Tavuklu Çökertme Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yarım parça tavuk göğüs eti
Marine için:
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 küçük rendelenmiş soğan
Patates kızartması için:
- 4-5 adet patates
- Sıvı yağ
- Tuz
Yoğurt sos için:
- 1 kase yoğurt
- 1-2 diş ezilmiş sarımsak
- Tuz
Üzerine:
- 2-3 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı pul biber
Tavuklu Çökertme Kebabı (Lokum Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çökertme kebabı eti nasıl marine edilir? Bunun için etimizi jülyen olarak tabir ettiğimiz şekilde uzun şeritler halinde doğruyoruz. Genişçe bir kasede marine için gerekli malzemeleri çırpıyoruz ve yıkayıp süzdüğümüz etlerimizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Üzerlerini bir streç film ile kapatıp 2 saat kadar mümkünse buzdolabına kaldırıyoruz.
- Diğer taraftan patateslerimizi kibrit çöpü gibi ince uzun kesiyoruz. Bu işlem biraz zahmetli ve sıkıcı gelebilir, dilerseniz daha kalın da yapabilirsiniz ama ince olunca daha çıtır çıtır oluyor. Daha sonra üzerlerine tuz serpip bol kızgın yağda patatesler altın rengi alıncaya ve çıtır çıtır oluncaya kadar kızartıyoruz.
- Patates kızartma işlemini ve marine olan tavuk etini pişirme işini aynı anda yapmamız gerekiyor, böylelikle patatesler soğuyup çıtırlığını kaybetmeden veya tavuklarımız soğumadan servis tabağını hazırlayabiliriz.
- Marine edilen tavuk eti nasıl pişirilir? Uygun bir tavaya az sıvı yap alıp kızdıralım, etlerimizi ilave edelim, az tuz ekleyelim, her iki tarafları da güzelce kızarıncaya kadar pişirelim. Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta var, onu da aşağı yazacağım, tarife devam edelim ☺️
- Böylelikle patatesimiz ve tavuklarımız pişmişse, servis aşamasına geçebiliriz. Tabağın altına patateslerimizden bolca yerleştirelim, üzerine tercihe göre sarımsaklı veya sarımsaksız çırpılmış yoğurdumuzu gezdirelim. Yoğurdun üzerine de tavuk etlerimizi dizelim, son olarak çökertme kebabı sosu olarak tereyağında kızdırdığımız pul biberi hafifçe üstüne gezdirdikten sonra yemeğimiz afiyetle yenmeye hazır, tavuklu çökertme kebabı tarifimi deneyeceklere şimdiden afiyet olsun😘😘😘
- Tavuklu çökertme kebabı yapılışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bence tavuk etinin kuru ve lezzetsiz olmaması, bunun için marine edip beklettik ama pişirirken de dikkat etmek gereken küçük bir detay var, eğer tavanız yeterince geniş değilse veya malzemeniz fazlaysa, hepsini tavaya aldığınızda tavuklar kızarmadan sulanırlar, böylece pişirdiğiniz tavuklar kuru ve lezzetsiz olur, eğer kalabalık ölçü yapacaksanız belki iki ayrı tavada yapmanızda fayda olabilir, tavuk etleri birbirine yapışmadan daha ferah bir şekilde pişirildiğinde yiyenler gerçekten nasıl lokum gibi olduğunu soracaklardır, böylece göğüs eti kuru ve lezzetsiz olur ön yargısını kırabilirsiniz 😘
- Tavuklu çökertme kebabı tarifini sayfamız yazarlarından sevgili Keriman Diril’in çökertme kebabını denediğim sırada karar vermiştim yapmaya, tarif olarak Keriman Hanım’ın tarifine sadık kaldım, sadece tavuk eti kullandım, kendisine paylaşımı için teşekkürlerimi gönderiyorum :) Esasında çökertme kebabı hangi etten yapılır diye soracak olursanız aslında kırmızı dana eti (tercihen biftek veya bonfile) tercih edilir. Köfteli çökertme kebabı veya farklı çeşitlerini de görebilirsiniz. Bildiğim kadarı ile çökertme kebabı Bodrum’a ait bir ana yemek türü. Bu sebeple Bodrum Kebabı olarak da bilinir. Keriman Hanım’ın kırmızı et ile yapılan orijinal çökertme kebabı tarifi için linki tıklayabilirsiniz. Tavuklu çökertme tarifimizi deneyenlerden fotoğraflarını bekliyorum, afiyetle kalın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder