13 Mart 2021 Cumartesi

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi

 

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • Dikdörtgen kesilmiş kalkan fileto (180 gr) 1 orta boy kabak 1 orta boy havuç 5 çorba kaşığı süt kreması 1 kırmızı dolmalık biber 4

5 dal maydanoz 50 gr tereyağı Süslemek için: Birkaç dal dereotu ve maydanoz

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Nasıl Yapılır?

Kabak ve havucu soyup kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Tuzlu suda haşlayıp süzün.
Maydanozu ayıklayıp kaynar suda 4 dakika kadar haşlayın. Mikserden geçirip püre yapın.

Dolmalık biberi ayıklayıp hafif tuzlu suda yumuşayana dek 30 dakika kadar haşlayın. Kabuklarını soyup püre haline getirin. Püreye biraz tereyağı, tuz, biber ekleyin.

Tereyağını tavada eritip kalkan filetoyu kızartın. Tuz ve biber ekleyin.

Servisten önce haşlanmış kabak ve havucu bir miktar tereyağında sote edin. Yeşil sosa kremayı ekleyin ve koyulaşana kadar kaynatın.

Servis tabağına sotelediğiniz sebzeleri yerleştirin. Üzerine balığı yerleştirip sosları yanına ilave edin. Üzerini maydanoz ve dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Midye Çorbası Tarifi

 

Midye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr ayıklanmış midye
  • 25 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı süt kreması
  • 3-4 dal maydanoz
  • 6 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber

Midye Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Suyu tencereye doldurup kaynatın. Midyeleri yıkayıp süzün ve kaynamakta olan suya ilave edin. Margarini oda ısısında yumuşatın. Maydanozu temizleyip kıyın.
  • Un, margarin ve süt kremasını ayrı bir kapta iyice çırpıp bulamaç haline getirin.
  • Tencereye unlu karışımı ekleyip tuz ve karabiber serpin. 25 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Sarımsaklı Ve Balzamik Soslu Brokolili Tart Tarifi

 

Sarımsaklı Ve Balzamik Soslu Brokolili Tart Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet kare milföy hamuru
  • 1 büyük boy brokoli (Çiçeklere ayrılmış)
  • 2 adet havuç (Halka doğranmış)
  • 1/4 su bardağı yer fıstığı (Doğranmış)
  • 4 diş sarımsak (İnce kıyılmış)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı balzamik sirke

Üzeri için

  • 1 çay bardağı krema
  • 1/4 fincan keçi peyniri (Rendelenmiş)
  • 1/4 fincan kurutulmuş domates (İnce doğranmış)
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı biber

Sarımsaklı Ve Balzamik Soslu Brokolili Tart Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeyi büyük bir kaba alarak iyice karıştırın ve 30 dakika süreyle buzdolabında bekletin.
  • Milföy hamurunu hafif açarak dikdörtgen bir tart kalıbına yerleştirin.
  • Sosladığınız brokoli çiçeklerini milföy tart tabanının içine aktarın.
  • Üzerine kremayı gezdirin ve üzerine keçi peyniri, kuru domatesi, tuzu ve karabiberi serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.

Popcake Tarifi

 

Popcake Tarifi İçin Malzemeler

Kakaolu kek için:

  • 1.5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 şişe sade soda
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu

Diğer malzemeler:

  • 200 gram bitter çikolata
  • 1 paket krema
  • 1 çay bardağı renkli pasta süsü
  • Hindistan cevizi (isteğe göre)
  • 1 paket kürdan veya çöp şiş

Popcake Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle fırını 170 dereceye ayarlayın.
  • Bir kabın içerisine yumurta ve şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Üzerine süt, soda ve sıvı yağı ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Un, kakao ve kabartma tozunu ilave ettikten sonra kıvam alıncaya kadar karıştırın.
  • Hazırladığınız kek harcını, yağlanmış kek kalıbına dökün ve yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
  • Pişen keki oda sıcaklığında bekleterek soğutun.
  • Kek soğuduğunda mutfak robotunun içerisine alarak ufalayın.
  • Ufalanmış kek kırıntılarına yavaş yavaş krema ekleyerek hamur elde edin.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve elinizde yuvarlayarak çöp şişlere takın.
  • Bu esnada çikolatayı benmari usulü eritin. Çöp şişe takılı hamurları önce erimiş çikolataya, ardından pasta süsüne batırarak yağlı kağıt serini fırın tepsisine yerleştirin.
  • Tüm keklere aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsiyi buzdolabına kaldırın ve 1-2 saat bekletin. Afiyet olsun.

Popcake Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Daha önce yaptığınız ve bayatlamamış kek varsa, mutfak robotundan geçirerek kullanabilirsiniz
  • Keki pişirirken kürdan yardımıyla kontrol edin.
  • Hazırladığınız popcakeleri pasta süsü yerine ufalanmış ceviz, fındık veya hindistan cevizine de batırabilirsiniz.
  • Kekin dışını bitter çikolata yerine beyaz çikolata veya sütlü çikolataya batırabilirsiniz.
  • Kremayı bir anda eklemek yerine, yavaş yavaş ilave edin. Böylece hamur daha iyi kıvam alacaktır.

Peskütan Çorbası Tarifi

 

Peskütan Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım kilo peskütan
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yarma
  • 1.5 litre su
  • 1 su bardağı yeşil mercimek

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı kuru nane

Peskütan Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yarma ve yeşil mercimeği bir gece önceden ıslatın.
  • Yumuşayan mercimek ve yarmaları tencerede haşlayın.
  • Başka bir tencereye un, yumurta sarısı ve az miktarda su koyarak çırpın.
  • Ardından peskütanı ve bir buçuk litre suyu ilave edin. Çırpma işlemine devam edin.
  • Daha sonra tencereyi ocağa alın. Sürekli karıştırarak çorbanın ısınmasını bekleyin.
  • Çorba ısınmaya başladığında haşlanmış mercimek ve yarmayı içerisine ilave edin ve karıştırın.
  • Naneli sos için; Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
  • Sos tavasına tereyağını alın ve eritin. Yağ eridiğinde soğanı ekleyerek kavurun.
  • Soğanlar yumuşadığında kuru naneyi ilave edin ve yanmaması için sürekli karıştırın.
  • Hazırladığınız sosu, çorbanın üzerine yavaş yavaş ilave edin. 
  • Çorba piştiğinde birkaç kez karıştırın ve servis tabaklarına koyun. Afiyet olsun.

Sivas Köftesi Tarifi

 

Sivas Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 kg sırt ve kaburga etinden çekilmiş kıyma
  • Tuz
  • 2-3 adet domates
  • Sivri biber
  • Tırnak pidesi

Sivas Köftesi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kıymayı biraz yoğurun. Ardından üzerini tuzlayın ve bir gece bu şekilde bekletin.
  • Ertesi gün kıymayı güzelce yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Kıymadan koparttığınız parçalara yuvarlak ve ince bir şekil verin.
  • Hazırladığınız köfteleri mangalda, ızgarada veya döküm tavada pişirebilirsiniz.
  • Domates ve biberi de aynı şekilde pişirin. 
  • Hazırladığınız Sivas köftesini, pirinç pilavı ve tırnak pidesi ile servis edin. Afiyet olsun.

Sivas Köftesinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sivas köftesi tuzlandıktan sonra soğuk bir yerde veya buzdolabının alt rafında 24 saat bekletilir.
  • Sivas köftesi, diğer köftelere göre daha ince bir şekilde hazırlanır.
  • Kış mevsiminde köfte harcına 2 dilim bayat somun ekmeğin içi katılır.
  • Yaz mevsiminde az miktarda un ve kırmızı biber konulur.

Sivas Katmeri Tarifi

 

Sivas Katmeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya

Arası için:

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gram tereyağı

Üzeri için:

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Sivas Katmeri Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisine maya, su ve ılık sütü koyarak erimesini sağlayın.
  • Ardından üzerine tuz, sıvı yağ ve unu azar azar ekleyerek yoğurun.
  • Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Üzerini temiz bir bezle kapatarak mayalanması için 45 dakika bekleyin.
  • Tavanın içerisine tereyağını alın ve çok kızdırmadan eritin. Üzerine sıvı yağ ekleyin.
  • Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya ayırın. Unlanmış mutfak tezgahında ilk bezeyi açın.
  • Hamurun üzerini hafifçe yağlayın ve kenarlarından çekiştirerek inceltin.
  • Karşılıklı kenarları üst üste gelecek şekilde kare olarak katlayın ve kenara alın.
  • İkinci hamur bezesini de ince bir şekilde açın ve yağlayın. Kenarlarını çekerek inceltin.
  • İlk açtığınız kare hamuru, ikinci hamurun ortasına koyun. Karşılıklı kenarları üst üste gelecek şekilde kapatın.
  • Yağlı kağıdı katmer hamurunun üzerine koyun ve elinizle hafifçe bastırarak inceltin.
  • Hazırladığınız hamuru fırın tepsisine alın. Kalan 2 bezeyi de aynı şekilde yapıp tepsiye yerleştirin.
  • Hamurların üzerine bıçak yardımıyla verev şeklinde ince kesikler atın.
  • Bir kasede yumurta sarısı ve yoğurdu çırpın. Fırça yardımıyla katmerin üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Mirik Köfte Tarifi

 

Mirik Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 kase ince bulgur
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 kase un
  • 1 çimdik karabiber
  • 1 çimdik pul biber
  • 1 çimdik kimyon
  • 1 çimdik nane
  • 1 çimdik tuz

Mirik Köfte Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulguru bir kabın içerisine alın ve sıcak su ile ıslatın. Üzerini tepsi ile kapatarak şişmesi için 15 dakika bekleyin.
  • Bulgur şiştikten sonra içerisine yumurta, un ve baharatları ekleyin.
  • Bulguru diğer malzemelerle özdeşleşene kadar yoğurun. Arada elinizi suya batırmayı unutmayın.
  • Yoğurma işleminin ardından bulguru 10 dakika buzdolabında bekletin.
  • Bir tepsinin içerisine un koyun. Bulgurlu harçtan minik parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayın.
  • Hazırladığınız köfteleri unlu tepsinin içerisine koyun. Bulgur tamamen bittiğinde tepsiyi hafifçe sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın.
  • Bir tencereye su koyun ve orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine hazırladığınız mirik köfteleri bırakın.
  • Köfteler haşlanırken sarımsakları ince ince doğrayın ve bıçağın kenarlarıyla ezin.
  • Bir kaseye yoğurt koyun. Ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek karıştırın.
  • Sos tavasına tereyağını koyun ve eritin. İçerisine istediğiniz miktarda pul biber ve nane ekleyerek karıştırın.
  • Su yüzeyine çıkan mirik köfteleri, kevgirle toplayın. Köftelerin suyunu güzelce süzdükten sonra servis tabağına alın.
  • Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin. Hazırladığınız tereyağlı sosu mirik köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Patates Çorbası Tarifi

 

Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 4 -5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 6-7 su bardağı su

Terbiyesi İçin

  • 1 çorba kasesi yoğurt
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 yemek kaşığı un ( Tepeleme )
  • Yarım limonun suyu

Üzeri İçin

  • Tereyağı
  • Dereotu

    Patates Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Patatesleri küçük küpler şeklinde doğruyoruz.
  • Soğanı ve sarımsağı rendeleyip zeytinyağın da kavuruyoruz.
  • Patatesi katıp üzerine suyunu ilave ediyoruz.
  • Tuzunu ve karabiberini de ayarlıyoruz, kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika pişiriyoruz.
  • Terbiyesini iyice çırpıyoruz, çorbadan iki kepçe alıp içine katıp karıştırıyoruz. Hazırladığım terbiyeyi içine katıp kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz ki kesilme olmasın.
  • 10-15 dakika daha pişirip ocağı kapatıyoruz.
  • İnce kıydığımız dereotunu da katıp erittiğimiz tereyağını da üzerine gezdiriyoruz. AFİYETLER OLSUN. 

Roka Salatası Tarifi

 

Roka Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet roka
  • Yarım fincan ceviz
  • Ayıklanmış nar
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu

    Roka Salatası Tarifi Yapılışı

  • Rokayı ayıklayın güzelce yıkayın.
  • Büyük büyük doğrayın.
  • Ceviz ve soslarınıda ekleyip nar serpiştirin ,afiyetle yiyin hem vitamin deposu hemde oldukça sağlıklı.

Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi

 

Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 kuru soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 7 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (yada sıvı yağ)

    Yeşil Mercimek Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Yeşil mercimek tencereye koyulur. 4 su bardağı su ile 20 dakika haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra suyu süzülür ve azıcık yıkanır.
  • Soğan ve sarımsak yağda kavrulur ve üzerine salçası da atılır, az daha kavrulur.
  • Sonrasında tencereye alınan yeşil mercimeklerin üzerine kavrulan soğan ve salça ilave edilir.
  • Üzerine 7 su bardağı su eklenir. Tuzu da atıldıktan sonra pişmeye bırakılır. Afiyet olsun.

Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi

 

Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket fırın makarna

Beşamel sos için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un (silme olmasın, tepeleme de olmasın )
  • 4 su bardağı süt
  • Yarım yemek kaşığı silme tuz

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tereyağı (yoksa margarinde olabilir)

    Fırında Makarna Beşamel Soslu Tarifi Yapılışı; Börek gibi puf puf harika bir fırında makarna oluyor, kim yediyse tarifini istedi.

    1. Önce makarnamızı tuzlu suda haşlıyoruz.
    2. O haşlanırken beşamel sosumuzu hazırlıyoruz. Tüm malzemeleri küçük bir tencerede muhallebi kıvamına gelip fokurdayana kadar orta ateşte pişiriyoruz.
    3. Daha sonra makarnamızı süzüp borcama yerleştiriyoruz. (Ben oval borcam kullanıyorum tam geliyor)
    4. Daha sonra beşamel sosumuzu üzerine gezdiriyoruz.
    5. Kuru bir yer kalmamalı. Sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirimizi serpiyoruz.
    6. En son tereyağından bıçak ucuyla kesip küçük parçalar halinde aralıklarla kenarlarına koyuyoruz.
    7. Sonunda ortalarına da bir kaç parça koyuyoruz ve 180 derece ısıtılmış fırına sürüyoruz.
    8. Yarım saat kadar pişiriyoruz. Size tavsiyem fırında piştikten sonra 15 dakika kadar içini çekmesi için bekletmeniz. Afiyet olsun.

    Not : Tüm sorulara topluca cevap vermek istiyorum. İçine beyaz peynir, tavuk veya yakışan diğer ürünler ekleyebilirsiniz sizin damak tadınıza kalmış. Fırın makarna kalın olduğu için daha tok ve börek gibi kesilebilir oluyor normal makarna ile hiç denemedim. Beşamel sosta un ve yağı kavurmuyoruz muhallebi gibi hepsini tencereye koyup kaynatmaya başlıyoruz. Makarnanızın sığacağı her tepsiyi kullanabilirsiniz. Fırında piştikten sonra dışarı çıkartıp en az 15-20 dakika bekletiniz. Sanırım en çok sorulan soruların cevaplarını vermiş oldum :) Afiyet olsun hanımlar..

ıspanaklı Köstebek Pasta Tarifi

 

ıspanaklı Köstebek Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 9-10 adet ıspanak yaptığı
  • 1 çay bardağı süt

Kreması için;

  • 6 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı un
  • 1 litre süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Arası için;

  • 1 tane muz
  • 7-8 tane çilek

    ıspanaklı Köstebek Pasta Tarifi Yapılışı

  • Kreması için şeker, un ve süt koyulaşana kadar çırpılır.
  • Koyulaştıktan sonra ocak kapatılır, tereyağı ve vanilya eklenir.
  • Krema tamamen soğuduktan sonra toz kremşanti eklenir ve mikserle çırpılır.
  • Ispanaklar rondaya koyulur ve üzerine süt eklenerek püre elde edilir. ( 1 su bardağı püre çıkması gerekiyor. Eğer çıkmazsa tekrar süt ilave edilmelidir. )
  • Hamuru için yumurta ve şeker köpük olana kadar mikserle çırpılır.
  • Daha sonra sıvı yağ, ıspanak püresi dökülür ve çırpılmaya devam edilir.
  • En son un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilerek çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş borcama dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
  • Piştikten sonra üst kısmı bıçak yardımıyla kesilir ve rondoda parçalanır.
  • Kesilen kekin üzerine bir miktar krema sürülür.
  • Kremanın üzerine muz ve çilekler dilimlenir.
  • Meyvelerin üzerine kalan krema dökülür ve kekin her yerine yayılır.
  • En üst kata rondoda parçalanmış olan kek kırıntıları bastırılarak her yere yayılır.
  • Dolapta bir gece bekletilir. İstenilen şekilde süslenir.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 🙋🌼🌿.