29 Mayıs 2021 Cumartesi

Pratik Yöntemle Zeytin Yağlı Yaprak Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı yıkanmış pirinç
  • Yarım su bardağı zeytin yağı (Yoksa sıvı yağ da kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı yedi turlu baharat
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım kilo asma yaprağı

Üzeri için:

  • 5-6 dilim limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3,4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz ve sıcak su

    Yapılışı

  • Öncelikle salamura yaprakları soğuk suda bikaç saat bekletelim.
  • Diğer yandan iç harcını hazırlayalım uygun bi tavaya yarım su bardağı zeytin yağını ve doğranmış 1 adet kuru soğanı ilave edip 2-3 dk kavuralım.
  • Ardından domates ve biber salçasını ilave edelim.
  • Salça da kavrulduktan sonra sıcak suda ıslatılıp yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci ekleyip 1, 2 dk kavuralım
  • Üzerine rendelenmiş sarımsağı ve baharatları ve isteğe bağlı 1- 2 yemek kaşığı nar ekşisi ekleyip 1-2 dk daha kavurup yarım su bardağı sıcak su ilave edip kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Piştikten sonra soğumaya bırakalım.
  • Harcı ve yaprakları sudan çıkarıp yıkayıp suyunu süzelim ve bi fırın poşetinin veya kuru bakliyat yada makarna poşetinin kenarını makasla kesip açalım.
  • Tek kat şekilde masaya koyup üzerine yaprağı serip iç harcını koyup kenarları ve üst kısmı kapatalım ve poşeti yaprağın üzerine kapatıp bir elimizle poşetin ucunu diğer elimizle sarmanın üzerine koyup biraz bastırıp poşetin ucunu çekelim ve kalem gibi sarmamız hazır oluyor .
  • Tekrar poşetin üzerine yaprak koyup iç harcı yerleştirip yaprakları harcın üzerine koyulur ve üst kısmı kapatıp aynı şekilde poşeti üzerine kapatıp bir elimizle yaprağı diğer elimizle sarmanın üzerine bastırıp ucunu çekelim.
  • Sarmaların hepsi aynı boy ve aynı sıkılıkta oluyor kalem gibi incecik oluyor ve pişmezse diye endişe etmeyin çünkü pirinci önceden sıcak su ile ıslatıp ve iç harcı da kavurarak yaptığımız için hiç bir şekilde pişmeme olasılığı olmaz ve inanınki ben çok beğendim çok pratik oldu zamandan tasarruf edebiliriz sarma sarmak zaman isteyen bişey biliyosunuz ki ama bu yöntemle minimuma indirebilirsiniz sarma sarma süresini(ben fırın poşetiyle sarmayı daha pratik buldum bakliyat poşeti dağa sert olduğu için sağa sola kayabilir ama fırın poşeti daha ideal sarmak için bu da benden size bi not)
  • Bu pratik yöntemle ben yarım kilo yaprağı 20-25 dk da sardım.
  • Sardığımız sarmaları uygun bi tencereye dizip üzerine 3, 4 yemek kaşığı zeytin yağı, tuz, yine isteğe bağlı 1, 2 yemek kaşığı nar eksisi ve limon dil8mleri koyup sarmalariın hizasına kadar sıcak şu ekleyip kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan sarmaların altını kısıp 30-35 dk pişmeye bırakalım ve en az 1 saat dinlenmiş olan sarmaları servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder