Nefis Hamburger Ekmeği Ve Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı sıvı yağı
- 1 paket toz maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tepeleme yemek kaşığı şeker
- Un (Adeti 100 gram için yaklaşık 10-12 adet hamburger ekmeği çıkıyor)
Köftesi için;
- 1 kilo kıyma
- 1 yumurta( küçükse 2 tane)
- Yarım çay bardağı galeta unu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça ve ketçap
- 1.5 yemek kaşığı turşu suyu (Acısız)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz (Silme)
- 1 tatlı kaşığı toz pul biber
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı kimyon
Nefis Hamburger Ekmeği Ve Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hamuru için sütü, suyu ve şekeri cezveye alıp ılıklaştıralım. Ardından üzerine mayayı döküp üzerini kapatalım.
- Bu şekilde bir ön mayalama yapıp mayayı aktifleştireceğiz. Bu yöntemle tüm mayalarımız kabarık ve güzel olur. 5 dakika bekletip mayanın kabarmasını sağlayalım.
- O sırada biz diğer malzemeleri bir kaba döküp ardından kabaran mayayı da ekledikten sonra güzelce karıştıralım.
- Sonrasında yavaş yavaş unu ekleyelim. Hamur çok hafif ele yapışacak kıvama gelince üzerini kapatıp mayalanmasını bekleyelim.
- Dikkat havalar soğuk olduğu için hamurun kabarması zorlaşabilir lütfen sıcak ortamda bekletelim ya da fırını 5-10 dakika ısıtıp kabı fırında bekleterek de bunu yapabilirsiniz.
- Kabaran hamuru eşit bezelere bölün. Ben hassas tartıda 100 gram olacak şekilde böldüm. Terazi yoksa göz kararı ile eşit büyüklükte bezeler yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
- Tepsiyi ılık fırına koyun ve 1 saat tepside mayalanıp tekrar kabarmasını sağlayın. Hamurlarınız artık hazırsa üzerin bir yumurta sarısına çok çok az pekmez ve sıvı yağ karışımı yapın ve hamurların üzerine sürün.
- 150 derecelik fırında 30-35 dakika pişirin. Piştikten sonra tepsinin üzerini bez ile sarın ve 10 dakika dinlendirin.
- Köftesi için; tüm malzemeleri bir kaba alarak 20-35 dakika yoğurun. Ve yoğurma işlemi bittikten sonra mümkünse 3-4 saat dinlendirmeye dolaba alın. Vakit yoksa hemen pişirmeye de başlayabilirsiniz.
- Aslında turşu suyu sadece ıslak hamburgerlere koyulur ama ben normal köfte harcına da ekliyorum lezzetli oluyor.
- Köfteyi demir döküm tavada alt üst çok pişmeyecek şekilde kızartın ve üstüne cheddar peyniri ekleyin (İsteğe bağlı)
- Daha sonra ekmeğin arasına ilk önce yoğur sarımsak mayonezli ve kekik karışımını sürün ardından köfte ve daha sonra turşu marul ve domatesi ekleyerek hamburgerleri hazırlayın. Çok çok lezzetli bir tarif ♥️ deneyip paylaşmayı unutmayın afiyet olsun 🥰✨
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder