16 Mart 2023 Perşembe

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (85 ml)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürülecek)
  • 6 su bardağı un (720 gram)
  • 1 dolu tatlı kaşığı tuz

Harcı için;

  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 çay bardağından biraz eksik şeker
  • Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ

    Tam Ölçülü Yumuşacık Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü, suyu, şeker ve mayayı yoğurma kabına alarak şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Üzerine sıvı yağ ve yumurtayı ekleyerek kısaca tekrar karıştıralım. Bir miktar un ve tuzu ekleyerek hamuru yoğuralım. Unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Yumuşak ele yapışan bir hamur olmalı.
  • Hamur toparlanınca birkaç dk yoğurmaya devam edin. Sonrasında üzerini kapatarak 1 saat mayalanmaya bırakalım. Harcı için haşhaş ezmesi, şeker ve sıvı yağı bir kaseye alarak karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru biraz yoğurarak havasını alalım. Sonra 6 eşit parçaya bölerek bezeler oluşturalım. Her bezeyi biraz unlayarak merdane ya da oklava yardımıyla tabak boyutunda açalım.
  • Tamamını açtıktan sonra şekil verme işlemine geçebiliriz. Her bir hamuru aralarına hazırladığımız karışımdan sürerek üstüste sıralayalım.
  • Her bir hamurun üzerine karışımı ekleyince elimizle dağıtırken biraz da hamur inceltelim. Altıncı hamuru eklediğimizde hamurumuz bayağı büyümüş olsun.
  • Son hamurun üzerine de kalan karışımı dağıtıp hamuru kare şekle getirelim. Yumuşak bir hamur olduğundan kolayca şekil alacaktır.
  • Her yeri eşit kalınlığa gelince karşılıklı kenarları ortada birleştirelim ve dikdörtgen şekli oluşsun.
  • Sonrasında iki parmak genişliğinde şeritler keselim, her kestiğimiz şeriti kendi etrafında döndürerek spiral bir şekil verelim ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın kabına sıralayalım. Tamamına şekil verince üzerini kapatarak 30 dk tepsi mayası yapalım.
  • Ardından ayırdığımız yumurta sarısına 1 yemek kaşığı süt ekleyerek karıştırarak çöreğin üzerine dağıtalım.
  • Önceden ısıttığımız 190 derece fırında 35 dk kadar pişirelim. Puf puf yumuşacık oluyor. Denediğiniz takdirde tekrar tekrar yapmak isteyeceksiniz 🤗 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder