1 Şubat 2021 Pazartesi

Yulaf Ezmeli Sağlıklı Poğaça Tarifi

 

Yulaf Ezmeli Sağlıklı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Yarım bardak zeytinyağı
  • Yarım bardak yoğurt
  • 1 bardak yulaf ezmesi
  • 1 bardak beyaz peynir
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 çorba kaşığı kinoa (her rengi olabilir)
  • 1 çorba kaşığı keten tohumu
  • 1 çorba kaşığı çia tohumu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz (peynir tuzuna göre ayarlayın)
  • Çörekotu veya susam

Bardak ölçüsü 200 ml

Yulaf Ezmeli Sağlıklı Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Yumurtayı, zeytinyağını ve yoğurdu geniş bir kaba alıp çırpın.
  2. Yulaf ezmesini, peyniri, küp küp doğranmış biberleri ve domatesi, baharatları, kinoayı, keten ve çia tohumunu ekleyip spatulayla karıştırın.
  3. Dondurma kaşığı veya çorba kaşığı ile yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. (12 adet çıkıyor) üzerine çörek otu veya susam serpin.
  4. Önceden ısıtılmış fırında 180 derece sıcaklıkta kızarıncaya (yaklaşık 20 dakika) kadar pişirin. Afiyet olsun. ❤.

Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle)Tarifi

 

Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle)Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tane yaş maya ya da paket kuru maya
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 6,5 su bardağı)

İç Harcı İçin;

  • Maydanoz
  • Peynir

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu
  • Ay çekirdeği
  • Mavi haşhaş

    Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak mayayı şeker ve ılık süt ile bir kapta eritelim. Üzerini streçleyerek 10 dakika kadar aktifleşmesi için bekletelim.
  • Üzerine un hariç diğer malzemeleri koyalım. Unu da yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini streç film ile örtüp 1 saate yakın mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve bir kaç kez daha yoğurarak havasını alalım.
  • Hamurumuzu tezgah üzerine alalım ve toparlayalım. Ardından 12 eşit parçaya keserek her parçayı elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Bezelerimizi istediğimiz şekillerde açalım, içine maydanozlu çökelek ya da peynir koyup yuvarlayarak yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Bezelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu vs. . . ile süsleyelim.
  • 15 dakika tekrar mayalanması için bekletelim.
  • Poğaçalarımızı 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika alt üst pişirelim.
  • Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerine temiz bir bez serip dinlenmeye bırakalım.
  • Hafif ılık iken servis edelim afiyetle inşallah.

Acıbadem Kurabiyesi Tarifi

 

Acıbadem Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yumurta akı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2.5 su bardağı un haline getirilmiş badem veya fındık (ben ikisini karışık koydum)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

    Acıbadem Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Önce kaba yumurta aklarını koyalım. Sonra üzerine şeker, rondoda toz haline getirilmiş bademi koyup karıştırın.
  • Şekerin erimesi için ocağa alıp en kısık ateşte eriyene kadar karıştıralım. (bu yöntem pişirmek için değil sadece şeker eriyecek)
  • Şeker eridikten sonra limon suyunu ekleyip karıştırın ve altını kapatıp iyice soğutun.
  • Sıkma torbası veya kaşıkla istediğiniz boyutlarda tepsiye koyun ben bilerek büyük yaptım.
  • Bende 12 adet çıktı yarısının üstüne badem koydum.
  • Önceden ısıtılan 130-140° derecede 20 -25 dk pişirelim. (üzeri çatlayınca pişmiş demek)
  • Fırından çıkardığımızda birbirine yapışması için yavaşça çıkaralım iki taneyi birbirine birleştirelim. (soğumasını beklemeyin hemen yapın)dikkatle birleştirip servis tabağına alın.
  • Afiyet olsun 💞.

Şeker Helvası Tarifi

 

Şeker Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 4-5 ceviz içi

Şeker Helvası Nasıl Yapılır?

Tereyağını eritin. Unu ekleyip tahta kaşıkla sürekli karıştırarak orta ateşte kavurun. Pembeleşmeye başlayınca çekilmiş ceviziçini ilave edip 15-20 dakika daha kavurun. Tozşeker ve sütü ekleyin. 5 dakika daha sürekli karıştırarak kavurup ateşten alın. 

Pişen helvayı düz bir servis tabağına veya tepsiye bastırarak yayıp soğumaya bırakın. Dilediğiniz şekilde dilimleyip her dilimin ortasına yarım ceviziçi yerleştirin. Tabağın çevresini çekilmiş ceviz serperek süsleyip soğuk veya ılık olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Dereotlu Pilav Tarifi

 

Dereotlu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı çilav (yasmin türü kokulu pirinç)
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı et suyu
  • 2 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 100 gr ceviz içi
  • Tuz

Dereotlu Pilav Nasıl Yapılır?

  • Pilavı bol suda yıkayıp iyice süzün. Az suyla diri kalacak şekilde haşlayın. Soğan, sarımsak ve dereotunu temizleyip kıyın.
  • Tereyağını tencerede eritin. Soğan ve sarımsağı ilave edip sote edin. Haşlanmış çilav, et suyu ve tuz ekleyerek kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • İnce kıyılmış dereotunu ilave eduup harmanlayın. Üzerini kağıt havlu ile kapatıp 10-15 dakika demlendirin.
  • Pilavı harmanlayıp büyük bir tasa doldurun ve ters çevirerek düz servis tabağına alın. Üzerini ve çevrisini yarım ceviz içleriyle süsleyip sıcak olarak servis yapın.

    Afiyet olsun.

Acılı Tavuk Kanatları Tarifi

 

Acılı Tavuk Kanatları Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 16 tavuk kanadı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı acı sos
  • 2 arpacık soğanı
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Kimyon

Üzeri için

  • Susam

Acılı Tavuk Kanatları Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kasede acı sos, zeytinyağı, soya sosu, tuz, kırmızı biberi, tuz, karabiber, kimyonu karıştırın.
  • Sarımsak ve soğanları çok küçük doğrayıp sosa ekleyin. Tavuk kanatlarını sosun içine karıştırıp üzerini örtün ve en az 3 saat buzdolabında bekletin.
  • Kanatları sostan çıkartıp ızgaraya dizin ve iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırından çıkartmadan 5 dakika önce üzerine susam serpiştirin. Kızarmış patates, soğan halkası ve acı sos ile birlikte sıcak servis yapın.

Brokoli Çorbası Tarifi

 

Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr brokoli
  • 2 taze patates
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 taze soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 5 sıcak su bardağı su ya da tavuk suyu
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz
  • Karabiber

Brokoli Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle taze soğanları ve sarımsakları temizleyip kıyın. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Zar şeklinde doğrayıp bir kapta soğuk suda bekletin.
  • Brokoliyi yıkayıp küçük çiçeklere ayırın. Dereotunu temizleyip ince ince kıyın.
  • Zeytinyağını tencerede ısıtıp soğan ve sarımsakları kavurun. Patatesleri süzüp tencerenin içine ilave edin. 1-2 dakika daha kavurun.
  • Üzerine brokoli, sıcak su ya da tavuk suyunu ekleyin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Karışımı ocaktan alın. Blender’le püre haline gelinceye kadar ezin. Servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine dereotu serpiştirin. Taze nane yaprağı ile süsleyebilirsiniz.
  • Brokoli çorbasını, etli güveç ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Brokoli Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorba için, brokoliyi haşladığınız suyu kullanabilirsiniz.
  • Brokolilerin dağılmaması için kısık ateşte pişirin ve tahta kaşık ile karıştırın.
  • Tavuk suyu yerine et suyu veya tavuk bulyon da kullanabilirsiniz.
  • Çorbanın lezzetini arttırmak için, ocağın altını kapatmadan önce cheddar peyniri ile tatlandırabilirsiniz.
  • Çorba koyu olursa, azar azar su ilave ederek kıvamlı bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

1 Porsiyon Brokoli Çorbası Kaç Kaloridir?

Demir ve kalsiyum bakımından zengin olan çorbanın bir porsiyonu, yaklaşık 50 kaloridir.

Super Bowl Tarifi

 

Super Bowl Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 g yaban mersini
  • 1 küçük muz
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu
  • 1 tatlı kaşığı Kamu Kamu tozu
  • 1 tatlı kaşığı organik toz tarçın

Üzeri için:

  • Muz, chia, granola, organik karamelli Hindistan cevizi cipsi, şeftali cipsi, organik şeker kamışı şekeri kaplı kakao parçacıkları, yaban mersini

Super Bowl Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri yukarıdaki sıra ile ekleyip blender’dan geçirin.
  • Bu şekilde kıvamı koyulaşıyor ama dilerseniz buzdolabında bekletip daha koyu kıvama geldiğinde tüketebilirsiniz.
  • Sonra pudingi bir kaseye alıp üzerini dileğiniz gibi süsleyin.

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Tarifi

 

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı kuru meyve parçacıkları (incir, kayısı, üzüm)
  • 1 su bardağı dut kurusu, kabak çekirdeği, fıstık, cranberry karışımı
  • 2 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı
  • 6-7 adet Brezilya cevizi
  • 2 yemek kaşığı karamelli Hindistan cevizi cipsi
  • 2 adet orta boy muz
  • 60 g şekersiz vegan çikolata

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Nasıl Yapılır?

  • Bitter çikolata ve Brezilya cevizlerini bıçak ile dilimleyin ve sonra tüm kuru malzemeleri bir araya getirip bir kapta karıştırın.
  • Daha sonra çatalla ezdiğiniz muzları ve Hindistan cevizi yağını karışıma ekleyip güzelce karıştırın.
  • Karışım sıktığınızda şekil alabilen bir kıvamda olmalı.
  • Dilerseniz düz bir tepsiye rastgele yayarak ya da ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde fırınlayabilirsiniz.
  • Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 20 dakika tutup, yaklaşık 10 dakika da 175 derecede pişirin.
  • Son 10 dakika kontrol etmenizi öneririz, fırından fırına farklı sonuçlar alınabiliyor.
  • Pişirme süreniz de aynı şekilde zevkinize ve fırınınıza göre değişecektir.
  • Amaç; yakmadan, hafif kızarmış, kıtır yapıda bir granola elde etmek.

Fit Raffaello Tarifi

 

Fit Raffaello Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik rende Hindistan cevizi (250 ml)
  • 2 yemek kaşığı organik agave şurubu
  • 3 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi unu
  • 1 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı (katı halde)
  • 100 g Hindistan cevizi sütü (dolaptan çıktığında üzerindeki kısım-1/2 su bardağından 1 parmak az)

Üzeri için:

  • Organik Hindistan cevizi rendesi

Fit Raffaello Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırın ve 10 dakika dolapta bekletin.
  • Ardından elinizle yuvarlak şekil verip rende Hindistan cevizine bulayın.

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi

 

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik badem unu
  • 1,5 su bardağı glütensiz un
  • 1 tatlı kaşığı organik psyllium tozu
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 1 çay kaşığı Himalaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı avokado yağı
  • 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:

  • Susam, biberiye, haşhaş tohumu

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Önce psyllium ile suyu jöle kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Kuru malzemeleri de bir yerde harmanlayıp jöle formundaki harçla karıştırın.
  • Minik yuvarlak şekiller verip tepsiye dizin. üzerine susam, biberiye, haşhaş tohumu serpin.
  • Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Artanları buzlukta muhafaza edip, daha sonra ısıtarak da tüketebilirsiniz.

Kinoa Pilavı Tarifi

 

Kinoa Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı kinoa
  • 3/4 su bardağı su
  • Yarım soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı avokado yağı
  • 3 yemek kaşığı ev yapımı domates sos
  • 3/4 su bardağı su
  • Çeri domates, kapya biber, yeşil biber, havuç, köz patlıcan
  • Tuz, karabiber, dilediğiniz baharatlar

Kinoa Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Kinoayı bir pişirme tenceresine alıp, üzerine su ilave ederek haşlayın.
  • Pişen kinoaları kenara ayırın.
  • Başka bir küçük pişirme tenceresinde soğan ve sarımsakları zeytinyağında karamelize edin.
  • Ardından domates sosu, sebze ve baharatları ilave edin.
  • En son pişen kinoaları ekleyip pilavı biraz karıştırdıktan sonra altını kapatıp demlenmeye bırakın.

Cizleme Tarifi

 

Cizleme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı aktif kuru maya
  • 1 adet yumurta

Cizleme Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına ılık su ve kuru mayayı alın. Biraz karıştırdıktan sonra mayanın aktifleşmesi için 5 dakika bekleyin.
  • Ardından süt ve yumurtayı ekleyerek güzelce çırpın.
  • Karışımın üzerine unu yavaş yavaş ekleyin ve bu esnada karıştırmaya devam edin.
  • Unu tamamen ekledikten sonra yavaşça karıştırın.
  • Karışım homojen bir hal aldığında üzerini kapatarak 30 dakika ılık bir yerde dinlendirin.
  • Dinlenen harcı tekrar çırpın ve yapışmaz tavaya kepçe yardımıyla dökün.
  • Cizlemenin bir kısmı göz göz olup kuruduktan sonra spatula yardımıyla diğer tarafını çevirin.
  • Her cizleme de toplam 2 dakika pişirmek yeterlidir.
  • Tüm harç bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız cizlemelerin üzerine tereyağı sürerek servis edebilirsiniz.
  • Cizlemeyi taze incir reçeli ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun.

Cizleme Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte kullanılan maya 5-6 gramdır. Kuru maya yerine 10 gram yaş maya veya 3 gram instant maya kullanabilirsiniz.
  • Unu çok fazla koyarsanız, harcın tavada yayılması zorlaşır. Bu yüzden tarif ölçülerini değiştirmeden uygulamanızı öneririz.
  • Tarif ölçülerinden ortalama 10 adet cizleme yapılmaktadır.
  • Un oranı sıvı olursa cizlemeler ince, katı olursa kalın olacaktır.