13 Ekim 2020 Salı

Körili Fesleğenli Tavuk Dünyası Tarifi

 

Körili Fesleğenli Tavuk Dünyası Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk için:

  • 500 gram kemiksiz tavuk
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı biber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı körü
  • Yarım paket krema
  • 1 adet soğan

Makarna için:

  • İstediğiniz herhangi bir makarna
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım paket krema
  • 1 çay kaşığı körü
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • 1 çay kaşığı tuz

Körili Fesleğenli Tavuk Dünyası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle makarnayı yapalım. Makarnanın suyu kaynarken tavuk hemen olacaktır.
  2. Birgün önceden yapma şansınız varsa tavukları sosunda buzdolabında bekletin bir gece.
  3. Makarnayı tuzlu suyunda haşlayalım.
  4. Haşlandıktan sonra makarnayı kenara alıp sosunu yapalım.
  5. Bir tavaya tereyağ eritelim.
  6. Üzerine yarım paket krema koyup biraz fokurdatalım.
  7. Ardından fesleğen, körü ve tuzu ekleyip birkaç dakika karıştıralım.
  8. Kenardaki makarnayı tavanın içindeki sosa bulayalım. Makarnamız hazır, sıra tavukta.
  9. Tavuğu ister jülyen ister kebaplık kare kare doğrayalım.
  10. İyice ısıttığımız kızgın tavaya bir gece önceden buzdolabına kaldırdığımız karabiber, zeytinyağı, pul biber ve kekikli karışımı dökelim.
  11. Harlı ateşte iki tarafı da kızaracak şekilde altın rengini alana kadar çevirelim.
  12. Orta ateşe alıp üzerine çok ince dilimlediğimiz soğanları ekleyelim.
  13. Soğanlar diriliğini kaybedince üzerine körü ve kremayı döküp birkaç dakikada bu şekilde harmanlayıp karıştıralım.
  14. Biraz dinlendikten sonra sıcağı gitmeden servis tabaklarına alıp sunumunuzu hazırlayabilirsiniz. Yanına turşu ve yeşillikli bir salatayı da unutmayalım.

Cevizli Tarçınlı Mozaik Kek Tarifi

 

Cevizli Tarçınlı Mozaik Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilin
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı ceviz
  • 2 buçuk/3 su bardağı un

Cevizli Tarçınlı Mozaik Kek Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri köpürene kadar yaklaşık 5 dk çırpalım.
  2. Sütü ve sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edelim.
  3. Un-kabartma tozu-vanilini eleyerek karışıma ekleyelim.
  4. Tarçını ve cevizi de ekleyip kek hamurunun yarısını ayrı bir kaba alalım. (cevizleri ben bütün kullandım kek dağılmasın derseniz robottan geçiripte kullanabilirsiniz).
  5. Ayırdığımız hamura eleyerek kakaoyu ekleyip karıştıralım.
  6. Yuvarlak fırın tepsisini yağlayalım ben margarin ile yağladım.
  7. 1 kepçe sade hamurdan 1 kepçe kakaolu hamurdan tepsiye sırayla dökelim.
  8. Böylece mozaik şöleni başlayacaktır. 😍.
  9. Yaklaşık 30 dk pişirelim ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edelim.

Afiyet olsun🌸😍.

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi

 

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz
  • 1 yemek kaşığı dolusu sumak

Sumaklı Soğan Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Soğanlar ay şeklinde ince ince doğranır.
  2. Tuzla güzelce ovulur .
  3. Suyun altından geçirilir.
  4. Suyu süzülünce sumak katıp servis edilir afiyet olsun.

Vişneli Nefis Pasta Tarifi

 

Vişneli Nefis Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 2 tane yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 çay bardağı artı 2 kaşık un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Keki ıslatmak için;

  • 1 bardak süt

Muhallebisi için;

  • 1,5 bardak süt
  • Yarım turk kahvesi fincanı nişasta
  • Yarım fincan hindistan cevizi
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • Vişneli sosu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış vişne
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta(buğday mısır farketmez)

Vişneli Nefis Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle keki için yumurta ve şekeri iyice çırpalım.
  2. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım .
  3. Yağlanmış kalıbımıza döküp önceden ısıtılmış 180 derecede fırında pişirelim.
  4. Diğer tarafta muhallebi için sütü, şekeri ,hindistan cevizini, nişastayı küçük bir tencerede pişirelim.
  5. Çekirdeklerini ayıkladığımız vişneleri şeker ve 1 çay bardağı suyla biraz yumuşayan kadar pişirip biraz suyla açtığımız nişastayı da koyup 1-2 dk daha kaynatıp ocaktan alalım.
  6. Fırından çıkan kekin üzerine önce 1 bardak süt dökelim.
  7. Sonra muhallebi ve en son vişneli sosu döküp dolapta en az 1 saat dinlendirelim.

Kısır Tarifi

 

Kısır Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 çay bardağı köftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • 3-4 yaprak kıvırcık
  • 1 tane salatalık
  • 1 tane domates
  • Maydanoz
  • Zeytin yağ
  • Limon suyu

Kısır Tarifi Yapılışı

  1. Önce bulgur yeteri kadar kaynamış su ile ıslatılıp ağzı kapatılır.
  2. Bulgur dinlenirken salatası minik minik doğranır.
  3. Bulgur geniş bir kaba alınır üzerine salça ve baharatlar dökülerek elle iyice karıştırılır.
  4. Damak tadına göre limon suyu ve tuz eklenir.
  5. Son olarak salatası ve yağ eklenir kaşıkla karıştırılır.
  6. Servis tabağına alınır.

Afiyet olsun.

Fırında Tavuklu Akşam Yemeği Tarifi

 

Fırında Tavuklu Akşam Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet but tavuk
  • Knorr hazır acılı tavuk sosu
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağ
  • 1 adet küp küp doğranmış patates
  • 1 avuç soyulmuş sarımsak

Fırında Tavuklu Akşam Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Tüm malzemeleri bir kap içinde karıştırın.
  2. Paketin içinden çıkan fırın torbasına alın.
  3. Torbanın ağzını bağlayıp tepsiye koyun.
  4. 200 derecede 45 dk pişirip servis edin.

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi

 

Çikolatalı İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 10 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğu
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için

  • 80 gr bitter çikolata
  • 1 çay bardağı krema
  • Rendelenmiş portakal kabuğu

Çikolatalı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bu özel tatlıyı yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın. Süt, portakal suyu, irmik ve toz şekeri bir tencereye alıp orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca rendelenmiş portakal kabuğunu ilave edip ocaktan alın. Su ile ıslatılmış kalıba karışımı aktarın ve oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabına alarak en az 2 saat bekletin. Kremayı küçük bir sos tenceresinde kaynatmadan ısıtın. Çikolataları küçük parçalara bölüp kremaya ekleyin ve eriyinceye kadar karıştırın. Tatlıyı kalıptan çıkartıp dilimleyin. Üzerine çikolata sos döküp rendelenmiş portakal kabuğu ile süsleyerek servis yapın.

Alev Dağı Pilavı Tarifi

 

Alev Dağı Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr taze fasulye
  • 3 havuç
  • 1 kahve fincanı sarı kuru üzüm
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 soğan
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı

Alev Dağı Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Fasulyelerin kılçıklarını temizleyin. Tuzlu kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün ve  yeşil rengini koruması için buzlu suda bekletin.
  • Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Üzümü ılık suda yumuşayana kadar bekletip süzün. Pirinci nişastası gidene kadar bol suyla yıkayın.
  • Havuçları temizleyip iri rendeleyin. Soğanı soyup küp doğrayın.
  • Yağı tencerede ısıtıp soğanı soteleyin. Havucun 3 kaşık kadarını süsleme için ayırıp kalanı soğana ilave edin. Karıştırıp pirinci ekleyin.
  • 10-12 dakika karıştırarak kavurun. Sıcak su, üzüm ve tuzu ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp suyunu çekene kadar pişirin.
  • Üzerini kağıt havlu ile kapatıp 10 dakika dinlendirin. Fasulyeleri  yağlanmış kubbe şeklindeki cam kalıba kenarlarını kaplayacak şekilde yan yana dizin.
  • Pilavı ekleyip üzerine kaşıkla bastırarak sıkıştırın. 10 dakika bekletip servis tabağına ters çevirin.
  • Ayırdığınız havucu teflon tavada hafif kavurun ve fasulyenin üzerine ekleyip sıcak veya soğuk servis yapın. Afiyet olsun.

Kuruyemişli Milföy Tarifi

 

Kuruyemişli Milföy Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 parça dikdörtgen milföy hamuru 400 gr karışık kuru meyve (Kuru üzüm
  • kuru kayısı ve kuru dut) 3 çorba kaşığı portakal likörü 1 tatlı kaşığı tarçın 50 gr çekilmiş antepfıstığı 3 yumurta sarısı 2 çorba kaşığı tozşeker 1 çorba kaşığı nişasta 1.5 su bardağı sıcak süt 1 elma

Kuruyemişli Milföy Nasıl Yapılır?

Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru dutu robotta çekin. Bir kaba alıp portakal likörü ve tarçın ekleyin. 30 dakika dinlendirin. 

Tencerede 2 yumurta sarısı ile tozşekeri köpükleşinceye dek çırpın. Nişastayı ilave edin, sıcak sütü azar azar dökerek karıştırın. Kısık ateşte sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Krema haline gelince ateşten alıp ılınmaya bırakın. 

Elmayı soyup küçük küpler halinde doğrayın. Krema ılınınca elma, kuru yemişli karışım ve antepfıstığını ekleyip karıştırın. 

Bir parça milföy hamurunu merdaneyle açarak inceltin. Yuvarlak bir kalıba, kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin. Üzerine hazırladığınız iç malzemeyi yayın. Diğer hamurdan küçük bir parça koparıp süsleme için ayırın. Kalan hamuru da merdaneyle açıp kalıbın üzerine yayın. Süsleme için ayırdığınız hamurdan baklava şeklinde desenler kesip kalıptaki hamurun üzerine yerleştirin. Kalan yumurta sarısını üzerine sürüp öneden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Soğuyunca dilimleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 çay bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı baldo pirinç
  • 1 kahve fincanı pilavlık bulgur
  • 1 çorba kaşığı un
  • 50 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 8 su bardağı et suyu
  • Pul biber
  • Nane
  • Tuz

Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 40 gram margarini derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Üzerine unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun.
  • Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin.
  • Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Kalan margarini bir tavada eritin. Pul biber ve naneyi ilave edip kavurun. Hazırladığınız sosu çorbanın üzerinde gezdirin.
  • Ezogelin çorbasını, çökertme kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Ezogelin Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorbanın aromatik bir tat alması için; haşlama esnasında tavuk veya et suyu kullanın. Bunlar yoksa, bir tablet tavuk bulyon ilave edebilirsiniz.
  • Mercimek, pirinç ve bulgurun daha kolay pişmesi için; ılık suda bekletin. Şişmeye başladıkları zaman çorbanın içine ekleyin.
  • Çorbanın kıvamı koyu olduysa, azar azar su ilave ederek bir taşım daha kaynatın. 
  • Karıştırma işlemi için tahta kaşık kullanın. Dilerseniz margarin yerine tereyağı ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.
  • Çorbayı servis ederken üzerini kıyılmış maydanoz ve nane yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

1 Porsiyon Ezogelin Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan çorbanın bir kasesi, yaklaşık 90 kaloridir.

Kalburabastı / Sivas Tarifi

 

Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 g Bizim Yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/4 limonun suyu

Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
  • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
  • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.
    Daha fazlası için şerbetli tatlılara göz atabilir, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan hanım göbeği tatlısını deneyebilirsiniz.

Sarımsaklı Köfte Tarifi

 

Sarımsaklı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı bulgur (köftelik)
  • 3 su bardağı su
  • 3/4 su bardağı un
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet büyük domates
  • 5 adet sarımsak
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz

Sarımsaklı Köfte Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kabın içerisine irmik, bulgur ve tuzu alın.
  • Ocakta kaynatılıp 5 dakika soğutulan suyu, bulgurlu karışımın üzerine ekleyin. Üzerini kapatarak 10-15 dakika şişmesini bekleyin.
  • Bulgurlar şiştikten sonra içerisine biber salçası ekleyin.
  • Elinizi hafifçe suyla ıslatarak karışımı yoğurun.
  • Üzerine unu ekleyin ve 3 avuç su ilave ederek yoğurmaya devam edin.
  • Hamur çok cıvık ya da sert kıvamda olmamalıdır.
  • Hamur toplanınca istediğiniz büyüklüğü ayarlayarak elinizde yuvarlayın ve ortasına hafifçe bastırın.
  • Tüm köftelere şekil verince tencereye su ve köfteleri alın. 10-15 dakika haşlayın.
  • Köfteler haşlanırken bir tavada yağı ısıtın. Üzerine sarımsakları ekleyin.
  • Rendelenmiş domates ve bir yemek kaşığı salçayı da ekleyin.
  • Köftelerin kaynadığı su fazlaysa, bir kısmını süzün. Dibince az miktarda su bırakın.
  • Süzdüğünüz köfteleri, sarımsaklı sosla birleştirin.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanozları ekleyin. Kalan maydanozları servis esnasında serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sarımsaklı Köfte Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • İrmik ve bulgurun üzerine dökeceğiniz bulgurun çok sıcak olmamasına dikkat edin. Aksi takdirde bulgurlar ekşiyecektir.
  • Hamuru yoğururken avuç içinizi normal su ile ıslatabilirsiniz.
  • Köfteleri süzerken dibince az su bırakarak sosun daha yoğun olmasını sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Sarımsaklı Köfte Kaç Kalori?

  • Sarımsaklı köftenin bir porsiyonu, yaklaşık 305 kaloridir.

Yüksük Çorbası Tarifi

 

Yüksük Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 8 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 limonun suyu

Hamur için

  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tutam tuz

İç harcı

  • 250 gr kıyma
  • 1 soğan
  • Karabiber

Yüksük Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Nohudu akşamdan ıslatın. Haşlayıp suyunu süzün. Kıyma, kıyılmış soğan ve karabiberi karıştırıp iç harcı hazırlayın.
  • Hamur için unu tuz ile birlikte hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurta ve suyu ekleyin.
  • Pürüzsüz ve sert bir hamur oluncaya kadar yoğurun. Bezelere ayırıp üzerini temiz bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin.
  • Bezeleri mantı hamuru inceliğinde açıp 1.5 santim büyüklüğünde kareler kesin.
  • Her bir karenin ortasına iç harçtan yerleştirip çapraz köşelerinden birleştirip üçgen şeklinde kapatın. Diğer iki ucu parmağınız etrafında birleştirip yüzük şeklinde hazırlayın.
  • Büyük bir tencerede et suyunu kaynatın. Haşlanmış nohutları ve hamurları ilave edin. Hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Margarini eritip salça ve naneyi kavurun ve kaynayan çorbaya ilave edin. Limon suyunu döküp bir iki taşım daha kaynatın. Sıcak servis yapın.