Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi İçin Malzemeler
İç harcı için;
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 250 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet sivri biber
- 3 diş sarımsak
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- Yarım su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
- Birkaç dal maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- Kimyon
Hamuru için;
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 adet yumurta
- 1 adet orta boy haşlanmış patates
- Yarım su bardağı un (gerekirse)
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Tuz
Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İç harcı yapmak için tavaya yağ alınır. Isınınca kıyma eklenip renk alana kadar eze eze kavrulur. Ardından çok ince doğranmış soğan ve biber eklenip iyice yumuşayana kadar kavrulur.
- Daha sonra sarımsak ve salçalar eklenip çiğ kokusu gidene kadar 4-5 dk daha kavrulur. Baharatlar, ceviz ve maydanoz eklenip güzelce karıştırılır ve altı kapatılır.
- Hamur için; bulgur derin bir kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip karıştırılır ve kapak kapatılır.
- Bulgur şişince içerisine yumurta, haşlanıp ezilmiş patates, salça ve tuz eklenip uzunca bir süre yoğrulur. Eğer hamur cıvık ise un ekleyebilirsiniz. Kurabiye hamuru kıvamında bir hamur olmalı.
- Fırın kabı iyice yağlanır. (küçük dikdörtgen borcam kullandım, küçük ölçülü bir fırın kabı kullanınız) hamurun yarısı eller yağlanarak kabın tabanına yayılır. Üzerine iç harcı eklenir.
- Üzerine tekrar hamur parçalar halinde eklenerek eller yağlanarak yayılır. Eşit bir şekilde yayıldıktan sonra üzerine biraz yağ gezdirilip yayılır.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirilip çıkarılır. Henüz yumuşakken dilimlenir ve tekrar fırına verilir.
- Bu kez üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir. Biraz gevrek olmalı. Bol limonla servis edilir. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder