5 Nisan 2023 Çarşamba

Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi

 

Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet sivri biber
  • 3 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Yarım su bardağı dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)
  • Birkaç dal maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon

Hamuru için;

  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet orta boy haşlanmış patates
  • Yarım su bardağı un (gerekirse)
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz

    Tepsi Oruğu (Pratik İçli Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı yapmak için tavaya yağ alınır. Isınınca kıyma eklenip renk alana kadar eze eze kavrulur. Ardından çok ince doğranmış soğan ve biber eklenip iyice yumuşayana kadar kavrulur.
  • Daha sonra sarımsak ve salçalar eklenip çiğ kokusu gidene kadar 4-5 dk daha kavrulur. Baharatlar, ceviz ve maydanoz eklenip güzelce karıştırılır ve altı kapatılır.
  • Hamur için; bulgur derin bir kaseye alınıp üzerine sıcak su eklenip karıştırılır ve kapak kapatılır.
  • Bulgur şişince içerisine yumurta, haşlanıp ezilmiş patates, salça ve tuz eklenip uzunca bir süre yoğrulur. Eğer hamur cıvık ise un ekleyebilirsiniz. Kurabiye hamuru kıvamında bir hamur olmalı.
  • Fırın kabı iyice yağlanır. (küçük dikdörtgen borcam kullandım, küçük ölçülü bir fırın kabı kullanınız) hamurun yarısı eller yağlanarak kabın tabanına yayılır. Üzerine iç harcı eklenir.
  • Üzerine tekrar hamur parçalar halinde eklenerek eller yağlanarak yayılır. Eşit bir şekilde yayıldıktan sonra üzerine biraz yağ gezdirilip yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dk pişirilip çıkarılır. Henüz yumuşakken dilimlenir ve tekrar fırına verilir.
  • Bu kez üzeri nar gibi kızarana dek pişirilir. Biraz gevrek olmalı. Bol limonla servis edilir. Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder