30 Ocak 2020 Perşembe

Girişim Yaparken İzlemeniz Gereken 5 Kritik Adım

Birbirinden yaratıcı ve etkileyici fikirlere sahip olabilir ve büyük bir tutkuyla bu fikirleri hayata geçirmeyi bekliyor olabilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında oldukça macera dolu gözüken bu yol, düşündüğünüzden çok daha zorlu çıkabilir. Peki girişimcilik nedir, bir girişimci nasıl olmalıdır ve girişim yaparken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

İşte girişim yaparken izlemeniz gereken 5 kritik adım...

1. Varmak istediğiniz noktayı kesin bir şekilde belirleyin
Yeni projelere atılırken hedeflerinizi tam olarak belirlemeniz oldukça önemli. Bu nedenle “Varmak istediğim nokta ne?” ya da “Tam olarak ne kadar para kazanmak istiyorum?” gibi soruları cevaplayabilmeniz şart. Ek olarak kişisel ve profesyonel ilişkilerinizi de göz önünde bulundurmanızda fayda var. “Girişim yapayım ama para harcamayayım.” ya da “Başarılı bir iş kurayım ama sosyalliğimden ödün vermeyeyim.” gibi düşüncelerle kendinizi koşullamak da gerçekçi hedefler koymanızı engelleyecektir. Proje sürecinin stresli ve riskli bir süreç olduğunu unutmamalı, 

2. Kararlı olmaya özen gösterin
Başarılı bir girişime sahip olmak istiyorsanız kendinizi bu işe adamanız ve kararlı olmanız şart. Yeni bir projeye başlamak düşündüğünüzden çok daha zor olabilir. Proje sürecindeki sert inişler ve çıkışlar ruhsal olarak sizi yorabilir, strese girmenize neden olabilir. Bu gibi durumlarda pes etmemeli ve kararlı olmaya gayret etmelisiniz. Yaşadığınız zorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin! Motivasyonunuzu kaybettiğiniz durumlarda başarılı girişimcilerin tecrübelerini okumak, ihtiyacınız olan motivasyonu bulmanıza yardımcı olacaktır.

3. Adım adım ilerlemeye gayret edin
Girişimcilerin sık sık yaptığı hatalardan biri de fazla aceleci davranmaktır. Eğer yeni bir projeye başladıysanız başka bir proje fikrinin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Girişimci ruhlu insanlar, diğer insanlara göre daha açık algılara sahiptir, yeni fırsatları hemen görür ve değerlendirmek ister. Ancak bu tür hızlı geçişlerin hiçbir işinizde dikiş tutturamamanıza neden olacağını da unutmamalısınız! Enerjinizi bir projeye odaklamaya gayret etmelisiniz.

4. Kendinizi ve projenizi iyi tanıyın
Başarılı bir girişimin birçok fedakarlık istediğini daha önce de söylemiştik. Bu uzun yolculuğa çıkarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri de kendinizi iyi tanımak. Ancak bu şekilde sınırlarınızı belirlemeniz ve hedeflerinize yönelmeniz mümkün olabilir. Ek olarak, takım arkadaşlarınızı ve projenizi de iyi tanımalısınız! Hitap etmek istediğiniz kitleyi ve o kitlenin ihtiyaçlarını tanımanın gerekliliğinden bahsetmiyoruz bile...

5. Duygularınızı kontrol altına almayı öğrenin
Girişim maceralarının engebeli yollardan oluştuğunu unutmamalısınız. Bu nedenle tüm bu süreç boyunca duygusal dalgalanmalar yaşamanız mümkün. Tüm umutsuzluklara, başarılara ve dik iniş-çıkışlara hazırlıklı olmalı, ruh sağlığınızın bu durumdan olumsuz etkilenmemesine özen göstermelisiniz. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenmeli ve yaşanan olumsuzluklarda sert tepkiler vermekten kaçınmalısınız. Aksi takdirde hem motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz hem de takım arkadaşlarınızın olumsuz etkilenmesine neden olabilirsiniz.

29 Ocak 2020 Çarşamba

Mantarlı Nefis Bulgur Pilavı Tarifi

Mantarlı Nefis Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 silme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 300 – 400 gr kültür mantarı
  • 1, 5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 su bardağı su
  • Tuz
  • Karabiber

Mantarlı Nefis Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Soğanları minicik doğrayalım.
  2. Tencereye yağı koyup ısıtalım ısınan yağa soğanları atıp kavuralım.
  3. Sarımsakları soyup rendeleyelim ve onlarında yumuşamaya başlayan soğanlara ekleyip kavurmaya devam edelim.
  4. Soğanlar tamamen yumuşayınca salçaları ekleyelim ve salçaları ezerek karıştırıp kokusu çıkana kısık ateşte kadar kavuralım.
  5. Bu sırada mantarları hazırlayalım.
  6. Mantarları önce havlu şeklindeki tırtıklı kuru bir bezle hafiften silerek kabuklarını kaldırıp temizleyelim hepsini temizleyince hızlıca sudan geçirip saplarını koparmadan ince ince doğrayalım.
  7. Mantarları bekletmeden tencereye koyup güzelce karıştıralım ve altını orta ısıda açıp suyunu salıp çekene kadar pişmeye bırakalım.
  8. Mantarlar suyunu çekince bulguru ekleyip mantarları ezmeden dikkatlice ve iyice karıştıralım pilavı.
  9. Sonrasında pilava suyunu verelim (ben tavuk suyu kullandım) baharat ve tuz eklemesi yaparak son bir kez daha pilavı karıştıralım.
  10. Pilavın suyu kaynayana kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra çok kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pilavımızı pişmeye bırakalım.
  11. Suyunu çeken pilavın altını kapattıktan sonra 15 dakika dinlendirelim ve ardından pilavı yine dikkatlice karıştırarak dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz.
  12. Bu pilavı aynı ölçülerle pirinçle de deneyebilir mantar için de istediğiniz çeşit mantar kullanabilirsiniz.
    Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası Tarifi

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım mor lahana(Kişi sayısına göre çoğaltabilirsiniz)
  • 1 kutu mısır konserve
  • 1 kase yoğurt
  • 4-5 yemek kaşığı mayonez
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeteri kadar tuz

Yoğurtlu Mor Lahana Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Mor lahanayı incecik doğrayıp sıvı yağda suyunu çekinceye kadar kavuruyoruz.
  2. Soğuması için bir kenara alıyoruz .
  3. Yoğurdu mayonez ve tuzu karıştırıyoruz.
  4. Soğumuş olan lahana ve mısırı ilave edip güzelce karıştırıp servis tabağına alıyoruz.
    Afiyet olsun 

Ev Köftesi Tarifi

Ev Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr dana döş kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • Tuz karabiber

Ev Köftesi Tarifi Yapılışı

  1. Soğanı ve sarımsağı en ufak rendede rendeleyin.
  2. Soğanın suyunu da kullanıyoruz. Lezzeti orda.
  3. Kıyma, yumurta, galeta unu, tuz karabiber ilave edip elinizle iyice 5 dk kadar yoğurun.
  4. Dilediğiniz şekli verin.
  5. Ben o gün tüketikecekse buzdolabına kaldırıyorum.
  6. Tüketilmeyecekse buzdolabı poşetlerine köfteleri dizip buzluğa kaldırıyorum.
  7. Pişireceğim zaman geceden buzdolabına alıyorum. Afiyet olsun

En Kolayından Mercimek Çorbası Tarifi

En Kolayından Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı su
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kasığı domates salçası
  • 2 adet soğan
  • 3 yemek kasığı sıvı yağ
  • 1. 5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı nane

En Kolayından Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

Merhabalar size çok kolay ama çokta lezzetli bir tarif bırakıyorum şimdiden yapacak olanlara afiyet olsun😊
  1. Düdüklü tencereye küp küp doğranmış soğanı ve sıvı yağını ekledikten sonra kavuralım soğanlar kızarana kadar.
  2. Kavurma işlemi bittikten sonra mercimeği salça ve tuzu ekleyip güzelce 1dk kavurmaya devam edelim.
  3. Ardından 6 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya başlayınca kapağını kapatıp bi 15 dk pişirelim orta ateşte.
  4. Piştikten sonra baktınız ki kıvamı koyu kaynamış su ekleyip blendirdan gecirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun😊

Fit Muhallebi Tarifi

Fit Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı yulaf ezmesi (robotta un haline getirdim)
  • 200 ml süt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi (şekersiz)
Üzerine için;
  • 1 ceviz kırığı
  • 1 tatlı kaşığı bal

Fit Muhallebi Tarifi Yapılışı

  1. Yulaf ezmesi, süt ve tarçını küçük bir tavada 5 dk pişiriyoruz.
  2. Soğuk kaseye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı balı karıştırıyoruz.
  3. Tarçın serpip cevizi koyuyoruz afiyetle yiyiyoruz. 👌😉

Krep Börek Tarifi

Krep Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1, 5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Kaşar peynir

Krep Börek Tarifi Yapılışı

  1. Krep malzemelerini karıştırıp akışkan bir hamur elde edin.
  2. Tavaya biraz sıvı ya veya tereyağı sürüp birer kepçe koyup arkalı önlü pişirin.
  3. Daha sonra her bir krebin içine rendelenmiş kaşar veya krem peynir koyun.
  4. Peynirleri koyduktan sonra bohça şeklinde sarın.
  5. Az yağlı tavada peynirler eriyene kadar arkalı önlü pişirin. Afiyet olsun

Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi

Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
Şerbet için;
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker

Tam Ölçülü Un Helvası Tarifi Yapılışı

  1.  Öncelikle şerbet için su ve şekeri bir kapta şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. (Kaynatmıyoruz)
  2.  Sıvı yağ ve unu ocakta rengi dönene kadar iyice kavuruyoruz.
  3.  İstediğimiz renge ulaşınca sıçramasına dikkat ederek şerbeti tencereye döküyoruz.
  4.  Kıvama ulaşınca şekil vererek servis ediyoruz.

Portakallı Kurabiye Tarifi

Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 subardağı tozşeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gr becel
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • 1 portakalın suyu aldığı kadar un

Portakallı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir kabın içine un hariç tüm malzemeyi koyalım ve unu azar azar ekleyip yoğuralım.
  2. Hamur kıvamını alınca ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım.
  3. Önce yumurta akına sonra tozşekere bulayıp tepsiye dizelim.
  4. 160 derecede pişirelim. Afiyet olsun

Muffin Kalıbında Damla Çikolatalı Kek Tarifi

Muffin Kalıbında Damla Çikolatalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından bir parmak eksik şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Damla çikolata
  • Portakal kabuğu rendesi (İsteğe bağlı)
  • Kıvama göre un

Muffin Kalıbında Damla Çikolatalı Kek Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta ve şekeri çırpıyoruz. Sonra un hariç diğer malzemeleri çırpıyoruz.
  2. Daha sonra unu ilave ediyoruz.
  3. Damla çikolata ve portakal kabuğu rendesini koyup kepçeyle karıştırıp tek tek muffin kalıbına döküyoruz. Ben portakal kabuğu rendesi koydum güzel tat oluyor😊
  4. 170 derecelik fırında pişiriyoruz.

Şehriye Pilavı Tarifi

Şehriye Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük havuç
  • göz kararı bezelye (Konservede olabilir)
  • 2 su bardağı şehriye
  • 2 buçuk su bardağı su
  • Göz kararı zeytinyağı
  • 1 kaşık tereyağ
  • 1 tavuk bulyon
  • Tuz

Şehriye Pilavı Tarifi Yapılışı

Bu pilavı ilk bi restorantta yemiştim çok beğendim ve denemeye karar verdim inanın çok lezzetli oluyor denemek isteyenlere şimdiden afiyet olsun hadi geçelim tarifine :)


  1. İlk önce havuçları küp küp doğrayın.
  2. Daha sonra tencereye yağı alın havuçları biraz kavurun.
  3. Havuçlar kavrulunca bezelyeleri de atıp hafif kavurun.
  4. Konserve koyacaksanız çok kavurmanıza gerek yok.
  5. Şehriyeleri de ekleyin hepsini birazcık daha kavurun yanlız şehriyeler kızarmasın bulyonu da ekleyin ben göz kararı koydum suyunu ama 2 su bardağı şehriye için 2 buçuk su bardağı su koyun.
  6. Biraz tuz ekleyin ve en son tereyağınıda ekleyin. Pilav suyunu çekene kadar pişirin afiyet olsun. 😘

Kafes Poğaça Tarifi

Kafes Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (akı içine sarısı üstüne)
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant toz maya
  • Un (yaklaşık 6 su bardağı)
İç malzemesi için;
  • Beyaz peynir

Kafes Poğaça Tarifi Yapılışı



  1. Un hariç diğer malzemeler sırasıyla derin bir kapta karıştırılır.
  2. En son yavaş yavaş un ilave ederek yumuşak hafif ele yapışan hamur elde edilir.
  3. Üzeri örtülüp 1. 5 saat mayalanması beklenir.
  4. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde el ile açılıp istenilen iç malzeme ile istenilen şekli verebilirsiniz.
  5. Ben kafes kalıbım ile şekil vermeyi tercih ettim. Bazılarını da klasik şekillendirdim.
  6. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede alt üst kızarana kadar pişirilir.
  7. Vaktiniz varsa yarım saat de şekil verdikten sonra tepside mayalanması beklenirse sonuç daha pofuduk poğaçalar olacaktır.

Beş Dakikada Patates Makarnası Tarifi

Beş Dakikada Patates Makarnası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patates
  • 250 gr çökelek (beyaz peynirde olur)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ (zeytinyağ da olur)

Beş Dakikada Patates Makarnası Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri haşlayın iyice soğusun küp küp doğrayın servis tabağına önce patates koyun.
  2. Sonra bir sıra peynir serpin, tekrar patates koyup son kez peynir serpin.
  3. Tereyağını da kızdırıp makarnanın üstünden gezdirin.
  4. Ben süslemek için; kasar peynir rendesini mikrodalgada hafif kahverengi alana kadar eritip serptim.
  5. Fırında da yapabilirsiniz kolay gelsin☘