18 Mart 2023 Cumartesi

Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi

 

Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz maya
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Aralarına sürmek için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram kadar tereyağ
  • 1 kase beyaz peynir

    Buzlukta Çıtır Bohça Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su ve sütü yoğurma kabına alıp üzerine mayayı döküp karıştıralım maya erisin.
  • Diğer malzemeleri koyup yavaş yavaş un ilavesiyle yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Üzerini kapatıp hamur kabarıncaya kadar bekletelim.
  • Mayalanan hamurdan parçalar alıp 10 adet beze yapalım.
  • Tereyağını eritelim üzerine sıvı yağı dökelim.
  • Bezeyi tezgaha alıp un ilavesiyle açalım.Ne kadar büyük açılırsa o kadar iyi olur.
  • 1 ci açtığımız yufkaya 2 yemek kaşığı yağ döküp fırçayla her tarafını yağlayalım.
  • Bohça katlar gibi katlayıp her katlanan kısımlarıda yağlayalım bir kenara alalım.
  • 2 ci bezeyide aynı şekilde açıp yağlayalım üzerine. Peynir serpiştirelim.
  • Önceki bohça yapılan hamuru tam ortasına koyalım.
  • Yine her katladıgınız tarafı yaglayarak bohça gibi katlayalım.
  • 3 cü bezeyi de açıp yağlayıp önceki bohça hamuru tam ortaya koyup yine her katı yağlayarak kapatalım. Yani ilk bezeye peynir koymuyoruz ikinci hamura koyuyoruz.
  • Sonra 3 cü hamur boş.4 cü hamur tekrar peynir.5 ci hamur boş olacak.
  • Hamuru elimizle bastırarak inceltelim bir parmak kalınlığında olsun.
  • Hamurun üzerini streçleyip dondurucuda 2 saat kadar bekletelim yağ donmuş olsun.
  • Diğer 5 adet bezeyi de aynı şekilde yapalım.
  • Ben birini peynirli birini boş yaptım.
  • Dondurucudan çıkan hamuru pişirme kağıdı serili tepsiye koyalım.
  • Oda ısısına gelince elimizle hafif bastırarak bir cm kadar inceltelim.
  • Hamuru önce dörde bölelim sonra her kareyi köşelerden üçgen dilimlere ayıralım.
  • Tepsi mayası için iyice kabarıcaya kadar bekletelim.
  • Kabaran hamurumuzun üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
    Afiyet olsun.
    Not; Bu hamuru bohça kısmına getirdikten sonra eğer hemen pişirmeyecekseniz dondurucuya koyun dilediğiniz zaman çıkarıp üstte anlatıldığı gibi tepsiye alın oda ısısına gelince hafif bastırın üçgen dilimler halinde kesin kabarmasını bekleyin ve yumurta sarısı sürüp pişirin.
    Ramazan yaklaşırken hemde elinizin altında hazır böreğiniz olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder