Mannele Tarifi (Brioche Adamlar) İçin Malzemeler
- 500 gram un
- 250 ml süt
- 2 yumurta
- 100 gram pudra şekeri (yaklaşık 8 yemek kaşığı)
- 80 gram tereyağı, oda sıcaklığında
- 20 gram kuru maya (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
- 1 tutam tuz
Üzeri için;
- 1 yumurta sarısı
- Damla çikolata
Mannele Tarifi (Brioche Adamlar) Nasıl Yapılır?
- Öncelikle uygun bir kapta 100 ml sütü (ılık olmalı), unun 100 gramını ve pudra şekerinin de 1 yemek kaşığı kadarını karıştıralım. Üzerini streç ile kaplayıp mayalanması için bırakalım. Yaklaşık iki katına çıktığında hazır demektir.
- Geniş bir yoğurma kabına kalan unu alalım. Pudra şekeri ve tuzu ilave edip karıştıralım ve ortasında bir çukur oluşturalım.
- Oluşturduğumuz çukura yumuşamış tereyağını, yumurtaları ve mayalı karışımı ekleyelim.
- Yavaş yavaş yoğurmaya başlayıp hamuru toparlayalım. Gerekirse çok az un ilavesi yapabilirsiniz.
- Hamur toparlanınca kabın üzerini yine streç filmle kapatalım ve sonrasında temiz bir mutfak örtüsüyle de kaplayıp sıcak bir ortamda yaklaşık 1. 30 saat bekletelim.
- Güzelce kabarıp mayası gelen hamuru tezgaha alalım. Havasını alıp şöyle bir toparladıktan sonra 10 eşit parçaya ayırıp her birinden bezeler oluşturalım.
- Her bir bezeyi önce rulo yapar gibi şekillendirelim, sonra bir ucunu hafifçe sıkarak kafasının şeklini almasını sağlayalım. Gövdesi olacak kısma ise elimizle hafifçe bastırarak biraz daha yassı hale getirelim.
- Hamur kesme aparatı ya da bıçak yardımıyla kol ve bacaklarını da kesip şekillendirelim.
- Şekil verdiğimiz adamları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Ben 5’er 5’er yerleştirerek 2 ayrı tepside pişirdim.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürerek damla çikolata ile gözlerini, ağzını, istediğimiz şekilde süsleyelim ve 15-20 dakika kadar bekletelim. Dilerseniz damla çikolata yerine kuru üzüm de kullanabilirsiniz, geleneksel olarak bu şekilde de yapılıyor :).
- Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun!.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder