Lahana Sarması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy lahana
  • 1,5 su bardağı pirinç (300 gr)
  • Yarım su bardağı pilavlık bulgur (100 gr)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağından biraz az sıvı yağ (80ml)
  • 120-150 gram kıyma (yoksa koymayabilirsiniz)
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • İsteğe bağlı 1 çay kaşığı kuru nane

Sosu için;

  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 400 ml su (2 su bardağı)
  • 1 tutam tuz

    Nasıl Yapılır? 

  • İçi harcı için; soğanları sıvı yağında kavurun, üzerine salçayı ekleyerek kavurmaya devam edin. Yıkanmış pirinci, bulguru, derin bir kaseye alın, üzerine tavadaki soğanları ve diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Karışıma isteğe bağlı kıyma ekleyebilirsiniz.
  • Lahananın sert orta kısmını kesip çıkarın.
  • Yaprakları yaklaşık 50-60 saniye yumuşayana kadar haşlayın. Çok uzun haşlamayın sarabileceğiniz yumuşaklıkta olsunlar yoksa dağılıyorlar.
  • Not: lahanayı bütün olarak kaynar suda haşlayıp aynı zamanda tek tek yaprakları ayırırsanız, biraz daha kolay oluyor.
  • Kalın damar kısımlarını bıçakla düzgünce keserek çıkarın ve yaprakları sarmaları yapmak istediğiniz boyutta kesin.
  • Yaprakların içine iç harcından koyun ve isteğe bağlı kenarlarını içe kapatarak sarın. Tencerenin içne birkaç adet yaprak yerleştirin ve üzerine sarmaları dizin.
  • Tavada sıvı yağını ve salçayı kavurun. Üzerine 350 ml su ekleyin, tuz serpin ve karıştırın. Sarmaların üzerine gezdirin. Üzerine sarmalarla aynı hizada olana kadar gerekirse su ekleyin.
  • Sarmaların dağılmadan pişip açılmaması için üzerine bir tabak kapatabilirsiniz.
  • Kapağını kapatın, kaynadıktan sonra kısık ateşe alarak sarmalar yumuşayana kasar pişirin.
  • Not:Sarma için lahana seçerken yapraklarının gevşek, orta kısmına bastırdığınızda yumuşak olmasına dikkat edin)/ sivri lahana da çok uygundur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder