Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı kadar un
- 1 yumurtanın beyazı
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz
Sosu için
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet biber
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 2 adet patlıcan
- Öncelikle köftesini hazırlayalım irmik ve bulguru karıştırma kabına alıp üzerine sıcak suyu ekliyoruz.
- 10 dk kadar kapağı kapalı şekilde bulgurun şişmesini ve soğumasını bekliyoruz.
- Ardından yumurtanın beyazı ve unu ve tuzu ekliyoruz karıştırıyoruz elimizin içerisine çok az su alıp yoğurmaya başlıyoruz.
- Birbirine iyice yapışıp sakız gibi bir hamur elde ediyoruz.
- Nohuttan bir tık büyük parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlıyoruz.
- Tüm hamur bitene kadar böyle yapıyoruz.
- Ardından tencereye yeteri kadar yağ ekliyoruz .
- Yemeklik doğranmış soğan ve biberi alıyoruz kavuruyoruz.
- Ardından salçasını ekleyip onu da kavuruyoruz.
- 1 adet domatesi de doğrayıp ekliyoruz güzelce pişiriyoruz kuru reyhanı ekliyoruz.
- Ardından küçük küçük doğradığımız patlıcanları da ekleyip biraz pişiriyoruz ve suyunu ekliyoruz suyu köfteye göre eklemeyi unutmayın.
- Su kaynamaya başlayınca limon tuzu ve köftelerini ekliyoruz.
- Köfteleri 1 taşım kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
- Limon tuzunu arzuya göre azaltıp yada fazlalaştırabilirsiniz size kalmış tadı çok lezzetli oluyor mutlaka denemenizi öneririm.
- Sıvıyağ yada zeytinyağı
Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi Nasıl Yapılır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder