21 Nisan 2023 Cuma

Cevizli Ev Baklavası Tarifi

 

Cevizli Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 5-5,5 su bardağı un

Hamurları açmak için:

  • 200 gram buğday nişastası

Şerbeti için:

  • 5 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Arası için:

  • En az 500 gram ceviz, fındık ve ya fıstık

Yağlamak için:

  • 200 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Cevizli Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbet hazırlanışı:Suyu ve şekeri tencereye alıp karıştıralım.
  • Önce ocağımızı yüksek ateşte açıp kaynamasını bekleyelim.
  • Ardından üzerine bir dilim limon veya bir yemek kaşığı limon suyu içerek orta ateşte on 12 dakika kaynatalım.
  • Ocaktan almadan mutlaka kıvamını kontrol edelim.Hazır olan şerbeti soğuması için bir kenara alalım.
  • Yağın hazırlanışı:Tereyağını eritip önce üzerindeki köpeklerini alıp ardından süzgeçten geçirerek ayranından ayıralım.
  • Hazır olan sade yağın üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ekleyerek bir kenara alalım.
  • Hamurun hazırlanışı:Öncelikleunu yoğurma kabımızın içerisine alıp üzerine tuzunu, sütü, yoğurdu, yağını, yumurtasını ve sirkesini ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar hamurumuzu yoğuralım.
  • Hazır olan hamuru 30 bezeye bölüp üzerini örtelim.
  • Ardından bezeleri merdaneyle biraz genişletip ikişer ikişer aralarına nişasta serperek üstüste koyalım. Toplamda 15 adet bu şekilde hamur olacak.
  • Hamurları oda sıcaklığın da en az yarım saat kadar dinlendirip ardından oklavayla açabildiğimiz kadar açalım.
  • Açtığımız hamurların arasını açmadan hepsini bir bezin arasına koyup saklayalım.
  • Ardından tepsi boyutunda kesip.
  • Tepsimizi yağlayarak alt kata ilk yağmur yerleştirip üzerine biraz tereyağ sürdükten sonra ikinci hamur yerleştirelim. Bu şekilde ilk 2 ve son 2 yufka hariç hepsinin arasına önce tereyağ sürüp daha sonra içlik sertleştirelim.
  • Son hamurun üzerine yerleştirip kenarındaki fazlalıkları keserek bıçağın arka kısmı ile içe doğru ittirelim.
  • Hazır olan baklavamızı klasik baklava dilimi şeklinde dilimledikten sonra artan ya üzerine gezdirerek. 160° fırında 1 saat 15 dakika 1,5 saat kadar pişirelim. Ne kadar ağır ateşte uzun süre pişerse katları o kadar belirgin ve güzel bir baklava olur.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine solmuş olan şerbetini gezdirin.
  • En az 2-3 saat kadar dinlendirelim. Deneyecek olan herkese şimdiden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder