşit yayılmasını sağlayın.
  6. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 10 – 12 dakika pişirin (çok pişirmeyin, aksi taktirde rulo şekli vermek zor olur) kürdan temiz çıktığında fırından alın. Keki fırının kapağını açıp 10 dakika bekletin.
  7. Ardından temiz bir kumaşa ters çevirin. Üstteki pişirme kağıdını sıyırıp alın. Kumaşı dikkatlice ve gevşek bir şekilde rulo yapın. 1 saat bu şekilde bekletin.
  8. Bu arada karameli hazırlamak için bir sos tavasına toz şekeri koyun. Kısık ateşte şekeri açık kahverengi olana kadar pişirin. Hızlı davranarak içine 50 gram tereyağı ekleyip kaynatın.
  9. Ocağın altını iyice kısıp bu kez kremayı ilave edin. Şeker eriyinceye kadar karışımı kısık ateşte kaynatın. Ocağı kapatıp karameli süzün. Yer fıstıklarını ekleyip karıştırın ve bir kenara alın.
  10. Pastanın üzerindeki yongaları yapmak için dikdörtgen bir yağlı kağıda benmari olarak erittiğiniz bitter çikolatayı döküp spatula ile yayın. Sonra kağıdı çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın. Soğuyup, donması için buzdolabına kaldırın.
  11. Kremşanti için; buzdolabından çıkardığınız 1 çay bardağı soğuk süt ile 1 poşet toz kremşantiyi kabarıncaya kadar iyice çırpın. Kullanıncaya kadar tekrar buzdolabına koyun.
  12. Rulo kekinizi kumaşı ile birlikte yavaşça açın. Kekin içine fıstıklı karamelini gezdirip yayın. Soğuyunca çırptığınız kremşantiyi karamelin üzerine dikkatlice sürün.
  13. Ruloyu uzun tarafından rulo yapın. Streç folyoya sarıp, açılmaması için kenarlarını sıkıca bağlayın. Bu şekilde buzdolabına kaldırıp 40 -50 dakika bekletin.
  14. Servis yapmadan önce keki dolaptan çıkarıp servis tabağına alın. 40 gram çikolatayı benmari olarak eritin. Buzdolabından pişirme kağıdına sardığınız çikolatayı çıkarın ve ruloyu açın.  Açarken çikolatalar kırılacak ve ince uzun çikolatalar oluşacak.
  15. Bu ince uzun çikolata parçalarını, benmaride erittiğiniz çikolatadan alt kısımlarına sürerek rulo keke yapıştırın. Dilerseniz en son üzerine pudra şekeri serpin. Dilimleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder