İstanbul Tatlısı (Bayram Tatlısı Arayanlara) Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gram margarin veya tereyağı
- 2 adet yumurta (1 inin sarısını üzerine)
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı hindistan cevizi
- 2 kaşık irmik
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabuğu rendesi
- Çeyrek çay bardağı pudra şekeri
- 2-2.5 su bardağı un (ben tam 2 bardak kullandım yumurtanın büyüklüğü un miktarını etkiler)
Üzerine;
- 1 adet yumurta sarısı
- Susam
İrmik dolgusu için;
- 1 su bardağı süt
- Yarım çay bardağı irmik
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Su bardağım 200 ml çay bardağım 125 ml
İstanbul Tatlısı (Bayram Tatlısı Arayanlara) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce irmik dolgusunu hazırlayalım süt ve irmiği tencereye alıp, karıştıralım kaynayıp göz göz olmaya başlayınca 1 dakika daha kaynatıp altını kapatalım ve ara ara karıştıralım.
- Tatlı hamurumuz için un hariç bütün malzemeleri karıştırma kabına alalım elimize karıştıralım daha sonra kontrollü bir şekilde unu ekleyelim yumuşak bir hamur olsun iki bardaktan sonra kontrollü ekleyelim ben tam iki bardak kullandım.
- Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayalım yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
- Hepsini bitirdikten sonra ortalarına oklava ya da herhangi yuvarlak bir şeyle bastırıp büyük delikler açalım, kenarlarına yumurta sarısı sürelim ve susam ekelim.
- Daha sonra irmik dolgusundan elimizde küçük yuvarlaklar yapıp, tatlımızın orta kısmına yerleştirelim (sıkma torbasına koyup üzerine sıkabilirsiniz )
- Önceden 180°’de ısıttığımız fırına koyalım bu sırada şerbeti hazırlayalım şeker ve suyu karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika kaynatalım.
- Daha sonra çeyrek limonun suyunu sıkıldım 3-4 dakika daha kaynatıp, altını kapatalım.
- Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca şerbetimizi üzerine gezdirelim 1 gece dinlendirelim tatlımız hazır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder