22 Ocak 2023 Pazar

Kat Kat Yumuşacık Haşhaşlı Lokum Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı (sarısı dışına)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru veya yaş maya
  • 5 buçuk 6 su bardağı un (lütfen kontrollü ekleyin)

İçi için malzemeler;

  • 200 gr haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sıvı malzemeleri koyuyoruz ve mayayı ilave edip 10 dakika hamurun aktif hale gelmesini bekliyoruz.
  • Hamur mayalanırken haşhaşı uygun bir kaba alıp üzerine sıvı yağ ekliyoruz ve haşhaşı ezerek açıyoruz güzel bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Hamur aktif hale gelince unu yavaş yavaş döküp hamuru toparlıyoruz ve mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamurun altına un serperek tezgaha alıyoruz ve 4 eşit parcaya bölünür.
  • Hepsi yuvarlak yapılır ve kenara alınır ilk yuvarlak yaptığımız hamurdan başlayarak merdane yardımıyla hamuru kare olacak şekilde açıyoruz.
  • Açtığımız hamurun kenarlarına çok gelmeyecek şekilde haşhaş sürülür ve hamurun her yerine yaydırılır.
  • En uzun kısımdan rula halinde sarılır ve kenarları düzeltilir.
  • 3 parmak genişliğinde kesilir yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tepsiye yerleştirirken boşluk bırakarak yerleştirelim videoda da nasıl olduğunu gösterdim.Oradan bakarak yapabilirsiniz.
  • Tepsinin üzerini temiz bir bezle kapatıp tepsi mayası yapılır yaklaşık yarım saat 45 dakika yeterli gelecektir.
  • Hamur dinlendikçe güzelleşir✅.
  • Tepsi mayası olduktan sonra üzeri açılır ve yavaşça yumurta sarısı sürülür bastırmaya özen gösterin ki mayalı olan hamur sönmesin.
  • 180 derece fırında 30 dakika pişirilir.
  • Piştikten sonra tekrar üzerini bir bezle kapatıp soğumaya bırakılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder