13 Eylül 2020 Pazar

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 6 su bardağı sıcak su ( tavuk ya da et suyu da olabilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı


  1. Mercimek yıkanıp süzülür.
  2. Tencereye zeytinyağı alınır. İçerisine iri iri doğranmış soğan eklenir.
  3. 1-2 dakika sotelenir.
  4. Mercimek eklenir. 1-2 dakika daha kavrulur.
  5. Yemeklik doğranmış havuç, patates eklenir.
  6. Sarımsak eklenir 3-4 dakika daha kavrulur.
  7. Varsa et ya da tavuk suyu eklenir. Yoksa sıcak su eklenir.
  8. Mercimek ve diğer malzemeler pişince ocağın altı kapatılır.
  9. Blenderdan geçirilir. Tuzu ve karabiberi eklenir. Tekrar ocağa alınır.
  10. İçerisine su eklenerek çorbaya kıvam verilir.
  11. Üzeri için kıtır ekmek yapılıp servis edilir.

Patatesten Omlet Tarifi

Patatesten Omlet Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • Tuz
  • Kızartmak için yağ

Patatesten Omlet Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri soyup yıkayın. Rendenin büyük tarafıyla rendeleyin.
  2. Damak tadınıza göre tuzunu ekleyin. Bu aşamada patates sulanıyor.
  3. Yanmaz yapışmaz tavayı ocağa alın.
  4. Yaklaşık 1 veya bu bir buçuk yemek kaşığı yağı tavaya alın.
  5. Suyunu sıktığınız patatesleri tavaya alın ve bir spatula yada kaşıkla tavanın şeklini verin.
  6. Böylece patatesler birbirine yapışacak ve çevirirken daha rahat olacak.
  7. Bir kaşık veya spatula yardımı ile arada kontrol edin patatesleri.
  8. Altı kızarınca diğer tarafına çevirin. Orayı da aynı şekilde kızartın.
  9. Çevirince kenarından çok az yağ ekleyin ki o taraf da güzel kızarsın. Afiyet olsun. 😋.

Teremyağlı Türlü Dolma Tarifi

Teremyağlı Türlü Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı teremyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 subardağı pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı  toz şeker
  • 1 çay kaşığı toz tatlı biber
  • 1 çay kaşığı  pul biber
  • 1 çay kaşığı  kuru nane
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tutam ince kıyım dereotu ve maydanoz
  • 1 su bardağı su
Sebzeler :
  • 7-8 adet dolmalık biber
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patlıcan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet domates
Üzerine kapak için :
  • 1 adet armut domates
Sosu için :
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz, toz şeker
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı teremyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

Teremyağlı Türlü Dolma Tarifi Yapılışı


  1. Pirinçi ılık tuzlu suda bekletelim sonra yıkayıp süzelim .
  2. Diğer tarafta tavaya yağları yemeklik doğranmış soğanı ve küçük doğranmış sarımsağı koyalım karıştıralım 2 dk kavuralım kuş üzümü fıstığı ekleyelim karıştıralım .
  3. 2 dk daha kavuralım rendelenmiş domatesi ve salçayı ekleyip karıştıralım .
  4. Tuz baharatları serpelim pirinçi ilave edelim bir bardak su koyalım fokurdayınca ocağın altın kısalım .
  5. Suyu çekinceye kadar pişirelim en son kuru nane ince kıyım maydanoz dereotu koyalım ocağı kapatalım .
  6. Diğer tarafta dolmalıkların çekirdeklerini çıkartalım yıkayalım .
  7. Patlıcanı ikiye üçe keselim içini oyalım tuz serpelim yıkayalım kabağını kabuğunu soymadan ikiye üçe keselim .
  8. İçini oyalım kapya biberinde çekirdeğini çıkaralım domatesini içini tatlı kaşığı ile oyalım.
  9. Diğer kapak domatesi küçük doğrayalım.
  10. Sonra yaptığımız içten tatlı kaşığı ile bir parmak kalacak şekilde dolduralım kestiğimiz kapak domatesten koyalım.
  11. Sonra tencereye dizelim üzerine çırptığımız sosu dökelim parça parça teremyağı koyalım.
  12. Sıvı yağı gezdirelim üzerine porselen tabak kapatalım fokurdayınca ocağın altını kısalım kısık ateşte 45-50 dk pişirelim.

Erik Marmelatı Tarifi

Erik Marmelatı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg mürdüm erik
  • 5 bardak şeker
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tane kabuklu tarçın

Erik Marmelatı Tarifi Yapılışı

  1. Eriği güzelce yıkadıktan sonra çekirdeklerini çıkartalım tekrar yıkayıp süzüp tencereye alalım.
  2. Tarçını da içine atıp kapağını kapatalım ve yumuşayana kadar arada karıştırarak pişirelim.
  3. Yumuşayınca tarçını içinden alıp erikleri blender den geçirelim ve şekerini ekleyip tekrara tarçını içine atıp yarım saat kaynatalım.
  4. 1 limon suyunu sıkın reçelin içine katın ve 5 dk daha kaynatıp altını kapatalım.
  5. Tarçını alıp sıcak sıcak kavanozlara koyalım afiyet olsun 🤗.

Mantar Sapı Sote Tarifi

Mantar Sapı Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gr mantar sapı
  • 2 iri domates(kabuğu soyulmuş olacak)
  • 1  tane orta boy kuru soğan
  • 2 tane yeşil biber tatlı biber kullandım
  • 2 diş sarımsak kullandım
  • Yarım kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 kaşık tereyağı
  • 1 tane et knor
  • 1 çay kaşığının ucuyla tuz
  • 1 çay kaşığının ucuyla  karabiber
  • 1 çay kaşığının ucuyla  kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığının ucuyla kekik
  • 1 çay kaşığının ucuyla  zerdeçal
  • 1 çay kaşığı biber salçası

Mantar Sapı Sote Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavamıza sıvı yağı döküp dildiğimiz biberi kızartıyoruz.
  2. İnce piyaz şeklinde dildiğimiz soğanı ekliyoruz.
  3. Mantar sapını da ekleyip karıştırıyoruz.
  4. Bir tatlı kaşığı biber salçasını da koyup karıştırıyoruz.
  5. Dildiğimiz domatesi döküyoruz.
  6. Sarımsağı küçük dilip koyuyoruz.
  7. 1 et knoru elinizle ezip koyun.
  8. Çay kaşığının ucuyla tuz, karabiber, toz kırmızı biber, kekik, zerdeçal.
  9. En son tereyağını koyup pişirin afiyet olsun.

Şeftali Reçeli Tarifi

Şeftali Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet şeftali
  • Üzerini kaplayacak kadar toz şeker
  • Yarım su bardağı su

Şeftali Reçeli Tarifi Yapılışı

  1. Şeftali reçelimiz için bir tencereye küp küp şeftalilerimizi doğruyoruz.
  2. Doğradığımız şeftalilerin üzerini kaplayacak şekilde şeker.
  3. Şekerle şeftaliyi bir kez karıştırıp ağzını kapatıp bekliyoruz şeker biraz eridikten sonra.
  4. Ocağımızın altını yakıyoruz üzerine yarım su bardak suyumuzu ekliyoruz.
  5. Ve kaynamaya bırakıyoruz reçelimiz hazır olmaya yakın kıvamı çok çekerse eğer suyu kalmazsa az bir şey su ekleyebilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun 😋.

Kıymalı Patlıcan Yemeği Tarifi

Kıymalı Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 4-5 tane patlıcan
  • 2-3 tane yeşil biber
  • 1 tane kapya biber
  • 1 kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Salça
  • Tuz ve dilediğiniz baharatlar

Kıymalı Patlıcan Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Önce patlıcanları pijamalı soyup doğrayalım.
  2. Bol tuzlu suda acı suyunun çıkması için 20 dakika kadar bekletelim.
  3. Soğanı, sarımsağı ve biberleri yemeklik doğrayalım.
  4. Uygun bir tencereye sıvı yağ koyalım. Soğan, sarımsak ve biberleri koyup hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
  5. Üzerine kıymayı koyup kavurmaya devam edelim. Salçasını da ekleyip 2 dakika daha pişirelim.
  6. Ardından suyunu süzdüğümüz patlıcanları ekleyip 2 su bardağı sıcak su koyup ara ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
  7. Eğer daha sulu seviyorsanız piştikçe üzerine kaynar su ekleyebilirsiniz.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. ❤️.

Buğdaylı Semizotu Çorbası Tarifi

Buğdaylı Semizotu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/3 demet semizotu
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 3-4 bardak et suyu
  • 1 kahve fincanı haşlanmış buğday
  • Zeytinyağı
  • Limon ve tuz

Buğdaylı Semizotu Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Soğanı yemeklik doğrayın ve zeytinyağında çevirin.
  • Domatesin kabuklarını soyun ve rendeleyin.
  • Rendelenmiş domatesleri pembeleşen soğanın üzerine ekleyin ve bu şekilde pişirin.
  • Ardından buğday ve et suyunu karışıma ekleyerek bir taşım kaynatın.
  • Semizotunu bol suyla yıkadıktan sonra ayıklayın ve ince ince kıyın.
  • Çorbanın içerisine semizotunu da ilave ettikten sonra tuzunu ayarlayın ve ocaktan alın.
  • Üzerine limon sıkarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Buğdaylı Semizotu Çorbası Besin Değerleri
  • Semizotu, A, B, C vitamini, magnezyum, omega 3, demir, potasyum ve manganez mineralleri bakımından zengin bir sebzedir.

Istakoz Tarifi

Istakoz Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ıstakoz
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay kaşığı tuz

Istakoz Nasıl Yapılır?

  • Istakozu büyük bir bıçak yardımıyla dikkatlice ikiye bölün ve içini temizleyin.
  • Geniş bir kabın içerisinde zeytinyağı, limon suyu, tuz ve ince kıyılmış sarımsakları karıştırın.
  • Bu karışımı, ıstakozun içine sürün.
  • Istakozu kabuklu kısmı dışarıya gelecek şekilde fırın tepsisine yerleştirin.
  • Istakozun pişirme süresi, boyutuna göre ayarlanır. Bu yüzden alırken boyutuna dikkat edin.
  • Pişirme işleminin ardından ıstakozu servis tabağına alın. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis edin.
Istakoz Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • Istakozu deniz suyuyla haşlayın. Bu işlem içinin daha kolay pişmesini sağlar.
  • Dilerseniz, haşlanmış ıstakoz da kullanabilirsiniz.
  • Istakozu fırın yerine ızgarada da pişirebilirsiniz.
  • Istakozu haşlanmış almayacaksanız, canlı olarak almanız gerekir. Aksi takdirde bakteriler ürer ve tehlikeli bir hale gelir.
  • Istakozun her santimetresi için ortalama 1 dakika pişirmek gerekir. (20 cm boyutundaki ıstakoz, 20 dakika pişirilmelidir.)
1 Porsiyon Istakoz Kaç Kalori?
  • Pişmiş ıstakozun 100 gramı, yaklaşık 90 kaloridir.

Kadayıflı Karides Tarifi

Kadayıflı Karides Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo karides (Ayıklanmış)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 300 gram tel kadayıf
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Tuz
Kızartmak için:
  • Sıvıyağ

Kadayıflı Karides Nasıl Yapılır?

  • Kadayıfı zeytinyağı ile didikleyin ve açın.
  • Kadayıfların üzerine tuz ve kırmızı toz biber serpiştirerek harmanlayın.
  • Elinizle bir tutam kadayıf alın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak inceltin.
  • Kadayıfın içerisine bir adet karides yerleştirdikten sonra rulo şeklinde etrafını sarın.
  • Karidesler bitene kadar bu işleme devam edin.
  • Bir tavaya sıvı yağ ekleyin ve kızdırın.
  • Kızgın yağın içerisine hazırladığınız karidesleri alarak önlü arkalı kızartın.
  • Kızaran karidesleri kağıt havlu üzerinde bekletin. Bu sayede fazla yağını süzebilirsiniz.
  • Hazırladığınız karidesleri servis tabağında sıcak bir şekilde servis edin. Afiyet olsun.
1 Porsiyon Kadayıflı Karides Kaç Kalori?
  • Bir porsiyon kadayıflı karides, yaklaşık 115 kaloridir. Protein bakımından zengindir.

Kabaklı Ve Havuçlu Püre Tarifi

Kabaklı Ve Havuçlu Püre Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet küçük kabak
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı pirinç
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı yoğurt

Kabaklı Ve Havuçlu Püre Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak pirinçleri bol suda yıkayın ve süzün.
  • Ardından pirinçleri haşlayarak süzün.
  • Kabak ve havuçların kabuklarını soyun. Sebzeleri küçük küçük dilimleyin.
  • Başka bir tencerede sebzeleri haşlayın.
  • Sebzeler yumuşadıktan sonra çatal arkası ile ezin.
  • Pirinçleri sebzelere ilave edin ve üzerine zeytinyağı dökün.
  • Karışımı mikserden geçirerek püre haline getirin.
  • Üzerine yoğurt ekleyerek bekletmeden servis edin. Afiyet olsun.
Kabaklı ve Havuçlu Püre Besin Değerleri
  • Kabak; A, C, E ve K vitamini bakımından zengindir. İçeriğinde magnezyum, potasyum ve demir mineralleri barındırır.
  • Havuç; A, C ve K vitamini bakımından zengindir. İçeriğinde potasyum, folik asit ve magnezyum mineralleri barındırır.

Kuskuslu Ve Sebzeli Köfte Tarifi

Kuskuslu Ve Sebzeli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 80 gr karnabahar
  • 1 avuç kıyma
  • 1 tutam kimyon
  • 2 çorba kaşığı kuskus
  • 1 parça karnabahar ve brokoli (ceviz büyüklüğünde)
  • 2 dilim havuç
  • 1 parça tatlı kırmızı biber (parmak büyüklüğünde)
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

Kuskuslu Ve Sebzeli Köfte Nasıl Yapılır?

  • Kuskusu sıcak suda, su soğuyuncaya kadar bekletin. 
  • Zar şeklinde doğranmış sebzelerle birlikte kuskusu 10 dakika kadar haşlayın.
  • Kıymayı kimyonla birlikte yoğurun. 
  • Avucunuzda misket büyüklüğünde parçalar halinde koparıp yuvarlayın. 
  • Tavada 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı ile kavurun.
  • Kuskusu sebzeler ve köftelerle harmanlayın. Hemen servis yapın. Afiyet olsun.
Kuskuslu ve Sebzeli Köfte Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
  • Kuskusu sıcak suda bekleterek pişirme süresini kısaltabilir, daha kolay yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
  • Tarifte kullanacağınız sebzeleri bol su ile durulayın ve küçük parçalar halinde bölün.
  • Köftenin içerisine çok fazla baharat eklemeyin.
  • Köfteleri, bebeğinizin yiyebileceği büyüklükte hazırlayın.
  • Tavada kızarttığınız köfteleri, kağıt havluda bekleterek fazla yağı süzdürün.

Ballı Meyve Salatası Tarifi

Ballı Meyve Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı nar tanesi
  • 1 dilim mango
  • 1/2 armut
  • 3-4 dilim mandalina
  • 1 çay kaşığı bal

Ballı Meyve Salatası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle narı ortadan ikiye kesin ve tanelerini bir kabın içerisine çıkartın.
  • Mango ve armudun kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayın.
  • Kabuklarını soyduğunuz mandalinayı da bıçakla keserek küp şeklinde doğrayın.
  • Tarifte verilen ölçülere göre meyveleri bir kasenin içerisine alın ve üzerine bir çay kaşığı bal ekleyerek karıştırın.
  • Püre kıvamına getirmek için, blenderdan geçirebilirsiniz. Afiyet olsun.
Ballı Meyve Salatası Besin Değerleri
  • Nar; B, C, K vitamini, omega 3, magnezyum, potasyum, demir folik asit ve fosfor minerallerini içerir. Özellikle anne adaylarının tüketmesi gereken bir meyvedir.
  • Armut; A, B, C vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum mineralleri içerir. 
  • Mango; A, B, C, E, K vitamini, selenyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve fosfor mineralleri içerir. Antioksidan özellikleri mevcuttur.
  • Mandalina; A, B, C vitamini, folat, kalsiyum, brom, fosfor ve demir mineralleri içerir.