9 Şubat 2021 Salı

Oklavasız İncecik Açılan Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi

 

Oklavasız İncecik Açılan Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2,5 su bardağı su

Arasını yağlamak için;

  • 100 gram margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç malzemesi için;

  • 1 kg ıspanak
  • 4-5 tane kuru soğan
  • Yeteri kadar sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzerine sürmek için;

  • 1 tane yumurta ( küçük boy)
  • 1 tatlı kaşığı pekmez

    Oklavasız İncecik Açılan Çıtır Çıtır Ispanaklı Börek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle yoğurma kabına un, şeker, tuz ve instant mayayı alıp karıştıralım, üzerine sirkeyi ilave edelim suyu da yavaş yavaş kontrollü olarak ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Yoğurduğumuz hamuru hiç bekletmeden 5 parçaya bölelim, her bezeyi servis tabağı büyüklüğünde açalım.
  • Aralarına eritilmiş margarin ve sıvıyağı karıştırıp bolca sürelim, üzerini streç filmle örtüp 35-40 dakika oda sıcaklığında dinlendirelim.
  • Bu arada iç harcı hazırlayalım, ıspanakları yıkayıp doğrayalım suyunu süzmeye bırakalım, bol kuru soğanı yemeklik şekilde doğrayıp pembeleşene kadar kavuralım. ( hafif pembeleşsin ki içindeki doğal şekerini bıraksın. ).
  • Üzerine salçayı ilave edip 2 dakika daha kavuralım tuz ve karabiber ilave edelim ocaktan alalım, suyu süzülen ıspanakların üzerine sıcakken dökelim kaşıkla güzelce karıştıralım.
  • Sürenin sonunda streç filmi açalım, tezgahın üzerini sıvı yağ ile yaglayalım, (hamur tezgaha yapışmadan kolayca açılması için) bir tanesini yağlanmış tezgaha alıp en ortadan kenara doğru hafifçe çekerek açalım.
  • İstediğimiz inceliğe geldiğinde iç harcı uzunlamasına koyup yavaş yavaş rulo yapalım, rulonun iki ucunu hamurun ortasına doğru çekelim, tekrar iki ucu çekerek ruloya şekil verelim.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim, diğer bezeleri de bitene kadar aynı şekilde yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Üzeri için yumurtayı kırıp çırpalım pekmez ilave edip iyice çırpalım ve böreklerin üzerine bolca sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 190- 200 derecelik fırında pişirelim, pişen böreği fırından çıkarıp istediğimiz gibi keselim ( böreği kestiğiniz anda çıtır sesi geleceğine garanti verebilirim. )ve servise hazırlayalım. 🌹 afiyet olsun 🌹.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder