19 Kasım 2023 Pazar

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi

 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kornişon
  • 1 kg karnabahar
  • Yarım kg havuç
  • Yarım kg kelek
  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 200 gram acı arnavut biberi
  • 3 baş sarımsak
  • 10 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı yeşil yada siyah çay
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 4-5 adet tane karabiber
  • Aldığı kadar içme suyu

8 litrelik kavanoz 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sebzeleri genişçe bir leğene koyun üzerini geçecek kadar su doldurun.
  2. 1 tatlı kaşığı karbonat döküp karıştırın. Yarım saat bu şekilde bekletin.
  3. Sarımsakları dişlere ayırın, üzerine su döküp 10 dakika bekletin.
  4. Tuzu 2 litre sıcak suya koyup, arada karıştırarak eritin.
  5. Sebzeleri süzüp, tekrar bol suda yıkayın süzgece alın.
  6. Sarımsakların kabuklarını soyup, iri olanları doğrayın.
  7. Pancarı yıkayıp, kabuğunu soyun.
  8. Genişçe bir leğene sebzeleri iri iri doğrayın.
  9. Eritilmiş tuzlu suyu üzerine dökün, iyice karıştırın.
  10. Kavanozun dibine kişniş tohum karabiber ve defne yaprağını koyun.
  11. Sebzeleri kavanoza sıkı sıkı doldurun. Leğende kalan suyu kavanoza dökün.
  12. Eksik kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın.
  13. Küçük bir tül parçasına çayı koyup iplik ile bağlayıp, çıkın yapın.
  14. Kavanoza içine atın üzerine maydanoz yada dereotu dallarıyla kapatın.
  15. Kapağını da hafif kapatıp, orta ısılı güneş görmeyen bir yerde mayalanmasını bekleyin.
  16. İlk etapta kabarmalar çok olacaktır taşma ihtimaline karşı altına geniş bir kap koyun.
  17. Ortamın ısı durumuna göre 2-3 hafta sonra turşumuz hazır.
  18. Ağzını sıkıca kapatıp serin ve karanlık bir yerde bekletin. Afiyet olsun.

Not:İlk 3 gün içerisinde mayalanma hızlı gelişir ve çok kabarır. Büyük servis kaşığıyla sebzelere bastırarak gazını çıkmasını sağlayabilirsiniz hem taşmayıda önlemiş olursunuz. Tuz az gelirse turşunun ilk 3-4 günü içinde ekleme yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder