Zeytinyağlı Girit Kabağı Taze Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet girit kabağı
- 4 adet dolmalık taze biber
- 2 adet orta boy soğan
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı zeytinyağı
- 12 yemek kaşığı pirinç ( her dolmaya 1, 5 yemek kaşığı pirinç)
- 2 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4-5 dal maydanoz
- 4-5 dal dereotu
- Su
Sos için;
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
- Su
Yoğurtlu sos için;
- 7-8 yemek kaşığı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı mayonez
- 2-3 diş sarımsak
- Bir çimdik tuz
Zeytinyağlı Girit Kabağı Taze Biber Dolması Tarifi Yapılışı
- Yaklaşık tepelerinden 1, 5 -2 cm pay kalacak şekilde kesin. Biberleri de sap kısmından 0, 5- 1 cm ile pay kalacak şekilde kesin. Kabakları kaşık ya da oyacak yardımıyla oyun, fazla inceltmeyin.
- Kabakların içini farklı bir yemekte ya da çorba da kullanabilirsiniz.
- İç harcın hazırlanışı; 1. 3/4 çay bardağı zeytin yağını tavaya dökün. Üzerine küp küp doğranmış soğanları orta ateşte 3-4 dk kavurun.
- Soğanın üzerine yıkanmış pirinçleri ekleyin ve 3-4 dk kavurun.
- Sonra domates ve biber salçasını, daha sonra da nar ekşisini ilave edin. Sumak, pul biber, karabiber ekleyin.
- Ardından ince ince kıyılmış maydanozu, dereotunu ekleyin ve 1 dk pişirin.
- Üzerine 1/2 -1 su bardağı kadar su ilave edin ve 1-2 dk kadar pişirin. İç harcımız hazır.
- Girit kabağı ve biber dolmaların içine iç harcıyla 2/3 doldurun. Tüm dolmaları bu şekilde doldurun.
- Sosu hazırlarken; bir kabın içine zeytinyağı, tuz, salçayı karıştırın. Üzerine su ekleyerek sosu açın. Sosu dolmaların 2/3 seviyesine gelecek kadar gezdirin.Dolmayı suyu kaynayana kadar orta ateşte, suyu kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20-25 dk boyunca pirinçleri pişene kadar pişirin.
- Yoğurtlu sos yapılışı ;Sarımsakları ince ince kıyın. 1 talı kaşığı zeytinyağı ile orta ateşte 2-3 dk kavurun. Sarımsağı, yoğurdu, mayonezi bir kaba alın. Üzerine bir tutam tuz ekleyerek karıştırın. Yoğurtlu sos hazır.
Servise hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder