Ispanaklı Saç Böreği Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı sulu yoğurt
- 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
- 20 gram yaş maya
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5,5 – 6 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
İç malzeme:
- 750 gram ıspanak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 200 gram beyaz peynir
Üzeri için;
- Tereyağı
Ispanaklı Saç Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce ıspanaklı içi yapmak için ıspanağı ayıklayıp yıkayın.
- Sert sap kısımlarını kesip doğrayın.
- Genişçe bir tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağını alıp üzerine küp doğranmış kuru soğanı ekleyin.
- Üzerine tuz ekleyip kavurun. ( peyniriniz tuzlu ise tuz kullanmayın. )
- Soğanlar yumuşayınca doğradığınız ıspanağı ve şekeri ilave edip ocağın altını açın. ( şeker ıspanağın burukluğunu alması için kullanılıyor )
- Ispanağı sulandırmadan en fazla 1 dakika çevirin ve ocaktan alın. Soğuması için bir kenara alın.
- Bu arada bir yoğurma kabına yarım su bardağı ılık suyu alıp üzerine yarım paket ( 20 gram ) yaş mayayı ilave edin.
- Maya kabarıncaya kadar 5-10 dakika arası bekletin.
- Ardından sulu yoğurt, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuz ekleyip karıştırın.
- Kontrollü olarak un ilave edip yumuşak orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. ( ben 6 su bardağı un kullandım. )
- Hamurun üzerini kapatıp mayalanması için yarım saat bekletin.
- Mayalanmış hamurun gazını alıp tavanıza sığacak büyüklükte bezeler yapın.
- Unlanmış tezgahta bezeleri mantı hamuru kalınlığında açın.
- Ispanaklı iç malzemenin içine peyniri rendeleyin.
- Açtığınız hamurların yarısına iç malzeme koyup diğer yarısını üzerine kapatın.
- Bir tencere kapağıyla kenarlarını kesin.
- Ocağa tavanızı koyup ısıtın. ( ya da pişirme sacı )
- Yarım daire şeklindeki börekleri tavaya koyun.
- İki tarafının da rengi değişinceye kadar pişirin.
- Büyükçe kapaklı bir kabın içine pişirdiğiniz börekleri aralarına tereyağı sürerek üst üste koyun.
- Yumuşak kalması için her seferinde kapağı kapatın.
Su bardağı ölçüm: 200 ml.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder