13 Şubat 2023 Pazartesi

Yumuşacık Poğaça (Yiyenin Tarif İstediği Pamuk Poğaça) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 2.5 su bardağı su
  • 2.5 sıvı yağ
  • 4 adet yumurta akı (sarıları üzeri için)
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Un

Üzeri için

  • 4 adet yumurtanın sarısı
  • 2 yemek kaşığı süt

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle süt ve mayayı şeker tozunu derince bir yoğurma kabına koyup ön mayalama yapalım.
  • Maya yüzüne çıkıp hafif aktifleşince diğer kalan malzemeleri de ekleyelim. Ve çok yumuşak bir hamur elde edelim. Hatta biraz fazla yumuşak olsun. Epey bir yoğuralım öyle ki hamur elimize yapışmayana kadar.
  • Daha sonra hamuru sarıp oda ısısına göre 40 dk veya 50 dk mayalanmaya bırakalım.
  • Daha sonra hamurun havasını alıp şekil vermeye geçelim. Ben 2 parça alıp uzun şerit yapıp birbirine doluyorum. Simit şekli yani.
  • Daha sonra tepsiye boşluklu bir şekilde dizip yumurta sarısına azcık süt koyup üzerine sürelim.
  • Üzerine de susam veya çörek otu da sürüp ağzını kapatıp tekrar tepside ekşimeye bırakalım. 30 dk kadar. Zaten 30 dk da koyduğunuz hamurun 2 katı bir hacime sahip olacaktır.
  • 170 derecelik fırına verelim.
  • Çıkarınca üzerine hafif nemli bir bez atıp dinlendirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder