Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 1 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 6 su bardağı un
İç harcı için;
- 250 gr haşhaş ezmesi
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ (185 ml)
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
Haşhaşlı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için uygun bir yoğurma kabına süt, su, sıvı yağ, toz şeker, tuz ve yumurta akını yoğurma kabına alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
- Unun bir kısmını ve mayayı ilave ederek spatula ile karıştıralım.
- Hamurumuz yeterince kıvam aldıktan sonra elimizle yoğurmaya başlayalım. Yavaş yavaş unu ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
- Toparlanan hamurumuzun üzerini streç film ve temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Çöreğimizin iç harcı için karıştırma kabına haşhaş ve zeytinyağını alarak karıştıralım.
- Mayası gelen hamurun havasını alalım. Ardından un serptiğimiz tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve toparlayalım.
- Toparladığımız hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve her birini toparlayarak beze haline getirelim.
- Şekillendirmek için bezelerden bir tanesini yine un serptiğimiz tezgaha alarak merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde genişletelim.
- Hazırladığımız iç harçtan hamurun üzerine koyalım ve eşit bir şekilde yayalım.
- Hamuru uzun kenarından yuvarlayarak rulo haline getirelim.
- Ruloyu bıçakla ya da hamur kesici yardımıyla 4 cm genişliğinde keselim. Dilerseniz 3 parmağınızı hamurun üzerine koyarak da boyutunu ayarlayabilirsiniz.
- Diğer bezelere de sırasıyla aynı işlemi uygulayalım.
- Tüm bezeleri şekillendirdikten sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika mayalanmaya bırakalım.
- Tepsi mayası gelen hamurların üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 °C ısıttığımız fırında 30 dakika pişirmeye devam edelim.
- Sürenin sonunda pişen ve ilk sıcaklığı çıkan haşhaşlı lokumlarımız servise hazır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder