3 Ekim 2022 Pazartesi

5 Çeşit Meze Tarifi

 

Malzemeler

Kabak mezesi için;

  • 4 adet kabak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tutam dereotu
  • Ezme tarifi için;

    • 5 adet domates
    • 1 adet soğan
    • 2 adet kırmızı biber
    • 2 adet yeşil biber
    • 2 diş sarımsak
    • Çeyrek demet maydanoz
    • 1 yemek kaşığı domates
    • 1 yemek biber salçası
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kuru nane
    • 1 tatlı kaşığı sumak
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

    Mantar mezesi için;

    • 400 gram mantar
    • 2 adet kapya biber
    • 2 adet yeşil biber
    • 1 baş soğan
    • 1 diş sarımsak
    • Yarım çay kaşığı kekik
    • Yarım çay kaşığı köri
    • Yarım çay kaşığı pul biber
    • Az tuz

    Köz patlıcan mezesi için;

    • 2 adet patlıcan
    • 1 adet kırmızı kapya biber
    • 1 diş sarımsak
    • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
    • Konserve mısır
    • Az tuz

    Haydari mezesi için;

    • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
    • 1 tutam dereotu
    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 tatlı kaşığı nane
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 dilim beyaz peynir
    • 1 diş sarımsak

      Nasıl Yapılır?

    • Kabak mezesi için; öncelikle kabakları soyup rendeleyelim ısınmış tavada ince doğradığımız soğanları 1 dk soyeleyip içerisine kabakları ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim derim.
    • Bir kaba diğer malzeleri ekleyip kabağıda ekleyip güzelce karıştıralım servis tabağına alıp ufak tavaya sıvı yağ ve kırmızı biber ve cevizi alıp kavuralım mezenin üzerine yayalım.
    • Ezme tarifi için; domatesleri yıkayıp dörte bölelim robotta vuralım içerisine yıkanmış kapya biber ve sivri biberi bölüp robota vuralım süzgece alalım 20 dk süzdürelim.
    • Diğer yandan kalan malzemeleri bir kaba alıp güzelce karıştıralım içerisine süzmüş olduğumuz sebzeleri ekleyelim güzelce karıştırıp servis tabağına alalım.
    • Mantar mezesi için; ısınmış tavaya temizleyip iri doğranmış mantarları alıp kavuralım suyunu çekmeye yakın sıvı yağ, kapya, sivri biberi ve sarımsağı doğrayıp, mantarlara ilave edelim.
    • Bir karıştırıp baharatlarıda ilave edip suyunu çekene kadar pişirelim servis tabağına alıp mısır ile süsleyelim.
    • Köz patlıcan mezesi için; patlıcanları ve kırmızı kapya biberi yıkayıp kurulayım 220 derece fırında közleyip kabuklarını soyalım ince doğrayıp, diğer malzemeleri ekleyip karıştıralım servis tabağına alalım.
    • Haydari için; tereyağını yakmayacak şekilde kızdırıp içerisine naneyi ekleyip 1-2 karıştırıp altını kapatalım kenara alalım diğer kalan malzemeleri uygun bir kapta karıştırıp, tereyağlı naneyi katıp, güzelce harmanlayalım.
    • Servis tabağına alıp üzerine zeytin yağ gezdirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder