Oklavasız İncecik Açılan Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için;
- 5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 2,5 su bardağı su
Arasını yağlamak için;
- 100 gram margarin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
İç malzemesi için;
- 1 kg ıspanak
- 4-5 tane kuru soğan
- Yeteri kadar sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine sürmek için;
- 1 tane yumurta ( küçük boy)
- 1 tatlı kaşığı pekmez
Oklavasız İncecik Açılan Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle yoğurma kabına un, şeker, tuz ve instant mayayı alıp karıştıralım, üzerine sirkeyi ilave edelim suyu da yavaş yavaş kontrollü olarak ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
- Yoğurduğumuz hamuru hiç bekletmeden 5 parçaya bölelim, her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım.
- Aralarına eritilmiş margarin ve sıvıyağı karıştırıp bolca sürelim, üzerini streç filmle örtüp 35-40 dakika oda sıcaklığında dinlendirelim.
- Bu arada iç harcı hazırlayalım, ıspanakları yıkayıp doğrayalım suyunu süzmeye bırakalım, bol kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayıp pembeleşene kadar kavuralım. ( hafif pembeleşsin ki içindeki doğal şekerini bıraksın. ).
- Üzerine salçayı ilave edip 2 dakika daha kavuralım tuz ve karabiber ilave edelim ocaktan alalım, suyu süzülen ıspanakların üzerine sıcakken dökelim kaşıkla güzelce karıştıralım.
- Sürenin sonunda streç filmi açalım, tezgahın üzerini sıvı yağ ile yaglayalım, (hamur tezgaha yapışmadan kolayca açılması için) bir tanesini yağlanmış tezgaha alıp en ortadan kenara doğru hafifçe çekerek açalım.
- İstediğimiz inceliğe geldiğinde iç harcı uzunlamasına koyup yavaş yavaş rulo yapalım, rulonun iki ucunu hamurun ortasına doğru çekelim, tekrar iki ucu çekerek ruloya şekil verelim.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim, diğer bezeleri de bitene kadar aynı şekilde yapalım fırın tepsisine dizelim.
- Üzeri için yumurtayı kırıp çırpalım pekmez ilave edip iyice çırpalım ve böreklerin üzerine bolca sürelim.
- Önceden ısıtılmış 190- 200 derecelik fırında pişirelim, pişen böreği fırından çıkarıp istediğimiz gibi keselim ( böreği kestiğiniz anda çıtır sesi geleceğine garanti verebilirim. )ve servise hazırlayalım. 🌹 afiyet olsun 🌹.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder