Malzemeler
Şerbeti için;
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 2-3 damla limon suyu
Hamuru için;
- 200g tereyağı
- 1 adet yumurta
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı şeker
- 4 su bardağı un
İç Harcı İçin;
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı tarçın
Üzeri için;
- İrmik
- Toz Antep fıstığı
Yapılışı
- İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için ocağa aldığımız tencereye şeker ve suyu ekleyelim. Şekerin kolay erimesi için kaşıkla karıştıralım ve kaynamaya bırakalım.
- 15 dakika kaynayan şerbetimize limon suyunu ekleyelim ve ocağı kapatalım, bir kenarda bekletelim.
- Hamuru için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, yumurta, irmik, vanilya, kabartma tozu, sıvı yağ, toz şeker ve unu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde etmemiz gerekiyor bunun için unu kontrollü eklemekte fayda var.
- Hamurumuz hazır olduktan sonra tezgaha bir parça streç film serelim. Hamurumuzdan da bir parça alarak strecin üzerine yerleştirelim.
- Ardından hamurumuzun üzerini tekrar streç parçası ile kapatalım. Merdane yardımı ile hamurumuzu yavaş yavaş açalım.
- Hamurumuzu istediğimiz boyutta açtıktan sonra üzerinden streci alalım ve hamur kesici veya bıçak yardımı ile kenarlarını düzeltelim.
- İç harcı için uygun bir kaseye ceviz içini, şekeri ve tarçını karıştıralım.
- Hazırladığımız iç harcından 2-3 kaşık kadarını hamurumuzun ortasına yerleştirelim.
- Alttaki streçten tutalım ve yuvarlayarak hamurumuzu rulo şeklinde kapatalım.
- Rulonun üzerine ve strece bolca irmik serptikten sonra streç ile rulomuzu tekrar yuvarlayalım ve irmiğin hamurun her yerine gelmesini sağlayalım.
- Son olarak strecimizi açalım ve hamurumuzu verev şeklinde keserek pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsimize alalım.
- Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işlemleri sırası ile tekrarlayalım. Bu ölçülerle yaklaşık 30 adet tatlı elde edebilirsiniz.
- Hazırladığımız tatlılarımızı önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Fırından aldığımız tatlılarımızı daha sıkı olacak şekilde küçük bir kaba aktaralım.
- Soğumuş şerbeti tatlılarımızın üzerine gezdirerek bir kaç saat kadar dinlenmeye bırakalım.
- Dinlenen ve şerbetini de güzelce çeken tatlılarımız servise hazır. Ben üzerini toz antep fıstığı ile süsledim sizler dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder