Evde Ekmek Yapımı Tarifi İçin Malzemeler
- 250 ml ılık su (1 su bardağı + yarım çay bardağı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 paket kuru maya (10 gr)
- 3 su bardağı un (330 gr)
Üzeri için:
- Süt
- Kabuksuz ay çekirdeği (isteğe bağlı)
Evde Ekmek Yapımı Tarifi Yapılışı
- Uygun bir karıştırma kabında ılık suya tuzu ve kuru mayayı ekleyip iyice karıştırın.
- Üzerine unu ekleyip hamuru yoğurun.
- Yaklaşık 7-10 dakika yoğurmanız yeterli olacaktır.
- Hamurun yumuşak ve hafif ele yapışan kıvamda olması gerekiyor.
- Yoğurma kabını sıvı yağ ile yağlayın.
- Hamuru beze haline getirip yoğurma kabına alın ve streç film ile kaplayın.
- Oda sıcaklığında 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Mayalanan hamurun havasını alın. Tezgâha alıp toparlayın ve tekrar beze haline getirin.
- Ekmek hamurunu pişirme kâğıdı serili borcama veya fırın tepsisini alın ve üzerini temiz bir mutfak beziyle örterek 30 dakika dinlendirin.
- Süre sonunda ekmek hamurunun üstüne keskin bir bıçak veya jilet ile çizikler atın. Bir fırça yardımı ile süt sürün. Dilerseniz kabuksuz ay çekirdeği ile de süsleyebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 220 derece fırında güzelce kızarıncaya kadar pişirin (yaklaşık 30 dakika) afiyet olsun.
Not: tarifte kullanılan bardak ölçüsü 200 ml’dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder