3 Nisan 2023 Pazartesi

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi

 

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin;

  • 6 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)

İç malzemesi;

  • 1 kg pırasa
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 ml)
  • 200 gr beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Hamuru Yağlamak İçin;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 100 gr tereyağı

Üzeri İçin:

  • Kalan yağ karışımı

    Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasalı arnavut böreği için yoğurma kabına unu alalım. Ortasını havuz şeklinde çukurlaştıralım.
  • Bu çukura sirke ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş suyu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Orta sertlikte olan hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alarak elimizle yoğuralım ve tekrardan toparlayalım.
  • Toparlanan hamurumuzu önce  eşit parçaya ardından her bir parçayı da 10 parçaya ayıralım.
  • Hamurları içe doğru katlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezeleri hafifçe unladığımız tabağa dizelim. Üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • İç harcı için pırasalarımızı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayalım.
  • Ocağa aldığımız tavanın içerisine sıvı yağı ekleyerek doğradığımız pırasaları alalım ve kavurmaya başlayalım.
  • Pırasalar diriliğini kaybedince tuz, pul biber ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alalım.
  • Soğuyan pırasaları geniş bir kaba aktaralım ve üzerine peyniri ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada peynirinizin tuz oranına göre iç harca tuz ilave edebilirsiniz.
  • Dilendirdiğimiz bezelerden bir tanesini unladığımız tezgaha alalım. Merdane veya oklava yardımıyla 1 kaşık büyüklüğünde genişletelim.
  • Bezelerden ilk 10 tanesini bu şekilde açalım ve aralarına erittiğimiz tereyağı ile karıştırdığımız sıvı yağdan sürerek üst üste dizelim.
  • 10. hamurun üzerine yağ sürmeden bırakalım. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak ayrı bir tabağa dizelim ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Un serptiğimiz tezgaha ilk hazırladığımız 10’lu hamuru alalım ve elimizle üzerine bastırdıktan sonra merdane yardımıyla kullanacağımız tepsi boyutunda genişletelim. Ben bu tarifte 36cm çapında bir tepsi kullandım.
  • Yeterince genişlettiğimiz yufkayı yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Hazırladığımız pırasalı harcı yufkanın üzerine alarak eşit bir şekilde yayalım.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde açtıktan sonra pırasalı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
  • Böreğin kenarlarına elimizle hafifçe bastırarak yapıştıralım.
  • Klasik Arnavut böreği şeklini vermek için tepsinin ortasına bir kase yerleştirelim ve bıçak ile yuvarlak olacak şekilde keselim. Tüm böreği ortadan kenarlara doğru dilimleyelim.
  • Son olarak kullandığımız yağdan kaldıysa böreğin üzerine sürelim.  Yağınız kalmadıysa bir şey sürmeden de pişirebilirsiniz.
  • Arnavut böreğimizi önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 1 saat pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen Arnavut böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder