4 Ekim 2023 Çarşamba

Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi

 

Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kemiksiz parça et kuzu but, kol ya da kemiksiz dana eti
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet iri büyük havuç
  • 4-5 adet iri patates
  • 1 limonun suyu (limon büyükse yarım limon kullanın)
  • 1 adet defne yaprağı (şart değil ama varsa kullanın derim)
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz (tuz miktarı sizde)
  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)
  • 6-7 dal kıyılmış maydanoz

    Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi Nasıl Yapılır?YEMEĞİN DÜDÜKLÜ TENCEREDE yapılış şekli:

    1. Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin..
    2. Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte pembeleşene kadar kavurun..su da bekleyen etleri süzün…
    3. Suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
    4. Daha sonra ilk önce 4’e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları  4’e bölünmüş patatesleri, baharatları ve defne yaprağını da tencereye ekleyin..
    5. Tencereye 5-6 bardak sıcak su koyup yemeği pişirin (su etlerin üstünü 1 parmak kadar aşmalı)
    6. Yemek pişince buharı çıkmış düdüklünüzün kapağını  açın…
    7. Yemeğin ilk sıcağı geçince tencereye sıkılmış limon suyunu ekleyip ikiliyi kısık ateşte 3-4 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın..
    8. Yemeği  tabaklara paylaştırdıktan sonra tabaklarda ki  yemeklerin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları serpip yemeğinizi hemen sıcak sıcak servis  yapın…(Lütfen !! yemek pişince içinden defne yaprağını çıkartmayı unutmayın)

    YEMEĞİN TENCEREDE yapılış şekli:

    1. Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin.
    2. Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte  pembeleşene kadar kavurun..
    3. Suda bekleyen etleri süzün…suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
    4. Daha sonra tencereye etlerin üstünü 2 parmak aşacak kadar sıcak su ,baharatlar ve defne yaprağını ekleyerek tencereyi kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ağır ateşte 40-50 dakika kadar kaynatın. (kaynarken suyun üstünde  oluşan köpükleri almayı unutmayın)
    5. 40-50 dakika  sonra ilk önce 4’e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları tencereye ekleyin…
    6. Havuçlar biraz pişince (10 dakika sonra) patatesleri de tencereye ekleyerek yemeği kısığa yakın orta ateşte pişirin (gerekirse yemeğe sıcak su ilavesi yapabilirsiniz).
    7. Yemeğin pişmesine 2-3 dakika kala ocağın altını iyice kısın  limon suyunu da  tencereye ilave edin..
    8. Tabağa aldığınız yemeğin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları  serpiştirdikten sonra yemeğinizi sıcak sıcak  servis yapın….

    Et haşlamanızı “TERBİYELİ ET HAŞLAMA” olarak yapmak isterseniz.

    1. Etiniz ve sebzeleriniz güzelce  pişti yemek hazır.
    2. Şimdi pişmiş yemeğin ağzını açın yemeğin ilk sıcağı çıksın.
    3. 1 yumurta sarısı,1 küçük limon suyu ile çırpılır.
    4. Bu karışıma 1 tatlı  kaşığı (silme) un eklenerek hepsi karıştırılır devamında  karışımın içine  1/3  su bardağı su  eklenerek karışım yine karıştırılır.
    5. Devamında karışıma yemeğin haşlama suyundan da yavaş yavaş eklenerek terbiyeli karışım iyice ama iyice  inceltilerek açılır..
    6. Bu terbiyeli karışım  süzgeç yardımı ile yavaş yavaş  tencereye eklenir tencere kendi ekseninde  1-2  sallanır..
    7. Devamında  tencere ocak üstünde 3-4 taşım kaynatılarak  ocaktan alınır…
    8. Maydanoz ince  ince kıyılıp  yemeğin üstüne serpiştirilerek yemek sıcak sıcak servis yapılır…

    Ben yemeği düdüklü tencerede “terbiyeli et haşlama” şeklinde pişirdim…

    Afiyetler olsun..

    NOT: Et haşlamayı terbiyeli ya da terbiyesiz yapmak tamamen kişisel tercihe kalmış bir durum… Terbiyeli yapılan yemeğin suyu daha kıvamlı ama daha bulanık olur. Sade limonlu yapılan ise daha duru sulu olur..

    Kuzu eti daha erken, dana eti daha geç pişer.. yemeğe ekleyeceğiniz su miktarını ona göre ayarlamalısınız. Ben parça etlerde kuzu sevdiğim için yemekte  kuzu eti kullandım..

    İsteyen yemeğe yarım su bardağı bezelye,1 adet  domates,1 adet dolma biber,1 küçük adet kereviz  ekleyerek yemeğinin içeriğini  zenginleştirebilir desem de bu malzemeleri eklemeyi tercih etmedim….. ben bu haşlamanın sebzeli ama daha sade yapılmasından yanayım yine de  son tercih sizin..

    Yemeğe eklenen limon suyu çok büyük bir limonun suyu  olmamalı eğer limonunuz çok büyükse yemekte yarım limon suyu kullanmalısınız hatta istemiyorsanız  yemeğe hiç limon suyu eklemeden yemeğinizi limon suyu olmadan da  hazırlayabilirsiniz sorun olmaz…

    İsteyen tabaktaki yemeğin üstünde  maydanoz yerine dereotu da kullanabilir..

    Önemli olan etlerin yumuşaması, iyi pişmesi. Etler pişmediği takdirde yemeğe sıcak su eklemesi yapılabilir..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder