21 Kasım 2022 Pazartesi

Kahramanmaraş Usulü Ekşili Sulu Yağlı Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 3 su bardağı pilavlık küçük bulgur
  • 2.5 su bardağı çiğ köftelik bulgur
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 500 gram yağsız et (kıyma)
  • 3 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Su (yaklaşık 1 .5 litre kullandık ama muhakkak kontrollü eklenip yumuşak bir hamur elde edilecek, her marka bulgur farklıdır)

Pişirmek için;(1 paket 3 kişilik çıktı)

  • 1 paket köfte (buzlu halde)
  • 1 su bardağı pişmiş nohut
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağ
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı sumak ekşi(isteğe bağlı)
  • 1.5 yemek kaşığı nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle malzemeleri leğene alalım ve su ekleyip, karıştırıp hemen et makinesinde çekelim.
  • Sonra elimizde az yoğuralım ve malzemenin karışmasını sağlayalım.
  • Tekrar makinede çekelim. Üç kez makineden geçirdik.
  • Bu arada bulgurun kuruluğuna göre azar azar su ekleyelim.
  • En son hamuru elimizde biraz daha yoğurup, küçük küçük sıkımlar halinde yapalım ve yuvarlayalım.
  • Yuvarlanan köfteleri tepsiye koyup buzluğa atıp, donunca poşetlere koyalım yada benim yaptığım gibi hepsini haşlayıp soğutup o şekilde paketleyip buzluğa atalım.
  • Daha sonra soğanı doğrayalım zeytinyağında kavuralım.
  • Üzerine sarımsak rendeleyelim ve az daha kavuralım.
  • Salçayı ve naneyi ekleyip kavuralım ve üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım.
  • Sumak ekşisini ekleyelim ve beş dk daha kaynatıp, köfteleri buzlu halde atalım.
  • Köfteler pişince yemeğimiz hazır. 30 dk dinlendikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Eğer tek seferlik yapmak isterseniz köfte hamuru malzemelerini azaltarak yapabilirsiniz. Köfteleri buzluğa atmadan aynı gün pişirip tüketebilirsiniz.

    Deneyeceklere afiyet olsun:).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder