Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
- 6 su bardağı un
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2 su bardağı ılık su (400 ml)
İç malzemesi;
- 1 kg pırasa
- Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 ml)
- 200 gr beyaz peynir
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Hamuru Yağlamak İçin;
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 100 gr tereyağı
Üzeri İçin:
- Kalan yağ karışımı
Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pırasalı arnavut böreği için yoğurma kabına unu alalım. Ortasını havuz şeklinde çukurlaştıralım.
- Bu çukura sirke ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş suyu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
- Orta sertlikte olan hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alarak elimizle yoğuralım ve tekrardan toparlayalım.
- Toparlanan hamurumuzu önce eşit parçaya ardından her bir parçayı da 10 parçaya ayıralım.
- Hamurları içe doğru katlayarak beze haline getirelim.
- Hazırladığımız bezeleri hafifçe unladığımız tabağa dizelim. Üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlendirelim.
- İç harcı için pırasalarımızı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayalım.
- Ocağa aldığımız tavanın içerisine sıvı yağı ekleyerek doğradığımız pırasaları alalım ve kavurmaya başlayalım.
- Pırasalar diriliğini kaybedince tuz, pul biber ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alalım.
- Soğuyan pırasaları geniş bir kaba aktaralım ve üzerine peyniri ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada peynirinizin tuz oranına göre iç harca tuz ilave edebilirsiniz.
- Dilendirdiğimiz bezelerden bir tanesini unladığımız tezgaha alalım. Merdane veya oklava yardımıyla 1 kaşık büyüklüğünde genişletelim.
- Bezelerden ilk 10 tanesini bu şekilde açalım ve aralarına erittiğimiz tereyağı ile karıştırdığımız sıvı yağdan sürerek üst üste dizelim.
- 10. hamurun üzerine yağ sürmeden bırakalım. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak ayrı bir tabağa dizelim ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
- Un serptiğimiz tezgaha ilk hazırladığımız 10’lu hamuru alalım ve elimizle üzerine bastırdıktan sonra merdane yardımıyla kullanacağımız tepsi boyutunda genişletelim. Ben bu tarifte 36cm çapında bir tepsi kullandım.
- Yeterince genişlettiğimiz yufkayı yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim.
- Hazırladığımız pırasalı harcı yufkanın üzerine alarak eşit bir şekilde yayalım.
- Diğer hamuru da aynı şekilde açtıktan sonra pırasalı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
- Böreğin kenarlarına elimizle hafifçe bastırarak yapıştıralım.
- Klasik Arnavut böreği şeklini vermek için tepsinin ortasına bir kase yerleştirelim ve bıçak ile yuvarlak olacak şekilde keselim. Tüm böreği ortadan kenarlara doğru dilimleyelim.
- Son olarak kullandığımız yağdan kaldıysa böreğin üzerine sürelim. Yağınız kalmadıysa bir şey sürmeden de pişirebilirsiniz.
- Arnavut böreğimizi önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 1 saat pişirelim.
- Sürenin sonunda pişen Arnavut böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder