21 Mart 2021 Pazar

Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi

 

Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi İçin

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 2-3 tutam maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kırmızı tatlı toz biber

Sebzeler İçin

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 2 adet kapya biber
  • 4 adet yeşil sivri biber
  • 4-5 adet sarımsak
  • 1 adet büyük boy patates
  • 1 adet iri soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Sosu İçin

  • 1.5 yemek kaşığı salça
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Kırmızı toz biber
  • Kekik
  • Pul biber

    Fırında Sebzeli Misket Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk önce köfteyi yapmakla başlayalım. Soğan ve sarımsak robottan iyice çekerim püre yapalım.
  • Diğer malzemeleride ekleyip köfte harcımızı iyice yoğuralım misket köfteler yuvarlayıp üzerini streçfilm ile sarıp yarım saat buzdolabında bekletelim.
  • Bu arada köftelerin boyutuna uygun şekilde sebzeleri yıkayıp doğrayalım bir kaba alıp ezilmiş sarımsak ve soğanlarında doğrayıp az tuz ve sıvı yağını ekleyip harmanlayalım.
  • Fırın kabına koyup önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirelim.
  • Fırından alıp üzerine köftelerimizi dizelim üzerine hazırladığımız sosumuzu döküp tekrar fırına verip 15 dakika daha pişirelim. Afiyet olsun.

Tel Tel Açma (Tepsisine Sığmayan Açma) Tarifi

 

Tel Tel Açma (Tepsisine Sığmayan Açma) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya(42gr)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1, 5 yemek kaşığı tuz
  • 1 yumurtanın akı (Sarısı üzeri için ayrılacak)
  • Aldığı kadar un (Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde ediyoruz)

Arası İçin

  • 150 gram oda sıcaklığında tereyağ

Üzeri İçin

  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • Haşhaş yada susam

    Tel Tel Açma (Tepsisine Sığmayan Açma) Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri alıp karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru toparlarken un yerine sıvı yağ ile toparlayalım. Hamuru 40 dakika dinlendirelim. Mayalanan hamuru 12 -14 arası bezelere ayıralım. Tepsinizin büyüklüğüne göre.
  • Bezelerimizin üzerine 1 çay kaşığı oda sıcaklığında tereyağ sürelim. Ardından bezeleri elimizle açalım. Rulo şeklinde saralım.
  • Bütün hamuru bu şekilde yapıp 10 dakika üzenleri kapalı dinlendirelim. Dinlenen bezeleri elimizle yuvarlanarak uzatalım.
  • Kenar kısımlarından sıkıca bastırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Bütün bezeleri bu şekilde yapalım. Tepsidede üzeri kapalı 15 dakika bekletelim. Pekmezi yumurta ile karıştırıp üzenlerine sürelim.
  • Açmaların renginin daha güzel olmasını sağlıyor. Haşhaş serpip 180 derece fırında üzenleri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Patates Böreği Tarifi

 

Patates Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patates (Orta boy)
  • 100gr kadar kaşar
  • 3 dilim salam
  • 3 dal maydanoz
  • 2 yumurta
  • 2 kaşık un
  • 2 kaşık domates püresi
  • Tuz

Kızartmak İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Patates Böreği Tarifi Yapılışı

  • Patatesin kabuklarını soydum temizledim, derin bir kaba rendeledim. Üzerine kaşarı rendeledim.
  • Doğranmış maydanoz ve dereotunu ekledim. Diğer bütün malzemeleri de ekledim karıştırdım.
  • Tavaya (28cm) yağları aldım erittim. Üzerine hamuru döktüm. Kaşıkla bastırdım üstünü düzledim.
  • Arkalı önlü orta ateşte kızarttım. Çevirmek için düz kapak kullandım. Deneyeceklere afiyet olsun.

Mozaik Pasta Tarifi

 

Mozaik Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 paket bisküvi (Petibör burçak kullandım)
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı şeker

Ganaj İçin

  • 1 kutu krema
  • 80 gram bitter çikolata

    Mozaik Pasta Tarifi Yapılışı

  • Bisküvileri çok ufak olamayacak şekilde kıralım.
  • Bir kaba alıp tüm malzemeleri ekleyelim karıştıralım.
  • Tart kalıbına streç film serip harcı döküp yayalım 1 saat kadar dolapta bekletelim.
  • Ganajı için cezvede kremayı ısıtalım. Ocaktan alıp çikolatayı ekleyim eriyene kadar karıştıralım.
  • Soğumuş pastamızı kalıptan çıkarıp üzerine ganajı dökelim.
  • 1 saat dolapta bekletip servis edelim ❣️

Atıştırmalık (Az Malzeme Çok Lezzet) Tarifi

 

Atıştırmalık (Az Malzeme Çok Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 16-18 adet kuru kayısı (Büyüklüğüne göre)
  • Küçük kase badem
  • Küçük kase ceviz
  • 2 paket çikolata (160-200 gr)
  • (Şekersiz, sütlü, bitter, fildişi)

    Atıştırmalık (Az Malzeme Çok Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Kayısının içine badem koyuyoruz, isterseniz cevizde olur, sade kayısı, sade ceviz de olabilir.
  • Kısık ateşte erittiğimiz ( isterseniz benmari usulü de olur) çikolataya bulayıp yağlı kağıt serdiğimiz tabağın üzerine koyuyoruz istediğimiz şekilde süslüyoruz.
  • Buzdolabında çikolata donana kadar bekletiyoruz.
    Kahve yanına harika oluyor.

İncir Uyutması Tarifi

 

İncir Uyutması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 15 adet incir

Üzeri için :

  • Fıstık
  • Fındık
  • Ceviz

    İncir Uyutması Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle incirleriniz küçükse 15 -16 büyükse 13 adet kullanmanızı öneririm .
  • İncirleri yıkayıp sıcak suya koyuyoruz ve 3-4 dk bekletiyoruz.
  • İncirleri küp küp kesiyoruz.
  • Sütümüzü tencereye alıp yoğurt mayalama kıvamında ki sıcaklığa gelinceye kadar ısıtıyoruz.
  • Isınan sütün içine incirleri atıp blenderla çekiyoruz .Hiç bekletmeden kaselere alıyoruz ve oda sıcaklığında üstüne bez örterek 2 saat bekletiyoruz .
  • Üstünden bezi alarak 3 veya 4 saat buzdolabında bekletiyoruz.
  • Süsleyip servis ediyoruz. Afiyet olsun .

Sütsüz Kek Tarifi

 

Sütsüz Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-3.5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilin
  • 1.5 çay bardağı su

Sütsüz Kek Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kabın içerisine toz şeker ve yumurtayı alarak güzelce çırpın.
  • Üzerine su ve sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam edin.
  • Malzemeleri güzelce çırptıktan sonra kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
  • Üzerine elenmiş unu azar azar ekleyin ve akışkan bir kıvam elde edene kadar karıştırın.
  • Bu esnada kek kalıbını yağlayın. Hazırladığınız harcı, kek kalıbına dökün ve her tarafa eşit yayın.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 30-40 dakika kontrollü bir şekilde pişirin.
  • 30 dakikanın sonunda kürdan testi yaparak kekin pişip pişmediğini anlayabilirsiniz.
  • Pişen keki oda sıcaklığında dinlendirin. Daha sonra dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.

Balaban Kebabı Tarifi

 

Balaban Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı bayat ekmek içi (çekilmiş)
  • 2 adet soğan
  • 1.5 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 2 adet tırnak pide
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı et suyu
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet domates
  • 2 adet biber

Balaban Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı küp küp doğrayın ve mümkünse ekmek içlerini incecik çektirin.
  • Bir kabın içerisine kıyma, ekmek içi, soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun.
  • Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Köfteleri elinizle yassılaştırarak döküm tavada önlü arkalı kızartın.
  • Domates ve biberleri de döküm tavada veya ızgarada közleyin.
  • Domates sosu için; Bir tavanın içerisinde tereyağını eritin. Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  • Salçanın kokusu çıkana kadar malzemeleri güzelce kavurun. Üzerine yavaş yavaş suyu ilave edin.
  • Sosu bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  • Tırnak pideleri küp küp doğrayın ve servis tabağının içerisine yerleştirin.
  • Et suyunu bir tencerede ısıtın. Daha sonra tırnak pidelerin üzerinde gezdirin.
  • Yoğurdu çırptıktan sonra pidelerin üzerinde gezdirin. Hazırladığınız domates sosunu da yoğurdun üzerine ilave edin.
  • En üst kısma pişmiş köfteleri, domates ve biberi yerleştirin.
  • Bir tavada tereyağını eritin ve köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.

Balaban Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarifte sinirleri alınmış, terbiye edilmiş ve dinlendirilmiş et kullanmaya özen gösterin.
  • Tarifte tırnak pide yerine ev yapımı Ramazan pidesi de kullanabilirsiniz.
  • Köftelere şekil verirken avuç içinizi hafifçe ıslatın.
  • Biber ve domatesleri fırında veya ocağın üzerinde közleyebilirsiniz.

Sivas Kebabı Tarifi

 

Sivas Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuzu eti (iri doğranmış)
  • 6 adet sivri biber
  • 5 adet patlıcan
  • 1 adet soğan
  • 5 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 kase maydanoz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sivas Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları alacalı bir şekilde soyun ve yuvarlak olacak şekilde dilimleyin.
  • Doğradığınız patlıcanları tuzlu suya koyarak 15 dakika bekletin.
  • Bu esnada biberleri ve domatesleri yıkayın. Domatesleri de patlıcanlar gibi yuvarlak olacak şekilde dilimleyin.
  • Maydanozları iri iri doğrayın. Patlıcanların suyunu süzün ve kağıt havlu ile kurulayın.
  • Derin bir tencere içerisine bol miktarda sıvı yağ koyun ve ısıtın.
  • Biber ve patlıcanları kızgın yağda kızartın ve kenara alın.
  • Kuzu etini bir tencerenin içerisine koyun. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin ve pişirin.
  • Etler piştikten sonra suyunu süzün. Tencereye tereyağı ve pişmiş etleri koyarak bir süre daha pişirin.
  • Üzerine ince doğranmış soğanı ekleyerek kavurun.
  • Soğanlı etlerin üzerine patlıcanların yarısını dizin. Patlıcanın üzerine ise domateslerin yarısını dizin.
  • Domateslerin üzerine biberleri yerleştirin. Artan patlıcan ve domatesleri de biberlerin üzerine yerleştirin.
  • En üst kısma maydanozları serpiştirin. 
  • Bir kaseye 1.5 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı salçayı alarak karıştırın.
  • İçerisine karabiber ve tuz ilave edin. Hazırladığınız salçalı suyu yemeğin üzerine dökün.
  • Sivas kebabını önce yüksek ateşte, ardından kısık ateşte pişirin. Afiyet olsun.

Zeytinli Açma Tarifi

 

Zeytinli Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • 1 tam yumurta ve 2 yumurta beyazı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yağ
  • Alabildiğince un (yaklaşık 1 kg)
  • 2 paket maya
  • Zeytin

Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırıyoruz, kıvamın yumuşak olması gerekiyor bu yüzden alabildiğince un koyuyoruz ve en son mayayı döküp yoğuruyoruz.
  • Hamurumuzu 20 dk üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra bezelere ayırıp tekrar 10 dk üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.
  • Mayalandıktan sonra bezelerimizi açıyoruz sıvı yağ sürüp içerisine zeytinlerimizi koyup şekil veriyoruz ve tepsiye diziyoruz.
  • Şekil verdikten sonra tekrar tepsiye koyup 20 dk üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.
  • Mayalanma tamamlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 35-40 dk pişiriyoruz.

Patso Tarifi

 

Patso Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram donmuş patates
  • 2 adet sandviç ekmeği
  • 2 adet uzun sosis (isteğe göre)
  • Kornişon turşu
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • Sıvı yağ 

Patso Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle donmuş patatesleri fritöze veya sıvı yağla doldurulmuş tavaya alın.
  • Patatesleri çevirerek kızartın. Kızartma işleminin ardından kağıt havlu üzerinde bekletin ve fazla yağını süzdürün.
  • Başka bir tavaya 1 yemek kaşığı margarin koyun ve eritin.
  • Yağ eridiğinde sosisleri üzerine alarak çevirerek kızartın.
  • Sandviç ekmeğinin arasına önce kızarttığınız sosisi, daha sonra patatesleri koyun.
  • Ekmeğin içerisine isteğe göre ketçap, mayonez, ve kornişon turşu ekleyin.
  • Sandviç ekmeğini içindekiler taşmayacak şekilde kapatın ve tost makinesinde bastırın. Afiyet olsun.

Karpatka Tarifi

 

Karpatka Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı su
  • 5 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gram tereyağı

Kreması için:

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2.5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 125 gram tereyağı
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 2 paket vanilin
  • 10-15 adet ahududu

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Karpatka Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; Ufak bir tencerenin içerisine su, tuz ve tereyağını koyarak kaynatın.
  • Su kaynar hale geldiğinde içerisine un ekleyin ve topaklar gidene kadar karıştırın.
  • Hamuru pişirdikten sonra başka bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
  • Hamur ılımaya başladığında kabartma tozu ve yumurtaları tek tek ilave edin.
  • Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra ikiye bölün. Yağlı kağıt serili kelepçeli kalıba hamurun yarısını alın ve yayın.
  • Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika, üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • Hamur piştiğinde kalıptan çıkartın ve kenara alıp oda sıcaklığında soğutun. Bu esnada diğer hamuru kelepçeli kalıba yerleştirin ve pişirin.
  • Kreması için; Tereyağı ve ahududu dışında kalan malzemeleri tencereye aktarın.
  • Orta ateşte muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli çırparak pişirin.
  • Kremanın üzerini streç film ile örtün ve kenara alarak soğutun.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağını bir kasede çırpın. Daha sonra kremanın içerisine yavaş yavaş dökerek karıştırın ve pürüzsüz bir kıvam elde edin.
  • Hamuru kelepçeli kalıbın içerisine alın. Üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve her tarafa yayın.
  • En üst kısma ahududuları yerleştirin. Diğer hamuru üzerine kapatın ve hafifçe bastırın.
  • Hazırladığınız karpatka tatlısını buzdolabında en az 3 saat dinlendirin. Krema sertleştiğinde kalıbı çıkartın.
  • Karpatka pastasını dilimledikten sonra üzerine pudra şekeri serpiştirerek servis edin. Afiyet olsun.

Göce Çorbası Tarifi

 

Göce Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 küçük kase göce bulguru
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Göce Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereye su koyun ve ısıtın.
  • Su ılımaya başladığında içerisine göce bulgurunu ilave edin ve kaynamaya bırakın.
  • Bir kasenin içerisinde yoğurt, yumurta ve unu karıştırın.
  • Çorbanın suyundan bir miktar alın ve yoğurtlu terbiyeye koyarak ılıtın.
  • Ardından yoğurtlu terbiyeyi çorbanın içerisine ilave edin.
  • Bir tutam tuz ekledikten sonra bir taşım pişirin.
  • Sos tavasına tereyağını alın ve eritin. Yağ eridiğinde içerisine naneyi ilave edin.
  • Hazırladığınız çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Naneli sosu çorbanın üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.