22 Haziran 2020 Pazartesi

Zeytinyağlı Girit Kabağı Taze Biber Dolması Tarifi

Zeytinyağlı Girit Kabağı Taze Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet girit kabağı
  • 4 adet dolmalık taze biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı zeytinyağı
  • 12 yemek kaşığı pirinç ( her dolmaya 1, 5 yemek kaşığı pirinç)
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4-5 dal maydanoz
  • 4-5 dal dereotu
  • Su

Sos için;

  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • Su

Yoğurtlu sos için;

  • 7-8 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı mayonez
  • 2-3 diş sarımsak
  • Bir çimdik tuz

Zeytinyağlı Girit Kabağı Taze Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  1. Yaklaşık tepelerinden 1, 5 -2 cm pay kalacak şekilde kesin. Biberleri de sap kısmından 0, 5- 1 cm ile pay kalacak şekilde kesin. Kabakları kaşık ya da oyacak yardımıyla oyun, fazla inceltmeyin.
  2. Kabakların içini farklı bir yemekte ya da çorba da kullanabilirsiniz.
  3. İç harcın hazırlanışı; 1. 3/4 çay bardağı zeytin yağını tavaya dökün. Üzerine küp küp doğranmış soğanları orta ateşte 3-4 dk kavurun.
  4. Soğanın üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve 3-4 dk kavurun.
  5. Sonra domates ve biber salçasını, daha sonra da nar ekşisini ilave edin. Sumak, pul biber, karabiber ekleyin.
  6.  Ardından ince ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ekleyin ve 1 dk pişirin.
  7. Üzerine 1/2 -1 su bardağı kadar su ilave edin ve 1-2 dk kadar pişirin. İç harcımız hazır.
  8. Girit kabağı ve biber dolmaların içine iç harcıyla 2/3 doldurun. Tüm dolmaları bu şekilde doldurun.
  9. Sosu hazırlarken; bir kabın içine zeytinyağı, tuz, salçayı karıştırın. Üzerine su ekleyerek sosu açın. Sosu dolmaların 2/3 seviyesine gelecek kadar gezdirin.Dolmayı suyu kaynayana kadar orta ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20-25 dk boyunca pirinçleri pişene kadar pişirin.
  10. Yoğurtlu sos yapılışı ;Sarımsakları ince ince kıyın. 1 talı kaşığı zeytinyağı ile orta ateşte 2-3 dk kavurun. Sarımsağı, yoğurdu, mayonezi bir kaba alın. Üzerine bir tutam tuz ekleyerek karıştırın. Yoğurtlu sos hazır.

Servise hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder