Aşırı Kabaran Hamuruyla Örgü Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 2 çay bardağı ılık su (250 ml)
- 2 çay bardağı ılık süt (250 ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket instant maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 adet yumurta akı
- 8 su bardağı un
Üzeri için;
- 2 adet yumurta sarısı
- Mavi haşhaş
Aşırı Kabaran Hamuruyla Örgü Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için yoğurma kabına su, süt, sıvı yağ, yoğurt, yumurta akı ve toz şekeri alarak güzelce çırpalım.
- Üzerine tuz, maya ve unun bir kısmını ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım.
- Hamur toparlandıkça unu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemenizi tavsiye ederim.
- Hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve son kez toparladıktan sonra tekrar yoğurma kabına alalım.
- Hamurumuzun üzerini streçleyip temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım, elimizle havasını alarak tezgaha alalım.
- Ardından hamurumuzu önce 2 eşit parçaya ardından her parçayı tekrar 2’ye ve 12’ye bölelim. Toplamda 48 adet beze elde etmiş olacağız.
- Hamurlarımızı elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim ve bir kenara alalım.
- Her poğaça için 3 adet bezeyi tezgahta yuvarlayalım ve uzun şeritler haline getirelim.
- 3 şeridin uçlarını üstten birleştirelim ve örgü örer gibi örelim. Kalan bezelerimizi de aynı şekilde hazırlayalım.
- Hazırladığımız poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz tepsimize yerleştirelim, 15 dakika kadar tepsi mayasına bırakalım.
- Sürenin sonunda üzerlerine yumurta sarısını sürelim. Ben yumurta sarısından sonra bazılarının üzerine mavi haşhaş serptim, dilerseniz siz hiçbir şey serpmeden de hazırlayabileceğiniz gibi susam ya da çörekotu serperek de hazırlayabilirsiniz.
- Son olarak poğaçalarımızı önceden ısıttığımız 190°C fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen örgü poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder