Cevizli Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler
Hamur için:
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çimdik tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 5-5,5 su bardağı un
Hamurları açmak için:
- 200 gram buğday nişastası
Şerbeti için:
- 5 su bardağı şeker
- 4,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
Arası için:
- En az 500 gram ceviz, fındık ve ya fıstık
Yağlamak için:
- 200 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Cevizli Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Şerbet hazırlanışı:Suyu ve şekeri tencereye alıp karıştıralım.
- Önce ocağımızı yüksek ateşte açıp kaynamasını bekleyelim.
- Ardından üzerine bir dilim limon veya bir yemek kaşığı limon suyu içerek orta ateşte on 12 dakika kaynatalım.
- Ocaktan almadan mutlaka kıvamını kontrol edelim.Hazır olan şerbeti soğuması için bir kenara alalım.
- Yağın hazırlanışı:Tereyağını eritip önce üzerindeki köpeklerini alıp ardından süzgeçten geçirerek ayranından ayıralım.
- Hazır olan sade yağın üzerine bir çay bardağı sıvı yağ ekleyerek bir kenara alalım.
- Hamurun hazırlanışı:Öncelikleunu yoğurma kabımızın içerisine alıp üzerine tuzunu, sütü, yoğurdu, yağını, yumurtasını ve sirkesini ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar hamurumuzu yoğuralım.
- Hazır olan hamuru 30 bezeye bölüp üzerini örtelim.
- Ardından bezeleri merdaneyle biraz genişletip ikişer ikişer aralarına nişasta serperek üstüste koyalım. Toplamda 15 adet bu şekilde hamur olacak.
- Hamurları oda sıcaklığın da en az yarım saat kadar dinlendirip ardından oklavayla açabildiğimiz kadar açalım.
- Açtığımız hamurların arasını açmadan hepsini bir bezin arasına koyup saklayalım.
- Ardından tepsi boyutunda kesip.
- Tepsimizi yağlayarak alt kata ilk yağmur yerleştirip üzerine biraz tereyağ sürdükten sonra ikinci hamur yerleştirelim. Bu şekilde ilk 2 ve son 2 yufka hariç hepsinin arasına önce tereyağ sürüp daha sonra içlik sertleştirelim.
- Son hamurun üzerine yerleştirip kenarındaki fazlalıkları keserek bıçağın arka kısmı ile içe doğru ittirelim.
- Hazır olan baklavamızı klasik baklava dilimi şeklinde dilimledikten sonra artan ya üzerine gezdirerek. 160° fırında 1 saat 15 dakika 1,5 saat kadar pişirelim. Ne kadar ağır ateşte uzun süre pişerse katları o kadar belirgin ve güzel bir baklava olur.
- Fırından çıkardıktan sonra üzerine solmuş olan şerbetini gezdirin.
- En az 2-3 saat kadar dinlendirelim. Deneyecek olan herkese şimdiden
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder