Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
 - 1 su bardağı ılık su (200 ml)
 - 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
 - 1 adet yumurta akı
 - 1 yemek kaşığı şeker
 - 1 tatlı kaşığı tuz
 - 1 paket instant maya
 - 6 su bardağı un
 
İç harcı için;
- 250 gr haşhaş ezmesi
 - 1,5 çay bardağı sıvı yağ (185 ml)
 
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
Haşhaşlı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?
 - Hamuru için uygun bir yoğurma kabına süt, su, sıvı yağ, toz şeker, tuz ve yumurta akını yoğurma kabına alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
 - Unun bir kısmını ve mayayı ilave ederek spatula ile karıştıralım.
 - Hamurumuz yeterince kıvam aldıktan sonra elimizle yoğurmaya başlayalım. Yavaş yavaş unu ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
 - Toparlanan hamurumuzun üzerini streç film ve temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
 - Çöreğimizin iç harcı için karıştırma kabına haşhaş ve zeytinyağını alarak karıştıralım.
 - Mayası gelen hamurun havasını alalım. Ardından un serptiğimiz tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve toparlayalım.
 - Toparladığımız hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve her birini toparlayarak beze haline getirelim.
 - Şekillendirmek için bezelerden bir tanesini yine un serptiğimiz tezgaha alarak merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde genişletelim.
 - Hazırladığımız iç harçtan hamurun üzerine koyalım ve eşit bir şekilde yayalım.
 - Hamuru uzun kenarından yuvarlayarak rulo haline getirelim.
 - Ruloyu bıçakla ya da hamur kesici yardımıyla 4 cm genişliğinde keselim. Dilerseniz 3 parmağınızı hamurun üzerine koyarak da boyutunu ayarlayabilirsiniz.
 - Diğer bezelere de sırasıyla aynı işlemi uygulayalım.
 - Tüm bezeleri şekillendirdikten sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika mayalanmaya bırakalım.
 - Tepsi mayası gelen hamurların üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 °C ısıttığımız fırında 30 dakika pişirmeye devam edelim.
 - Sürenin sonunda pişen ve ilk sıcaklığı çıkan haşhaşlı lokumlarımız servise hazır.
 
Yorumlar
Yorum Gönder