Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 şişe maden suyu
- 3 çay kaşığı tuz
- 1,5 yemek kaşığı şeker
- 1 tane yaş maya ya da paket kuru maya
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine)
- Aldığı kadar un (yaklaşık 6,5 su bardağı)
İç Harcı İçin;
- Maydanoz
- Peynir
Üzeri için;
- Susam
- Çörek otu
- Ay çekirdeği
- Mavi haşhaş
Mayalı Poğaça (Maden Suyu İle) Tarifi Yapılışı
- İlk olarak mayayı şeker ve ılık süt ile bir kapta eritelim. Üzerini streçleyerek 10 dakika kadar aktifleşmesi için bekletelim.
- Üzerine un hariç diğer malzemeleri koyalım. Unu da yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini streç film ile örtüp 1 saate yakın mayalandıralım.
- Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve bir kaç kez daha yoğurarak havasını alalım.
- Hamurumuzu tezgah üzerine alalım ve toparlayalım. Ardından 12 eşit parçaya keserek her parçayı elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Bezelerimizi istediğimiz şekillerde açalım, içine maydanozlu çökelek ya da peynir koyup yuvarlayarak yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Bezelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
- Yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu vs. . . ile süsleyelim.
- 15 dakika tekrar mayalanması için bekletelim.
- Poğaçalarımızı 180 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika alt üst pişirelim.
- Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerine temiz bir bez serip dinlenmeye bırakalım.
- Hafif ılık iken servis edelim afiyetle inşallah.
Maden suyu mayalı hamuru daha bir puf puf ve pamuk gibi yumuşak yapıyor, iç harcını istediğiniz şekilde yapabilirsiniz patatesli kıymalı lorlu vs. yapabilirsiniz. Dilersseniz bezeleri küçük tutarak 2 tepsi poğaça elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun inşallah.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder