16 Ekim 2021 Cumartesi

Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi

 

Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için

  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı kadar un
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Sosu için

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 2 adet patlıcan
  • Öncelikle köftesini hazırlayalım irmik ve bulguru karıştırma kabına alıp üzerine sıcak suyu ekliyoruz.
  • 10 dk kadar kapağı kapalı şekilde bulgurun şişmesini ve soğumasını bekliyoruz.
  • Ardından yumurtanın beyazı ve unu ve tuzu ekliyoruz karıştırıyoruz elimizin içerisine çok az su alıp yoğurmaya başlıyoruz.
  • Birbirine iyice yapışıp sakız gibi bir hamur elde ediyoruz.
  • Nohuttan bir tık büyük parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlıyoruz.
  • Tüm hamur bitene kadar böyle yapıyoruz.
  • Ardından tencereye yeteri kadar yağ ekliyoruz .
  • Yemeklik doğranmış soğan ve biberi alıyoruz kavuruyoruz.
  • Ardından salçasını ekleyip onu da kavuruyoruz.
  • 1 adet domatesi de doğrayıp ekliyoruz güzelce pişiriyoruz kuru reyhanı ekliyoruz.
  • Ardından küçük küçük doğradığımız patlıcanları da ekleyip biraz pişiriyoruz ve suyunu ekliyoruz suyu köfteye göre eklemeyi unutmayın.
  • Su kaynamaya başlayınca limon tuzu ve köftelerini ekliyoruz.
  • Köfteleri 1 taşım kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
  • Limon tuzunu arzuya göre azaltıp yada fazlalaştırabilirsiniz size kalmış tadı çok lezzetli oluyor mutlaka denemenizi öneririm.
  • Sıvıyağ yada zeytinyağı

    Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi Nasıl Yapılır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder