Malzemeler
- 1 adet orta boy lahana
- 1,5 su bardağı pirinç (300 gr)
- Yarım su bardağı pilavlık bulgur (100 gr)
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağından biraz az sıvı yağ (80ml)
- 120-150 gram kıyma (yoksa koymayabilirsiniz)
- İnce kıyılmış maydanoz
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- İsteğe bağlı 1 çay kaşığı kuru nane
Sosu için;
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 400 ml su (2 su bardağı)
- 1 tutam tuz
Nasıl Yapılır?
- İçi harcı için; soğanları sıvı yağında kavurun, üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci, bulguru, derin bir kaseye alın, üzerine tavadaki soğanları ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Karışıma isteğe bağlı kıyma ekleyebilirsiniz.
- Lahananın sert orta kısmını kesip çıkarın.
- Yaprakları yaklaşık 50-60 saniye yumuşayana kadar haşlayın. Çok uzun haşlamayın sarabileceğiniz yumuşaklıkta olsunlar yoksa dağılıyorlar.
- Not: lahanayı bütün olarak kaynar suda haşlayıp aynı zamanda tek tek yaprakları ayırırsanız, biraz daha kolay oluyor.
- Kalın damar kısımlarını bıçakla düzgünce keserek çıkarın ve yaprakları sarmaları yapmak istediğiniz boyutta kesin.
- Yaprakların içine iç harcından koyun ve isteğe bağlı kenarlarını içe kapatarak sarın. Tencerenin içne birkaç adet yaprak yerleştirin ve üzerine sarmaları dizin.
- Tavada sıvı yağını ve salçayı kavurun. Üzerine 350 ml su ekleyin, tuz serpin ve karıştırın. Sarmaların üzerine gezdirin. Üzerine sarmalarla aynı hizada olana kadar gerekirse su ekleyin.
- Sarmaların dağılmadan pişip açılmaması için üzerine bir tabak kapatabilirsiniz.
- Kapağını kapatın, kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak sarmalar yumuşayana kasar pişirin.
Not:Sarma için lahana seçerken yapraklarının gevşek, orta kısmına bastırdığınızda yumuşak olmasına dikkat edin)/ sivri lahana da çok uygundur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder