3 Ekim 2020 Cumartesi

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı yoğurt süzme de olur süzme olursa 1 kase yeterlidir
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 kase az haşlanmış yarma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • Tuz

Üzerinin sosu için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytinyağı da )olabilir
  • 3 yemek kaşığı nane

Yarmalı Nohutlu Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tenceremize yoğurdumuzu alıyoruz üzerine yumurta ve un ekleyerek  bunları öncelikle çırpıyoruz.
  2. Bir yandanda soğuk suyumuzu ilave ediyoruz .
  3. Sonra nohut ve yarmamızı koyuyoruz.
  4. Ocağın altını yakıyoruz ,kaynayana kadar karıştırıyoruz .
  5. İyice kaynayınca koyuysa kıvamı biraz daha su koyabiliriz göz kararı .
  6. Üzerinin sosu için yağımızı biraz kızdırıp nanemizi içine atıp nanenin rengi dönene kadar karıştırıyoruz ,nane kokusu gelmesi lazım.
  7. Kaynayan çorbamızın içine döküp karıştıralım ve tuzu da kararınca atalım ve sosuyla pişmeye bırakalım .

Piştikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz .

Önemli bir püf nokta var; Çorbamızın kapağı soğuyacak soğuduktan sonra kapatmalıyız yoksa kesilir çorbanız dikkat edelim.

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi

 

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet kabak
  • 250 gram kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 2 domates
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağına yakın pirinç
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz (salçanın tuzluluk oranına göre)

Sosu için;

  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Kabak Dolması (Kıymalı) Tarifi Yapılışı

  1. Kabakları ikiye bölüp içlerini boşaltıyor, dışlarını traşlıyoruz.
  2. Soğanı yemeklik, maydanozu ince ince, 1 domatesi kabuğunu soyup yemeklik doğruyoruz.
  3. Kıymayı genişçe bir kaba alıyoruz. Üzerine soğan, maydanoz, domates, pirinç, pul biber ve salçaları ekleyip iyice yoğurarak harmanlıyoruz.
  4. Harcı kabaklara doldurup tencereye diziyoruz.
  5. Zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdiriyoruz.
  6. Sıcak suda salçayı açarak elde ettiğimiz sosu da gezdiriyoruz.
  7. Diğer domatesi doğrayıp üzerlerine kapak yapıyoruz.
  8. Kapağı kapalı vaziyette kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte kabaklar yumuşaya dek pişiriyoruz.

Not: sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurtla servis edebilirsiniz.

Afiyetler olsun.

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi

 

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üst sosu için;

  • 1 paket vanilyalı puding
  • 1 su bardağı vişne sosu(200 ml bardak ölçüsü)

Tart Kalıbında Vişne Soslu Kesme Muhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle süt, irmik, toz şeker, tencereye alıp ocağa koyuyoruz .
  2. Dibine tutmaması için karıştırarak pişiriyoruz.
  3. Muhallebi kıvamı alınca kapatıyoruz altını.
  4. İçine 1 kaşık tereyağ atıp eritiyoruz.
  5. İlk harı gittikten sonra vanilyayı da atıp karıştırıyoruz ve tart kalıbını hafif ıslatıyoruz.
  6. Muhallebiyi döküp tart kalıbını hafif vuruyoruz tezgaha vuruyoruz ki içerisindeki hafa kabarcıkları çıksın.
  7. Dolaba kaldırıyoruz 4 -5 saat bekletiyoruz.
  8. Dolaptan alıp kalıptan çıkartıyoruz.
  9. Dinlenirken biz sosu hazırlayalım 1 paket puding ve vişne sosunu tencereye alıp vişneli puding yapıyoruz .
  10. Piştikten sonra altını kapatıp hemen muhallebinin üzerine döküp dolaba kaldırıyoruz akşama kadar dinlendiriyoruz sonrada afiyetle tüketebiliriz.

Afiyet olsun 😊.

Leziz Dilim Palamut Tarifi

 

Leziz Dilim Palamut Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet palamut
  • 4 yemek kaşığı mısır unu
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Leziz Dilim Palamut Tarifi Yapılışı

  1. İlk olarak balıklarımızı aldığımız yerde güzelce temizletip dilimlettiriyoruz.
  2. Eve gelince iyice yıkayıp tuzlayıp süzülmesini bekliyoruz.
  3. Bir tepside mısır unu ve tuzu harmanlayıp suyu süzülen balıkları unlu karışıma bulayalım.
  4. Tavada kızdırdığımız sıvı yağda altın rengi olana kadar balıkları kızartıyoruz.
  5. Yanına özellikle roka salatası çok yakışıyor.

Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.

Bereket Salatası Tarifi

 

Bereket Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 göbek marul
  • 1/4 kırmızı marul
  • 1 küçük kereviz
  • 1 yeşil elma
  • 1 narın taneleri
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 tutam zencefil
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

Sos için:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz

Bereket Salatası Nasıl Yapılır?

  • Bulguru yıkayıp küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Süzün. Tuz ve zencefil ekleyip harmanlayın.
  • Elmayı yıkayıp kabuğunu soymadan jülyen doğrayın. Kararmaması için limon suyunun yarısını dilimlerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Marulun göbek bölümünden faydalanmak için parçalamadan ceviz büyüklüğünde ayırın. Kerevizin kabuğunu soyup irice rendeleyin ve kalan limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Sos için zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Geniş bir salata kasesine salata malzemesini harmanlayın. Sosu servise sunmadan hemen önce ekleyip karıştırın. Servis yapın.

Lor Peynirli Top Börek Tarifi

 

Lor Peynirli Top Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un1 yumurtaYarım paket kabartma tozuYarım su bardağı süt kreması3 çorba kaşığı süzme yoğurt60 gr margarinYarım çay kaşığı tuzİç malzeme: 2 diş sarımsak1 çay kaşığı tuz180 gr lor peyniri1 yumurta2 çorba kaşığı süzme yoğurt2 çorba kaşığı süt kreması1 tutam kişnişKarabiberÜzeri için: 1 yumurta sarısı

Lor Peynirli Top Börek Nasıl Yapılır?

Unu kabartma tozu ile harmanlayıp hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, süt kreması, yoğurt, margarin ve tuz ilave edip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Hamuru top yapıp üzerini nemli bezle örtün. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin.

İç malzemeyi hazırlamak için; sarımsağı ezip lor peyniri, yoğurt, yumurta ve krema ile bir kâsede karıştırın. Tuz, karabiber ve kişniş ekleyip tekrar karıştırın.

Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile 2 mm kalınlığında açın. Çapı 9 cm ve 12 cm olan 4?er yuvarlak hamur kesin. Büyük hamurların üzerine iç malzemeyi paylaştırın. Üzerlerine küçük hamurları kapatıp alttaki hamuru üstteki hamura doğru kıvırarak parmağınızla bastırıp yapışmasını sağlayın ve şekil verin.

Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi

 

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gr kuzu but (150 gr’lık 4 parça)
  • 30 gr tereyağı
  • 2 soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurtanın sarısı

Kuzu Etli Elbasan Tava Nasıl Yapılır?

  • Soğanları piyazlık doğrayın. Tereyağını tencerede eritip etleri alt üst yaparak 3 dakika pişirin.
  • Soğanı ilave edip 2 dakika daha soteleyin. Su ve tuzu ekleyip kısık ateşte 1 saat pişirin.
  • Ayrı bir kaba yoğurdu aktarın. Yumurta sarılarını çırpın. Un ve yumurta sarılarını ilave edip karıştırın.
  • Et suyundan bir miktar ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. Karışımı etlerin üzerine dökün. 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Karnabahar Çorbası Tarifi

 

Karnabahar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 gr tereyağı
  • 1 soğan
  • 1 küçük karnabahar
  • 1 patates
  • 700 ml sebze suyu
  • 400 ml süt
  • Kırmızı pulbiber
  • Kekik
  • Tuz

Karnabahar Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağını tencerede eritin. Soğanları iri küp şeklinde doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavurun. İri doğranmış patates ve karnabaharı, sebze suyunu, süt ve tuzu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.

Sebzeler tamamen yumuşayınca mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz hale getirin. Tekrar tencereye alıp bir taşım kaynatın ve kaselere paylaştırın. Üzerine pulbiber ve kekik serpiştirerek sıcak servis yapın.

Tırtıl Kurabiye Tarifi

 

Tırtıl Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı mısır nişastası

Tırtıl Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurtaları bir süre oda sıcaklığında bekletin. Bu sayede kıvamı daha kolay tutturabilirsiniz.
  • Karıştırma kabının içine yumurta ve toz şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye kadar çırpın.
  • Bir tavanın içerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek kısık ateşte eritin.
  • Eriyen yağı soğuması için kenarda bekletin. Yeterince soğuduğunda yumurtalı karışıma ilave edin.
  • Mısır nişastası, kabartma tozu ve unu elekten geçirerek karışıma ekleyin.
  • Hamuru toparlanıncaya kadar yoğurun. Kurabiyelere şekil vermek için yağlanmış duy kullanın.
  • Hazırladığınız hamurdan bir miktar alın ve yağlanmış duya koyun.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirdikten sonra, duya parmağınızla bastırın.
  • Uzun, tırtıklı ve ince kurabiye şekilleri hazırlayın.
  • Ağızda dağılan tırtıl kurabiyelerin kabaracağını unutmayın. Bu yüzden tepsi üzerinde belirli aralıklar bırakın.
  • Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kurabiyeleri ortalama 20-25 dakika kadar pişirin.
  • Üzeri kızaran tırtıl kurabiyeleri, çayla birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tırtıl Kurabiye Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarife başlamadan önce yumurtaları mutlaka oda sıcaklığında bekletin.
  • Tereyağını erittikten sonra yeterince soğuduğundan emin olun. Eğer sıcakken hamura eklerseniz, hamurun kıvamı bozulacaktır.
  • Kurabiyelere aroma katmak için vanilya, tarçın veya portakal kabuğu ilave edebilirsiniz.
  • Kurabiyelerin rengini değiştirmek için bir tatlı kaşığı kakao ekleyebilirsiniz.
  • Kurabiyelere şekil vermek için ucunda tırtıklı duy olan krema poşeti de kullanabilirsiniz.
  • Hazırladığınız tırtıl kurabiyeleri, çikolata sosuna batırarak da servis edebilirsiniz.

1 Adet Tırtıl Kurabiye Kaç Kalori?

  • Orta boyutlarda bir adet tırtıl kurabiye, yaklaşık 25 kaloridir.

Baharatlı Cevizli Pilav (Tarifi Kolay Lezzeti Olay)

 

Baharatlı Cevizli Pilav (Tarifi Kolay Lezzeti Olay) İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım tatlı kaşığı yenibahar
  • 2 yemek kaşığı iri dövülmüş ceviz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Çeyrek bağ dereotu
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Baharatlı Cevizli Pilav (Tarifi Kolay Lezzeti Olay) Yapılışı

  1. Tencereyi ocağa alın tereyağı ile zeytinyağını ilave edip ısıtın.
  2. Soğanı yemeklik doğrayıp ekleyin ve kavurun.
  3. Pirinci yıkayıp süzün ve içerisine ekleyin.
  4. Bir tur karıştırdıktan sonra içerisine cevizi ilave edin.
  5. Yenibahar toz şeker kuru nane tuz karabiberi de içerisine ekleyin.
  6. 3 su bardağı sıcak suyu tencereye ilave edip bir taşım kaynatın.
  7. Ocağın altını kısıp kapağını kapatın ve pişirmeye bırakın.
  8. Pişen pilavı ocaktan alıp ince kıyılmış dereotunu ilave edin ve demlenmeye bırakın.Pilavımız servise hazırdır afiyet olsun 🤗💜.

Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi  İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 litre su
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet havuç
  • 1 baş soğan
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı salça
  • tuz ve baharat

Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi  Yapılışı

  1. Bir tencerede soğanı ve yağı orta ateşte kavurun.
  2. Soğan pembeleştiğinde  ayıklayıp, yıkadığınız mercimeği ve küçük küçük doğradığınız havucu ilave ederek biraz daha kavurun.
  3. Suyunu ilave ederek mercimek ve havuç yumuşayıp, ezilinceye dek pişirin.
  4. Suyu azalmış ise sıcak su ilave edin.
  5. Piştiğinde blenderden geçirin ve terbiyesini hazırlayın.
  6. Bunun için tavaya biraz sıvı yağ koyarak 1 tepeleme yemek kaşığı unu biraz kavurun ve içerisine 1 yemek kaşığı salça ekleyerek karıştırın.
  7. Üzerine çorbadan biraz ekleyin ki karıştırmanız kolay olsun.
  8. Ardından tencereye ilave ederek tuz ve baharatlarını (kırmızı biber, karabiber…) atın.
  9. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altını kapatın. Afiyet olsun…

Tavuk Cordon Blue Tarifi

 

Tavuk Cordon Blue Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 6 dilim jambon(yoksa salam)
  • 6 dilim kaşar peyniri(ya da eriyebilen başka peynir)
  • Tuz, karabiber
  • Pana harcı ya da 2 su bardağı galeta unu
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Tavuk Cordon Blue Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle tavuk göğüslerini ortadan enlemesine olacak şekilde ikiye kesiyoruz.
  2. Eğer biraz daha ufak boyutlarda yapmak isterseniz üçe de bölebilirsiniz.
  3. Daha sonra tezgaha streç film kesip yayıyoruz.
  4. Kestiğimiz parçaları teker teker streç filmin üzerine koyup üstüne tekrar streç film kapatıyoruz.
  5. Merdane ile ya da dövecek varsa onunla tavukların üzerine vurarak inceltiyoruz.
  6. İncelen tavukların üzerine biraz tuz, karabiber serpip bir dilim jambon onun üzerine de kaşar peyniri koyuyoruz.
  7. Kenarlarından içe doğru tavuğu katlayarak kapatıyoruz.
  8. İsterseniz rulo şeklinde de sarabilirsiniz.
  9. Bütün tavuklara aynı işlemi uyguluyoruz.
  10. Son olarak bir ayrı tabaklara un, çırpılmış yumurta ve pane harcını koyuyoruz.
  11. Tavukları önce una sonra yumurtaya en son da pane harcına buluyoruz.
  12. Tavaya sıvı yağ koyarak önlü arkalı hazır olan tavukları kızartıyoruz.
  13. Yanına patates kızartması ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yoğurtlu Cevizli Havuç Mezesi Tarifi

 

Yoğurtlu Cevizli Havuç Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram havuç (5-6 adet orta boy)
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 400 gram yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz (Sarımsağı dövmek için)
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı

Yoğurtlu Cevizli Havuç Mezesi Tarifi Yapılışı

Herkese merhaba, 💕🌈💐💕

Yapımı çok basit ve pratik ama buna kıyasla lezzeti şahane olan bir yoğurtlu meze çeşididir havuçlu meze, hemen başlayalım 🙂

Havuçları yıkayın ve kabuklarını soyun.

Bir rende yardımıyla rendeleyin ve uygun büyüklükte bir tavaya rendelenmiş havuçları alın, altını kısık-orta ateşte açın.

Üzerine sıvı yağı ve tuzunu ilave edin ve kavurmaya başlayın. Zaten 10-15 dakika gibi kısa bir sürede, istenen kıvama gelecektir.

Havuçlar kavrulduktan sonra ılınması için bir kaba aktarın.

Havanda, az miktarda tuz ilavesi ile sarımsağı dövün.

Başka bir kapta yoğurdu çırparak, dövdüğümüz sarımsağı da ekleyip, iyice karıştırın.

Cevizleri kesme tahtasında, bir bıçak yardımıyla çok küçük olmayacak şekilde kıyın. Cevizleri, çok ufalanmaması için havanda dövmedim. Bu şekilde, mezenin içinde dişe gelen bir büyüklükte kalıyor ve çok daha güzel oluyor. 😉

Son aşamada da; havuç, sarımsaklı yoğurt ve ceviz kırıklarını bir araya getirip, homojen bir şekilde karışmasını sağlayın.

Benim elimde Taşköprü sarımsağı vardı, dişleri biraz iri yani farklı bir sarımsak cinsinde iki diş yerine de geçebilir. Zaten sarımsak miktarı tamamen sizin damak zevkinize göre değişebilecek bir şey, sevdiğiniz ölçüde tadına bakarak arttırın ya da azaltın ama eğer sarımsakla özel bir probleminiz yoksa az da olsa, mutlaka kullanın derim çünkü bu mezenin temel taşıdır ve lezzetini harika bir şekilde tamamlar.

Mezenizi sunum tabağına alın ve istediğiniz şekilde servis edin. Dereotu çok yakışıyor benden söylemesi 😉

Afiyet olsun. 😊❤️🌷🎉❤️