28 Mart 2023 Salı

Patlıcan Yatağında Soğanlı Fellah Köftesi Tarifi

 

Patlıcan Yatağında Soğanlı Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Patlıcan için;

  • 5 orta boy patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber

Köftesi için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sosu için;

  • 2 orta boy soğan
  • Varsa 1 kavanoz kışlık domates sosu
  • Yoksa 4 adet rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı acı biber

    Patlıcan Yatağında Soğanlı Fellah Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları yıkayıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin ve 150 derecelik fırında 25-30 dk pişirin. Çatal batırdığınızda içine çöküyorsa pişmiş demektir.
  • Ardından soğutup, kabuğunu soyun ve bıçak ile ince ince kıyın. Daha sonra tavaya unu, terayağı ile kavurduktan sonra sütü ekleyip, beşamel sos usulü pişirip, patlıcanları üzerine ekleyin. Son olarak karabiber ve tuz ekledikten sonra altını kapatın.
  • Köftesi için iki su bardağı kısırlık bulguru haşlanması için uygun bir kaba alalım. Üzerine sıcak suyu ekleyerek kapağını kapatalım.
  • Bulgurlarımız şiştikten sonra üzerine diğer tüm malzemeleri ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Ayrı bir tepsiye hafif un serperek yuvarlak yuvarlak yaptığımız fellah köftelerini serçe parmağımızla ortasını bastırarak tepsiye dizelim.
  • Bir yandan da büyükçe bir tencereye su koyarak suyu haşlayalım. Hazırladığımız köfteleri suyun içine atarak 15-20 dakika pişirelim.
  • Pişen köfteleri süzgeç yardımıyla süzerek soğumaya alalım. Ardından sosu için büyükçe bir tavaya soğanları jülyen şeklinde doğrayıp, yağda sararana dek kavuralım.
  • Üstüne varsa kışlık domates sosundan bir kavanoz, yoksa 4 adet domatesi rendeden geçirerek tekrar soğanlarla beraber kavuralım. 1 diş sarımsak ve salçasını da ekleyelim.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra haşlanan köfteleri de ekleyerek güzelce kavuralım. 5-6 dk kavrulan köfteler hazır. Servis yapacağınız kaba önce patlıcanı ve daha sonra üzerine köfteleri koyarak servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder