5 Mayıs 2021 Çarşamba

Tavuklu Alinazik Tarifi

 

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 500g tavuk göğsü
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı sıcak su

Yoğurtlu Patlıcan İçin;

  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5 adet közlenmiş patlıcan

Üzeri için;

  • Maydanoz

     Yapılışı

  • Öncelikle közlediğimiz patlıcanların kabuklarını soyalım. Eğer öncesinden közlenmiş patlıcanlarınız varsa bu aşamada onları da kullanabilirsiniz. Dilerseniz de benim gibi fırında közleyebilirsiniz.
  • Tavukları pişirmek için uygun bir tavaya sıvı yağı alalım, üzerine kuşbaşı doğradığımız tavuk göğsünü ilave ederek tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar kavuralım.
  • Yemeklik doğradığımız soğan ve biberi ekleyerek soğan ve biberler diriliğini kaybedinceye kadar kavuralım.
  • Ardından üzerine salça, tuz, karabiber ve sıcak suyu ilave ederek tavuklar suyunu çekinceye kadar ara ara karıştırarak pişirelim ve ardından ocağı kapatalım.
  • Soyduğumuz patlıcanları ince ince doğrayalım ve uygun bir karıştırma kabına alalım.
  • Ayrı bir kaba süzme yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu alarak karıştıralım ve patlıcanların üzerine ilave ederek karıştırma işlemine devam edelim.
  • Hazır olan yoğurtlu patlıcanımızı servis tabağına alalım ve üzerini düzeltelim.
  • Üzerine pişirdiğimiz etleri yerleştirelim ve son olarak kıyılmış maydanozu da serpelim. Tavuklu Alinaziğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

En Hızlı Ana Yemek: Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 7 adet Banvit Dondurulmuş Piliç Izgara Tava

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Diğer Malzemeler;

  • 1 adet kabak
  • 10 adet arpacık soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet çarliston biber
  • 3 adet patates

    Yapılışı

  • Sosu için uygun bir karıştırma kabına yoğurt, salça, sıvı yağ, sarımsak, baharatlar ve tuz alınarak karıştırılır.
  • Hazırlanan sosa dondurulmuş tavuklar alınır ve güzelce sosa bulanır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine soslanan tavuklar alınır, kalan sosa iri doğranmış kabak, arpacık soğan, domates, julyen doğranmış kapya biber, çarliston biber ve patatesler eklenerek sosa bulanır.
  • Ardından soslanan sebzeler de fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Kabın dibinde kalan sosta tavukların üzerine gezdirildikten sonra önceden ısıtılmış 200°C fırında yaklaşık 50-55 dakika pişmeye bırakılır.
  • Güzelce kızarıp pişen yemek fırından alınarak ilk sıcağı çıktıktan sonra servis edilir. Afiyet olsun.

Parmak Yedirten Efsane Tavuklu Siron Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı tavuk suyu

Yoğurtlu sos için;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

    Yapılışı

  • Yufkamızdan bir tanesini alalım, tezgaha sererek rulo şeklinde, ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde saralım. Hazırladığımız ruloyu 2 eşit parçaya keselim. Diğer yufkalarımızı da aynı  hazırlayalım.
  • Ardından yufkaları 2-3 parmak kalınlığında parçalara bölelim.
  • Yufkalarımızı uygun bir tepsi ya da fırın kabına güzel bir şekilde dizelim, önceden ısıtılmış 180°C fırında kızartalım.
  • Sosu için ocağa aldığımız uygun bir tavanın içerisine sıvı yağı alalım, üzerine salçayı ilave edelim ve karıştıralım.
  • Karabiber ve tavuk suyunu da ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Ben butları haşladığım suyu kullandım. Haşlayacağınız suya tuz ilave etmeyi unutmayın.
  • Fırından aldığımız yufkalarımızın üzerine tavuk suyunu, her yerine gelecek şekilde gezdirelim ve 10 dakika daha fırına verelim.
  • Fırından aldığımız yufkaları uygun bir tabağa alalım, içerisine sarımsak eklediğimiz çırpılmış yoğurdu üzerine gezdirelim. Yoğurdun tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Salçalı sosu da yoğurdun üzerine ekleyelim.
  • Haşlayıp didiklediğimiz tavuk butunu da ekleyelim ve kıyılmış maydanoz serpiştirerek tavuklu sironumuzu servis edelim. Afiyet olsun.

4 Mayıs 2021 Salı

Sezar Salata Tarifi

 

Sezar Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı küp doğranmış ekmek
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber
  • 1 demet endivyen
  • 4 parça ançuez
  • 1 diş sarımsak
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay kaşığı hardal
  • Yarım çay bardağı rendelenmiş
  • Parmesan peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kiraz domates
  • 2 yemek kaşığı mayonez

Sezar Salata Nasıl Yapılır?

  • Mayonez, ançuez, sarımsak, hardal, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi el blender’ı ile pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın.
  • Endivyenleri yıkayıp süzdürün. Geniş bir kaseye alın. Hazırladığınız sosu üzerine döküp iyice karıştırın.
  • Ekmekleri fırın ızgarasında kızartın. Zeytinyağını tavada ısıtıp kekik ve pul biber ekleyin. Kızarmış ekmekleri ilave edip 1-2 dakika kavurun.
  • Salatayı servis tabağına alın. Üzerine dilimlenmiş kiraz domatesleri, rendelenmiş parmesan peyniri ve ekmekleri serpiştirip servis yapın. Afiyet olsun.

Sezar Salata Sosu Nasıl Yapılır?

  • Sezar salata sosu yapılırken; 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı mayonez, 1 limon ve tuz kullanılır. İsteğe göre hardal ve worcestershire sosu da eklenebilir. Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra, servis esnasında sosu salataya ilave edin. İyice özdeşleşene kadar karıştırın.

Bahar Pilavı Tarifi

 

Bahar Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı baldo pirinç
  • 2 gr tarçın
  • 5 gr badem
  • 1 taze soğan
  • 5 gr kuru üzüm
  • 1 yaprak bebek pazı
  • 10 gr et bulyon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Frenk soğanı
  • Tuz

Bahar Pilavı Nasıl Yapılır?

Kolayca uygulanabilen yemek tarifleri arasında üst sıralarda. Bir tencerede suyun içine et bulyonu atıp kaynatın. Pirinci yarım saat suda bekletip içine tuz atın.

Başka bir tencerede zeytinyağını ısıtın ve suyunu süzdüğünüz pirinci ilave edip 8 dakika kadar kavurun. Tarçın ve tuzu ilave edin. Et suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirip ocaktan alın.

Üzerine kuru üzüm, ince doğranmış pazı, badem ve kıyılmış taze soğanı ilave edip iyice karıştırın. Frenk soğanı ile süsleyip servis yapın.

Mantarlı Strogonof Tarifi

 

Mantarlı Strogonof Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dana strogonof
  • 400 gr mantar
  • 200 gr soya filizi
  • Yarım demet taze soğan
  • 1.5 çorba kaşığı susam yağı
  • 1 çorba kaşığı susam
  • Tuz
  • Karabiber

Mantarlı Strogonof Nasıl Yapılır?

Bu özel yemeği yemek tarifleri listenize eklemeyi unutmayın. Dana strogonofları tenceyere alın. 1.5 çorba kaşığı susamyağı ilave edin. Kapağını kapatıp 10 dakika pişirin. Diğer tarafta mantarları dilimleyin. Soğanı 5’er cm uzunluğunda verev doğrayın. Soya filiziyle birlikte tuz, karabiber ilave ederek harmanlayın. Hafif pişen etlere ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak tekrar 25 dakika daha pişirin. Son iki dakika kala 1 çorba kaşığı susam ilave ederek pişirme işlemini tamamlayın. Yemeği servis tabağına aktarıp biberiye ile süsleyerek servis yapın.

Düğün Çorbası Tarifi

 

Düğün Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gr kemikli koyun eti
  • 1 soğan 10 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yumurta
  • 1 limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Tuz

Üzeri için

  • 25 gr tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Düğün Çorbası Nasıl Yapılır?

  • 250 gr kemiksiz kuzu etini zar şeklinde doğrayın. Tencereye alıp yağsız olarak suyunu çekinceye kadar soğanla birlikte kavurun.
  • Üzerine 8 bardak su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • 1 yumurta, 2 çorba kaşığı un ve yarım limonun suyunu bir kasede iyice çırpın.
  • Kaynamakta olan sudan 2 çorba kaşığını karışıma ekleyip tekrar çırpın. Karışımdan azar azar tencerenin içine ekleyip karıştırarak bir taşım kaynatın.
  • Ocaktan alın. Servis kaselerine paylaştırıp 15 gr tereyağında kavrulmuş nane ve pul biber ile süsleyin. Sıcak servis yapın.

Fırında Bebek Patates Tarifi

 

Fırında Bebek Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg bebek patates
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 10 diş arpacık soğan
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • 1 dal taze biberiye
  • 1 kaşık tereyağı 

Fırında Bebek Patates Nasıl Yapılır?

  • Bebek patatesleri bütün bir şekilde fırın tepsisine alalım.
  • Arpacık soğanları soyalım ve bütün bir şekilde patates olan tepsiye alalım.
  • Sarımsakların yarısını ezelim ve patatesleri sarımsak zeytinyağı tuz ve karabiberle harmanlayıp önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra patatesleri ikiye bölerek tüm sebzeleri tavaya alalım tereyağı ve biberiye yaprakları ve kalan 2 diş ezilmiş sarımsakla beraber tavada çevirelim ve sıcak servis edelim. Afiyet olsun.

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi

 

Fırında Cherry Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr çeri domates
  • 3 dal taze soğan
  • 20 gr dolmalık fıstık
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Taze nane 
  • 1 dal taze biberiye
  • Rendelenmiş parmesan peyniri 

Fırında Cherry Domates Salatası Nasıl Yapılır?

  • Çeri domatesler ikiye bölünerek fırın tepsisine alınır. Taze soğanların beyaz kısımları istenilen şekilde doğranır.
  • Biberiye yaprakları tuz karabiber ve zeytinyağı ile domateslerin dağılmamasına dikkat edilerek harmanlanır.
  • 180 C ısıtılmış fırında 7 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan sonra soğuması beklenir ve içerisine taze soğan taze nane ve kavrulmuş küner içi eklenerek servis edilir.
  • Üzerine rendelenmiş parmesan peyniri salatanızı daha da lezzetlendirecektir. Afiyet olsun.

Mantar Sote Tarifi

 

Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mantar (istiridye mantarı tercih edebilirsiniz)
  • 50 gr tereyağı
  • 2 dal frenk soğanı ya da taze soğan
  • 3-4 dal maydanoz
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz 
  • Karabiber 

Mantar Sote Nasıl Yapılır?

  • Mantarların temizlendiğinden emin olun. Taze otları ince kıyın.
  • Bir tavaya tereyağını alın ve eritin. Artından mantarları atın ve suyunu kaybetmeden pişmesini sağlayın.
  • Önce suyunu çekecek ardından yağı kalıncaya dek soteleme işlemine devam edin ardından taze baharatları ve tuz ve karabiberi ekleyerek tavadan alın. Afiyet olsun.

1 Porsiyon Mantar Sote Kaç Kalori?

  • Bir porsiyon mantar sote, ortalama 190 kalori değerindedir. 

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi

 

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç yaprağı (12 yaprak)
  • 2 litre süt
  • 400 gr şeker
  • 100 gr. beyaz çikolata
  • 1 tatlı kaşığı gül suyu
  • 500 gr çilek
  • 500 gr frambuaz
  • 100 gr toz fıstık

Beyaz Çikolata Şerbetli Frambuazlı Güllaç Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütü ve şekeri kaynatıp sonra çikolatamızı ilave ediyoruz.
  • Süt, şeker ve çikolata karışımlı şerbeti soğuması için oda sıcaklığında bekletiyoruz.
  • Şerbet eli yakmayacak seviyeye geldiğinde, kullanıma hazır demektir.
  • Güllaç yapraklarımızı ayrı bir kapta şerbetle ıslatıp borcama diziyoruz.
  • Yaprakların yarısını şerbetleyip borcama dizdikten sonra, arasına dilimlenmiş çilek, frambuaz ve fıstık koyuyoruz.
  • Tekrar geri kalan güllaç yapraklarını ıslatıp aynı şekilde borcama diziyoruz.
  • Kalan sütü, güllaç yapraklarına yedirerek döküyoruz.
  • Dinlenen güllacı süsleyerek porsiyonlarına ayırıyoruz. Afiyet olsun.

Çömlek Kebabı Tarifi

 

Çömlek Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Kebabı yapmak çömlek ya da testi
  • 1 kg kuzu kuş başı doğranmış, kuzu kol tercih edebilirsiniz. 
  • 200 gram kuyruk yağı
  • 4 adet domates
  • 5 adet sivri biber
  • 20 adet arpacık soğan
  • 1 baş sarımsak 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Kimyon
  • Ağzını kapatmak için kullanılacak hamur için
  • 200 gr un 
  • Su

Çömlek Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Orijinalinde kömür ateşinde pişmekte ya da tandırlarda pişmektedir. Ancak sizin böyle bir imkanınız yoksa yüksek ısıdaki fırında da pişirebilirsiniz.
  • Çömleğin içerisine sırası ile sıvıyağ, kuyruk yağı et, sebzeler domates konulur en üste soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış domatesler yerleştirilir ve kalan kuyruk yağı tereyağı ve baharatlar da eklenerek ağzı sıkıca kapatılır.
  • Ağzını kapatmak için hamur hazırlanır ve hamurla kapatılır. Hamurun ortası hava alması için delinir.
  • Çömlek kebabı hazır olduğunda köz üzerine ya da fırına verilir ve yaklaşık 3 saat pişirilir. Ardından sıcakken çömlek kırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

Çömlek Kebabı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çömlek kebabında kuzu eti kullanmanız lezzeti arttıracaktır. 
  • İçerisine biber soğan domates gibi sebzeleri arttırabileceğiniz gibi çeşitli sebzelerle de destekleyebilirsiniz.
  • Etleri çömleğe koymadan marine etmekte fayda var. Böylece hem daha lezzetli olacak, hem de daha çabuk pişecektir. 
  • Kuzu eti marine edilirken bir miktar süt eti daha çabuk yumuşatacaktır. 
  • Közde yapılacaksa testi köze gömülür ve ısıtılır. Köz sürekli desteklenerek ısıyı kaybetmemesi sağlanır.
  • Etlerinizin sert kalmasından endişeleniyorsanız ön haşlama işlemi yaparak daha çabuk pişmesini sağlayabilirsiniz.
  • Çömleğin ağzı hamurla kaplanmadan önce bezle de kapatılmalıdır. Ardından hamurla kapatılmalı ve hava alıp daha iyi pişmesi için hamurun ortası delinmelidir. 
  • Çömlek içindeki tüm malzemelerin eşit bir şekilde pişmesi için ara ara sallanmalıdır ve ateş kontrol edilerek pişirilmelidir.
  • Dilerseniz evde fırında yüksek derecede de pişirebilirsiniz.
  • Hamur piştiğinde kebapta pişmiş sayılabilir. Pişme derecesini hamura bakarak anlayabilirsiniz. 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Tarifi

 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 buçuk su bardağı taze veya dondurulmuş mısır taneleri
  • 2 su bardağı ikiye bölünmüş üzüm veya çeri domates
  • 1 su bardağı ufalanmış feta peyniri
  • 2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş
  • Tat vermek için tuz, karabiber ve şeker
  • Lime limon
  • 1 adet kırmızı soğan

Sos için:

  • 1 çorba kaşığı taze rendelenmiş misket limonu kabuğu (sıkmadan önce misket limonu rendeleyin)
  • 1 yemek kaşığı sirkesi
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış sarımsak (yaklaşık 3 diş sarımsak) 

Kırmızı Soğanlı Meksikan Salatası Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir tavada 1 çorba kaşığı zeytinyağını orta ateşte ısıtın.
  • Mısırı karıştırın ve ara sıra karıştırarak/fırlatarak 3-5 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Mısırı hafifçe soğutun ve bir kenara koyun. Misket limonu kabuğu rendesi, limon suyu, sirke, 1 çorba kaşığı zeytinyağı ve sarımsağı küçük bir kapta çırpın.
  • Orta boy bir kapta domates, küp doğranmış kırmızı soğan, peynir, kişniş ve mısırı karıştırın.
  • Salatayı salata sosu ile karıştırın ve tuz, karabiber ve şeker ile tatlandırın. Afiyet olsun.