Aşure Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 1 su bardağı nohut
- 1 su bardağı fasulye
- Yarım çay bardağı pirinç
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
- 1 su bardağı fındık
- 1 su bardağı fıstık
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 3,5 su bardağı şeker
Üzerini süslemek için
- Ceviz
- Hindistan cevizi
- Tarçın
Aşure Tarifi Yapılışı
- İlk olarak buğdayı bir taşım kaynatıp suyunu süzüyoruz. (bu işlemi yaparsak rengi daha güzel olur aşurenin)
- Tekrar su koyup tekrar bir taşım kaynatıp ocaktan alıp sabaha kadar bekletiyoruz bu şekilde.
- Nohutu az tuzlu suya ıslatıyoruz.
- Fasulyeyi de bir taşım kaynatıp onuda ağzı kapalı şekilde sabaha kadar bekletiyoruz.
- Sabah fasulye ve nohutu yumuşayana kadar pişiriyoruz.
- Buğdayın üzerine biraz daha su ekleyip ocağa alıyoruz.
- Pirinci de ekliyoruz.
- Üzerine 15 dk kaynatıyoruz. Bu arada karanfilin üzerine 1 çay bardağı su ekleyip 5 dk kaynatıyoruz. Uzumu güzelce yıkayıp sıcak suya koyup bekletiyoruz.
- Kayısıları yıkayıp küçük küçük doğruyoruz.
- Pişen buğdaya nohut fasulyeyi ekleyip 10 dk kaynatıyoruz
- Sonra kayısı ve üzümü ekliyoruz bu aşamada suyu azalırsa sıcak su ilave ediyoruz. 5 dk daha kaynatıp karanfil suyunu süzüyoruz ve ilave ediyoruz.
- 1 bardak sütü de bu aşamada ilave edip karıştırıyoruz. 5 dk sonra şekeri ilave edip 10 dk daha kaynatıyoruz ve aşuremiz hazır.Süslemesi tamamen size kalmış. Deneyenlere afiyet şifa olsun 🍁.Yılın en sevdiğim zamanı aşure ayı 😋çok şükür bu yılda yapıp dağıtmak kısmet oldu🤲
Çikolatalı Biscuit Cake Tarifi İçin Malzemeler
- 3 paket petibör bisküvi 1 tanesi sade
- 5 su bardağı süt
- 3 kutu krem şanti
Sosu için:
- 110 gram sütlü çikolata
- 1 tatlı kaşığı kako
- 1 kahve fincanı süt
Üzeri için:
- İsteğe göre dövülmüş ceviz veya fındık
Çikolatalı Biscuit Cake Tarifi Yapılışı
- Öncelikle süt ve şantiler çırpılır.
- Her bisküvinin arasına şantiden bir miktar konur ve dik bir şekilde bir sade bi kakao olarak dizilir.
- Bisküviler bitene kadar aynı işleme devam edilir.
- Kalan şanti ile pastanın üzeri kaplanır.
- Yarım saat dolapta bekledikten sonra soğuyan çikolata sos üzerine gezdirilir.
- 5 bir gece dolapta bekledikten sonra ceviz veya fındık üzerine serpilir ve servis edilir. Afiyet olsun😊.
Dolma Biberi Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım kilo dolma biberi
- 17 yemek kaşığı pirinç
- 1 domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı toz biber
- 1.5 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı su
Dolma Biberi Tarifi Yapılışı
- Dolma biberlerimizi ilk olarak temizleyelim.
- Pirinçimizi yıkayalım bir kaba alalım.
- Salça ,yağ ,nane, pulbiber, toz biber ,tuz atıp karıştıralım güzelce ardından dolmabiberlerimzi dolduralım
- Üzerlerine kesmiş olduğumuz domateslerimizi koyalım ve.
- Bir kaba 2 su bardağı sıcak su 1 yemek kaşığı domates salçasını 3 -4 yemek kaşığı sıvı yağ ve 1 çay kaşığı tuz atıp güzelce karıştırıp dolmalarımızın üzerine gezdirelim.
- Kaynamaya başladıktan sora ocağımızın altını kısalım.Afiyet olsun 😊.
Meşhur Dalgona Kahvesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı granül kahve
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı su
- Bardak sayısı kadar süt ister sıcak ister soğuk
- Süsleme için ben çikolata sos, çilek ve küçük drajeler kullandım
Meşhur Dalgona Kahvesi Tarifi Yapılışı
- Bir bardaklık için öncelikle bir kavanoza kahve, şeker ve suyu koyup çırptım.
- Krem şanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
- Sütü ister sıcak ister soğuk kullanabilirsiniz tamamen size kalmış ben soğuk kullandım malum yaz aylarındayız🤗
- Bardağın üstünde 2 parmak boşluk kalacak şekilde sütü koydum ve sonrasında kaşık yardımıyla köpürttüğüm kahve karışımını ekledim.
- Son olarak da çikolata sos ile süsledim.Yapacaklara şimdiden afiyet olsun 🤗Benim misafirlerimden tam not aldı ❤️.
Mutfak Robotunda Çiğ Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı esmer köftelik bulgur
- 1, 5 su bardağı sıcak su
- 1 tane kuru soğan
- 5-6 diş sarımsak
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım limon suyu
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Yarım demet maydanoz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı isot biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Mutfak Robotunda Çiğ Köfte Tarifi Yapılışı
- Öncelikle bulguru bir kaba alıp üzerine sıcak su ekleyerek 10 dakika ıslanmaya bırakalım.
- Süre sonunda mutfak robotuna soğan ve sarımsakları ilave edip robottan çekelim.
- Üzerine dinlenmiş bulguru ilave edelim.
- Daha sonra bütün malzemeleri robota ilave edip karıştıralım.
- Toparlanıp kıvam alana kadar robottan çekelim.
- 10 dakika kadar buzdolabında dinlendirip şekil vererek dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Nefis Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram irmik
- 1/2 (yarım) paket dolmalık fıstık
- 3+1/2 (yarım) su bardağı şeker
- 2+1/2 (yarım) su bardağı süt + 2+1/2 (yarım) su bardağı su ya da 5 su bardağı su
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ ya da tereyağ
- 1 paket vanilya
- Kaymaklı dondurma
Nefis Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi Yapılışı
- İrmik ve fıstık yağ olmadan kısık ateşte renk değiştirene kadar kavrulur.
- Ayrı bir kapta ılık süt ve su ile birlikte şeker ve vanilya eritilir.
- Elde edilen şerbet tencereye eklenir ve karıştırılır.
- Yağ eklenir ve son kez karıştırılarak demlenmeye bırakılır. Helva yenilebilir sıcaklığa geldiğinde servis işlemine başlanır.
- İrmik helvası yarısını dolduracak şekilde kaseye doldurulur. Üzerine bir top dondurma konur ve dondurmanın üzeri helva ile kapatılır.
- Kase sunum tabağına ters çevrilir ve helva çıkartılır. Dondurmalı irmik helvanız servise hazır. Afiyet olsun 😋.
Nefis Patates Yuvarlama Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet patates
- 3 dal taze soğan
- 1/2 (yarım) demet maydanoz
- 1-2 yaprak göbek salata (Marul veya kıvırcık da olur)
- 8-10 adet kornişon turşu
- 1 çay kaşığı tuz
- 5-6 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı pul biber
- 2 çay kaşığı kuru nane
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
Nefis Patates Yuvarlama Tarifi Yapılışı
- Patateslerimizi soyup doğruyoruz. Üzerini geçecek kadar suda haşlıyoruz.
- Soğan, maydanoz ve salatayı ince ince kıyıyoruz; turşuyu da küçük küpler halinde doğruyoruz.
- Patateslerimizi ezip püre haline getiriyoruz. 10 dk kadar soğumaya bırakıyoruz.
- O sırada yoğurdumuzu bir kaseye alıp üzerine sarımsağımızı rendeleyip iyice çırpıyoruz.
- Doğradığımız tüm malzemeleri ve tuzu patatesimize ekleyip güzelce yoğuruyoruz.
- Dilediğimiz büyüklükte (ben porsiyonluk yaptım) avucumuzda yuvarlıyoruz.
- Çırptığımız yoğurdumuzu patateslerimizin üzerine dağıtıyoruz.
- Zeytinyağını kızdırıp pul biber ve naneyi ekliyoruz.
- Sosumuzu da yoğurdun üzerinde gezdiriyoruz.Afiyetler olsun.
Kıyır Kıyır Mahlepli Papatya Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta (Akı içine, sarısı üstüne)
- 1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım türk kahvesi fincanı sirke
- 1 yemek kaşığı mahlep
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
Kıyır Kıyır Mahlepli Papatya Kurabiye Tarifi Yapılışı
- Terayağı, sıvı yağ, sirke ve yumurta akını derin bir kapta karıştıralım.
- Sonrasında kalan tüm kuru malzemeleri aynı kabın içerisine eleyerek koyalım.
- Yeniden karıştırıp biraz da yoğurarak kulak memesi kıvamında yağlı bir hamur elde edelim.
- Daha sonra küçük parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım.
- Küçük topları birleştirip görseldeki gibi papatya haline getirelim.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim ve üzerlerine önce yumurta sarısı sürüp sonra susam serpelim.
- 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dk pişirmek yeterli geliyor. Yine de fırınınızın çeşidine göre kontrollü pişirmeyi unutmayın.
- Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra muhakkak bir tane deneyin derim, ağızda dağılan nefis bir tadı var :) afiyet olsun 🌹.
Teremyağlı Cevizli Gelin Bohçası Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram teremyağ
- 500 gram nişasta
- 6 yemek kaşığı un
- 2 yumurta
- Yarim çay kaşığı kabartma tozu
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1,5 yemek kaşığı kakao
İç harcı;
- 1,5 su bardağı dövülmüş ceviz
- 2 tatlı kaşığı hafif sulandırılmış bal
Teremyağlı Cevizli Gelin Bohçası Tarifi Yapılışı
- Hamurumuzu sırasıyla bütün malzemeleri ekleyerek hazırlayalım.
- Dolapta yarım saat dinlendirelim.
- Hamurdan biraz alıp kakao ekleyelim.
- Fiyonklarını bunun yapıyoruz.
- Daha sonra, cevizle balı karıştıralım.
- Ceviz büyüklüğünde parçalara ayırdığımız hamuru içli köfte gibi açalım.
- İçlerini cevizli harç ile dolduralım.
- Kenardaki kakaolu hamuru ince şekilde rulo yapıp şeklini verelim.
- 170 derece fırında kızarmayacak şekilde pişirelim. Afiyetle😋😋😋.
Kuru Meyveli Enfes Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram yumuşamış tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru üzüm
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 8-9 adet kuru erik
- 200 gram mısır nişastası
- 2 su bardağı pudra şekeri
- 2 yumurta
- 1 paket vanilin
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
Kuru Meyveli Enfes Kurabiye Tarifi Yapılışı
- Kuru meyvelerimizi sıcak suda bekletip yumuşamasını sağlıyoruz, yumuşadıktan sonra kuru kayısı ve kuru eriklerimizi küçük küçük doğruyoruz.
- Un ve kuru meyveler hariç bütün malzemelerimizi yoğurma kabına alıp yoğuruyoruz.
- Azar azar un ilave edip tekrar yoğuruyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak.
- Hamurumuza kuru meyvelerimizi de ilave edip el yordamı ile tekrar karıştırıyoruz. Bu aşamada dilerseniz ceviz veya fındık da ilave edebilirsiniz.
- Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine kurabiyelerimize şekil verip diziyoruz. Ben şekil verme işlemi için dondurma kaşığı kullandım, dondurma kaşığınız yoksa normal kurabiye şekli verebilirsiniz.
- 180 derece önceden ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Pişirme aşamasında dikkatli olalım ki kurabiyelerimiz yanmasın.
- Üzerine pudra şekeri döküp servis edebilirsiniz. Bu malzemelerle 2 tepsi kurabiye elde ettim.Afiyet olsun :).
Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg patates
- 4 tane havuç
- 6 dal yeşil soğan
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dere otu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Üzeri için
- 1 su bardağı mısır
- 1 kase yoğurt
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 2 tane sarımsak
- Pul biber
- Nane
- Nene
Patates Salatası Tarifi Yapılışı
- Patatesleri haşlayıp tereyağıyla püre haline getirelim.
- Havuçları rendeleyip tavada hafiften kavurup patatesin üzerine ekleyelim.
- Tuzunu koyup yeşillikleri de ekliyelim görselde olduğu gibi tart kalıbına koyalım.
- Soğuduktan sonra ters çevirip ortasına yoğurt ,mayonez ve ezilmiş sarımsağı koyup baharatlarla süsleyip aralarına haşlanmış mısırları koyalım. Afiyet olsun.
Sosisli Milföy Tarifi İçin Malzemeler
- 5 kare milföy
- 15 adet sosis
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
- Çörekotu veya susam
Sosisli Milföy Tarifi Yapılışı
- Kare milföy’ün hepsini 3 eşit parçaya bölüyoruz.
- Sosislerin başlarını + (artı) şeklinde çiziyoruz.
- Çizdiğimiz sosisleri milföye sarıyoruz, sardığımız kısımlar altta kalacak şekilde tepsimize diziyoruz.
- Üzerine yoğurtlu yağ karışımından sürüyoruz ve çörekotu koyuyoruz.
- 175-180 derecede 20 dk pişirmemiz yeterli olacaktır.Afiyet olsun. 🥰
Kıyır Kıyır Mahlepli Papatya Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında)
- 1 adet yumurta (Akı içine, sarısı üstüne)
- 1 türk kahvesi fincanı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım türk kahvesi fincanı sirke
- 1 yemek kaşığı mahlep
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için
Kıyır Kıyır Mahlepli Papatya Kurabiye Tarifi Yapılışı
- Terayağı, sıvı yağ, sirke ve yumurta akını derin bir kapta karıştıralım.
- Sonrasında kalan tüm kuru malzemeleri aynı kabın içerisine eleyerek koyalım.
- Yeniden karıştırıp biraz da yoğurarak kulak memesi kıvamında yağlı bir hamur elde edelim.
- Daha sonra küçük parçalar kopararak elimizde yuvarlayalım.
- Küçük topları birleştirip görseldeki gibi papatya haline getirelim.
- Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim ve üzerlerine önce yumurta sarısı sürüp sonra susam serpelim.
- 180 derecelik fırında yaklaşık 15 dk pişirmek yeterli geliyor. Yine de fırınınızın çeşidine göre kontrollü pişirmeyi unutmayın.
- Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra muhakkak bir tane deneyin derim, ağızda dağılan nefis bir tadı var :) afiyet olsun 🌹.