15 Eylül 2022 Perşembe

Etli Kabak Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kg kabak
  • 200 gram orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tane soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • Maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates
  • 1 çay bardağı su

Üzerine sos için

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı sıcak su

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabakların baş ve uç kısımlarını kesip çıkartalım kabakların kabuğunu soymadan daha hoş bir görüntü olması için sadece çatalla üzerine boydan boya çizikler atalım.
  • Kabakların tamamını bu şekilde hazırladıktan sonra ortadan ikiye ayıralım eğer çok büyükse kabaklar üç parçaya ayıralım.
  • Çay kaşığıyla ya da dolma oyacağıyla içerisini oyalım.
  • Kabakların her yerini tuzlayalım.
  • Fırça yardımı ile kabakları yağlayalım ve fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece alt üst ayarlı fırında üst tarafı kızarana kadar pişirelim.
  • Yayvan bir kapta içini hazırlayalım.
  • Kıymanın üzerine yemeklik doğranan kuru soğanı ince kıyım dereotu ve maydanozu katalım.
  • Maydanozu varsa koyuyoruz ama dereotu olmazsa olmazı kabak dolmasının.
  • Sarımsakları minik minik keserek ilave edelim.
  • Salçaları ekleyelim, tepeleme bir yemek kaşığı kadar tereyağ ve zeytinyağ ekleyelim.
  • İki tane domatesi rendeleyip katalım.
  • Domates rendesi dolmanın yumuşak olmasını sağlayacak hem de ayrı bir lezzet katacak.
  • Baharatlarını ve pirinci yıkayıp güzelce dolmamızın içerisine ekleyelim. Dolma içi yumuşak olmalı bu yüzden bir çay bardağı su ilave edelim.
  • Bütün malzemeler birbirine karışana kadar güzelce karıştırıp hazırlayalım.
  • Kabaklarımızda kızardı soğuması için biraz bekletiyoruz.
  • Her kabağın içerisine iki tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup ufak parça domatesle kapak yapalım.
  • Tenceremize yerleştirelim.
  • Sos tabağına salça ve suyu katıp sosunu hazırlayalım.
  • Dolmaların üzerine tuz serpiştirelim ve hazırladığımız sosu dökelim.
  • Kabak dolması çok çabuk pişen bir dolmadır kızartdığımız için de çok hızlı bir şekilde pişecek o yüzden çok fazla su koymamıza gerek yok. Bir su bardağı su yeterli olacak.
  • Üzerine dolma taşı veya bir tabak yerleştirelim.
  • Kapağımızı kapatalım kaynamaya çıktıktan sonra en kısık ateşte yarım saat pişirelim.
  • Soğuması için biraz dinlenelim.
  • Servis tabağının içerisine biraz yoğurt serelim daha sonra dilimlediğimiz kabakları üzerine yerleştirelim.
  • Dereotuyla da üzerine yanlarına süsleme yapalım tadı damağınızda kalacak nefis bir dolma tarifi arkadaşlar. Deneyen arkadaşlardan yorum bekliyorum. Afiyet olsun 😋.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder