15 Eylül 2022 Perşembe

Vişneli Ve Çikolatalı Yaş Pasta Tarifi

 

Malzemeler

Pandispanya tarifi;

  • 5 adet yumurta ( oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 kahve fincanı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kreması için;

  • 600 ml süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 paket vanilin
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket paket bitter çikolata
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı krema ( piştikten sonra)Arası için;
    • 1 çay bardağı vişne ( çekirdekleri çıkarılmış)
    • 1 kahve fincanı şeker
    • 1 kahve fincanı su
    • 1 tatlı kaşığı dolusu nişasta

    Dış kaplaması için;

    • 1 paket sade krem şanti
    • 1 su bardağı soğuk süt
    • Gıda boyası (1-2 damla- tercihen)

      Nasıl Yapılır?

    • 20 cm’lik kalıp için bu ölçü uygun oluyor.
    • Yumurtaların sarıları ve beyazları dikkatlice ayrılır.
    • Şekerin yarısı beyazların üzerine aktarılıp çırpmaya başlanır.
    • Limon suyu eklenip kar beyaz olana kadar çırpılır.
    • Çevirdiğimizde akmayacak kıvamda olmalı.
    • Yumurta sarılarına kalan şeker eklenip rengi açılana kadar çırpılır.
    • Süt ,sıvı yağ eklenip biraz daha çırpılır.
    • Kuru malzemeler elenip bu harca eklenip karıştırılır.
    • Yumurta beyazının üçte biri yavaş yavaş spatula yardımıyla yumurta sarısına aşağıdan yukarıya doğru karıştırılır.
    • Bu işlem en az 3 kere tekrarlanır.Harcın sönmemesini sağlanır.
    • Kelepçeli kalıbın tabanı pişirme kağıdıyla kaplanır.
    • Pandispanya kalıba aktarılır.
    • 1-2 kez tezgaha vurarak havası çıkarılır.
    • Fansız ayarda 40-45 dk 170 derecede pişirilir.
    • Fırını kapattıktan sonra hemen çıkarılıp fırın teline ters çevrilir.
    • Soğumaya bırakılır.
    • Ilıkken kalıptan çıkarılır.
    • Çıkarmadan önce kenarlarını bıçakla kurtarın.
    • Kreması için, yumurta sarısı, süt nişasta un kakao şeker uygun bir tencereye alınır ve sürekli karıştırılarak pişirilir.
    • Fokurdamaya başlayınca ocağın altı kapatılır, çikolata ve vanilin eklenerek karıştırılır.
    • Üzeri streçlenerek soğumaya bırakılır.
    • Tamamen soğuduğunda mikserle pürüzsüz bir kıvam olana dek çırpılır.
    • Kremadan eklenip çırpmaya devam edilir ve buzdolabına kaldırılır. Kıvama göre ayarlayın.
    • Vişneli sos için malzemeler uygun bir tencereye alınıp sürekli karıştırarak pişirilir. Fokurdamaya başladığında kapatılır ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Ara ara karıştırılır.
    • Pandispanya 3 eşit parçaya ayrılır.
    • Dilerseniz 2-3 yemek kaşığı süt ile ıslatabilirsiniz.
    • Arasına krema ve isteğe bağlı damla çikolata eklenir.
    • Ortasına vişneli sostan 2-3 kaşık gezdirilir.
    • Diğer kata da aynı işlem yapılır. Spatula yardımıyla düzeltilir.
    • Pastanın etrafı kalan kremayla kaplanır. Dolaba kaldırılır.
    • Sonra pastanın dışı soğuk sütle çırpılmış krem şantiyle ince bir tabaka halinde kaplanır.
    • Buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirilir.
    • Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun🌸.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder