Dürüm Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram un
- 300 ml. süt
- 50 ml. sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 1/2 (yarım) paket yaşmaya
Dürüm Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabına ılık süt, zeytinyağı ve yaş mayayı koyun. Üzerine 1 tepeleme çay kaşığı şeker ekleyip karıştırın. 5-6 dakika mayanın köpürmesini bekleyin.
- Üzerine un ve tuzu ekleyip yumuşak kıvamlı, pürüzsüz bir hamur yoğurun.
- Hamurdan eşit 18 parça koparıp beze haline getirin. Bezeleri hafifçe un serpilmiş bir tepsiye yerleştirin. Yarım saat tepsi mayası için dinlendirin.
- Bezeleri tavanızın büyüklüğüne göre açın. Ne çok ince ne de kalın olmalı. Açtığınız bezeleri sofra bezi veya temiz bir örtüye yan yana koyun.
- Son bezeye geldiğinizde dibi kalın bir tavayı ocağa koyup ocağın altını orta derecede açın. İlk açtığınız bezeden başlayarak hamurları tek tek pişirmeye başlayın.
- Kısık ateşte pişirirseniz kuruma yapar, yüksek ateşte ise içi pişmeden dışı yanar.
- Yufkayı tavaya koyduğunuzda 4 saniyede bir çevirin. Böylelikle 2 tarafta eşit pişecek ve kabaracak. Yufkanın dışı hafif sararınca, kahverengileşmeden ocaktan almalısınız. Gereğinden fazla pişirirseniz sert olur.
- Ardından temiz bir örtüyü büyükçe bir poşete yerleştirin. Her pişirdiğiniz yufkayı bezin içine koyun ve poşetin ağzını kapatın. Bu şekilde yumuşacık kalacaklar. Yine de istediğiniz yumuşaklığı elde edemezseniz temiz boş bir sprey şişesine temiz su doldurun.
- Yufkalara; her tarafına gelecek şekilde çok ıslatmadan spreyle su sıkın ve yine poşetin içine koyun. Bu şekilde yumuşak kalacaklar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder