25 Nisan 2020 Cumartesi

TÜBİTAK Başkanı’dan corona aşısı ve ilacı için tarih!

24 Nisan itibariyle ülkemizde 104912 kişi corona virüse yakalanırken, maalesef 2600 kişi hayatını kaybetti. Diğer ülkelerde çok daha vahim bir tablo karşımıza çıkarken, corona virüs aşısı için dünya genelinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Aşı konusunda yapılan açıklamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. En erken Eylül ayında piyasaya sürülebilir diyenlerden, 2021’den önce mümkün değil diyenlere kadar yüzlerce bilim adamı tarafından yapılan açıklama bulunuyor.

Corona virüs aşısı ve ilacı için tarih!

TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 25’i üniversite olmak üzere toplam 41 kuruluştan oluşan Covid-19 Türkiye Platformu’nun aşı ve ilaç için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
TÜBİTAK Başkanı'ndan corona virüs aşısı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesi ile Aralık sonunda çalışmaların başladığını açıklayan Mandal, “Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
Corona virüsü aşısı ve ilacı için tarih veren Mandal, Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken biz bunu sentezleme ve üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanmış olacak. Takibinde sürecin yönetim başarısında örnek ülke noktasında olacağımızı düşünüyoruz ifadelerini kullandı.

Şu anda 16 proje yürütülüyor!

“Biz bununla ilgili hocalarımızdan 9 ay veya 12 aylık zaman dilimi içerisinde projelerini gerçekleştirilebilecek olanlardan önerilerini aldık. 10 günde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleştirildi. Başlangıçta 14 projeyle başlandı. Daha sonra 15 ve yakın zamanda da 16 proje şu an yürürlükte. Bu projelerden hem ilaçla hem aşıyla ilgili gruplarımız var. Bu oluşan platformun en büyük özelliği bu yapılar birbirinden bağımsız çalışmıyor.Dolayısıyla hem ilaç grubundakiler hem de aşı grubundakiler bir sinerji halinde çalışıyor”
Corona virüs aşısı konusunda yürütülen çalışmalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınız bekliyoruz.

WhatsApp kullanıcıların isteğini yerine getirdi!

Corona virüsü nedeniyle evden çıkmadığınız bu dönemde görüntülü görüşmelerin sayısı oldukça arttı. Zoom gibi uygulamalarla gerçekleştirilen eğitim amaçlı görüşmelerin yanı sıra, WhatsApp görüntülü görüşme ile evlerine kapanan insanların birbirleri ile iletişim kurmasında büyük rol oynuyor.

WhatsApp görüntülü görüşme kişi sayısını artırdı!

WhatsApp kullanıcıları son dönemde görüntülü görüşme konusunda şirkete birçok şikayet iletti. En fazla gelen şikayet görüntülü görüşmelerin 4 kişi ile sınırlı olmasıydı. Kalabalık arkadaş gruplarında veya ailelerde diğer kişilerin görüşmeye katılamıyor olması FaceTime ve benzeri alternatifleri öne çıkıyordu.
WhatsApp grupları için açıklama geldi
Geçtiğimiz günlerde geliştirici programına dahil olan kullanıcılara sunulan beta sürümünde kişi sayısının 8’e çıkarıldığı görüldü. Aradan geçen birkaç günün ardından bu özellik tüm kullanıcılara sunuldu. Yani, artık WhatsApp üzerinden 8 kişinin aynı anda görüşme gerçekleştirmesi mümkün hale geldi.
Facebook sesli veya görüntülü farketmeksizin, bu görüşmelerin uçtan uca şifrelendiğini belirtiliyor. Zoom’a rakip olan Messenger Rooms aynı anda 50 kişinin görüşmesine izn veriyor olsa da, şifreleme konusunda tartışmaların odağında yer alıyor.

Uygun fiyatlı Xiaomi Mi 10 ekranı ile karşımızda!

Xiaomi Mi 10 serisinin uygun fiyatlı modeli Mi 10 Youth‘un 27 Nisan günü tanıtılacağını duyurmuştuk. Sızdırılan özelliklerini ve tasarımını sizlerle paylaştığımız Mi 10 Youth ekran özellikleri ile bu kez resmi olarak karşımıza çıktı.

İşte Xiaomi Mi 10 Youth ekran özellikleri

Xiaomi Mi 10 Youth, Samsung tarafından üretilen Super AMOLED bir ekranla karşımıza çıkacak. Paylaşılan afişte yer alan elmaslar yüksek çözünürlüğü ve OLED kalitesini vurgulamaya çalışıyor.
4.300.000:1 kontrast oranı ve HDR10+ desteği ile renk canlılığı konusunda oldukça iyi olan ekran, 60 Hz yenileme hızına sahip olacak. Buna rağmen 180 Hz dokunmatik örnekleme hızı ile iyi bir deneyim sunulacağı dile getiriliyor.
Ayrıca bu ekranın bazı kullanıcıların düşük parlaklık seviyelerinde OLED ekranlarda fark edilebilecekleri titreme ile mücadele etmek için DC karartma özelliğine sahip olduğunu belirtmeliyiz. Ekranın 6.57 inç büyüklüğünde olması bekleniyor.
Cihazın arka tarafında 48 Megapiksel ana kameraya, 8 Megapiksel ultra geniş açılı, 5 Megapiksel makro ve 2 Megapiksel derinlik algılama sensörü eşlik ediyor. Ön tarafta ise 16 Megapiksel çözünürlüğünde bir kamera yer alacak.
192 gram ağırlığında ve 7.98 mm kalınlığında olan cihaz, 4160 mAh bataryadan beslenecek. Android 10 ve MIUI 11 kullanıcı arayüzü ile kutudan çıkan Youth Edition üç farklı renk seçeneğine sahip olacak

TSMC 2 nm çip geliştirmeye başlıyor

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar hayatımızda daha önemli bir rol almaya başladı. Bu sebeple birçok firma, son kullanıcı için daha iyi ürünler geliştirmeyi amaçlıyor. Özellikle, işlemci ve ekran kartları gibi kritik parçaların gelişimindeki en büyük etken ise çip boyutu. Bu sebeple son gelen haberlere göre, TSMC 2 nm çip geliştirmeye başladı.
Sürekli olarak üretim teknolojisini geliştirmek isteyen firmalar, bu konuda büyük bir rekabet içerisindeler.

TSMC 2 nm çip üretimi için çalışmalara başladı

Birçok firma, üretim teknolojisini geliştirmek için birbirleri ile mücadele halinde. Özellikle Samsung ve TSMC gibi ana üreticiler, sıkı bir rekabetin içerisinde. Özellikle 7 nm FinFet teknolojisi ile TSMC’ye karşı öne geçen Samsung, müşterilerini kaptırmak istemiyor.
Samsung, 7 nm FinFet teknolojisini daha gelişmiş olmasına rağmen daha ucuza satıyor. Bu sebeple birçok firma, bu süreçte Samsung’un kapısını çaldı. Hatta TSMC’nin sadık müşterilerinden NVIDIA’nın bile, yeni Ampere ekran kartlarında Samsung ile iş birliği yapmış olma ihtimali mevcut. Bu sebeple, gelecek adına TSMC 2 nm çip üretimi için kolları sıvadı.
TSMC, hali hazırda 5 nm EUV çiplerin üretimi için tam kapasiteye geçmiş durumda. Dün gelen bir habere göre AMD ve NVIDIA, bu kapasitenin tamamını yeni işlemci ve ekran kartlarında kullanmak satın almış. Ayrıca şirket, 5 nm sürecinden sonraki 3 nm çipler için de geliştirmelere devam ediyor.
Samsung’un bu süreçte 3 nm çip üretimi çalışmaları da devam ediyor. Şirketin açıklamalarına göre, 3 nm çiplerin seri üretimi 2022 yılında başlayabilir.

Microsoft Flight Simulator görüntüleri nefesleri kesti

Uzun zamandır geliştirilen yeni Microsoft Flight Simulator, halen alfa geliştirme sürecinde. Buna rağmen, yayımlanan Microsoft Flight Simulator görüntüleri nefesleri kesti diyebiliriz. Oldukça gerçekçi görünen oyun, atmosferin yanında pilot kabini ile de dikkatleri üzerine çekti. Oyunun görsellerine baktığımız zaman, oldukça yüksek sistem gereksinimi istediği de belli oluyor.
Microsoft, oyunun çıkış tarihi ile ilgili henüz bir bilgi vermiş değil.

Microsoft Flight Simulator görüntüleri gerçek gibi

Alfa geliştirme aşamasında olmasına rağmen, Microsoft Flight Simulator görüntüleri oyuncuları heyecanlandırmış durumda. RTX teknolojisini desteklemeyen oyun, buna rağmen oldukça gerçekçi efektlere sahip. Görsellere baktığımız zaman, oyunun Bokeh Alan Derinliği ve Hacimsel Bulutlar gibi bazı özel grafik efektlerine sahip olduğunu görüyoruz.
Görüntülerden anlaşıldığı üzere, oyundan tam verim alabilmek için güçlü bir bilgisayara sahip olmak gerekiyor. Özellikle tavsiye edilen sistem özelliklerine baktığımız zaman, birçok kişinin bu gereksinimleri karşılayamayacağı bekleniyor. Oyunun istediği sistem gereksinimleri ise aşağıdaki şekilde:

Minimum

  • İşletim sistemi: Windows 10
  • İşlemci: AMD Ryzen 3100 veya Intel i5-4460 dengi
  • Ekran kartı: AMD Radeon RX 570 veya NVIDIA GTX 770 dengi
  • RAM: 8GB
  • Depolama: 150GB

Önerilen

  • İşletim sistemi: Windows 10
  • İşlemci: AMD Ryzen 1500X veya Intel i5-8400
  • Ekran Kartı: AMD RX 590 veya NVIDIA GTX 970
  • RAM: 16GB
  • Depolama: 150GB

Tavsiye edilen

  • İşletim sistemi: Windows 10 PRO
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 2700X veya Intel i7-9800X
  • Ekran kartı: AMD Radeon VII veya NVIDIA RTX 2080
  • RAM: 32GB
  • Depolama: 150GB SSD

24 Nisan 2020 Cuma

Nar Ekşili Cevizli Kaşık Salata (Her Yemeğe Uyan Lezzet) Tarifi

Nar Ekşili Cevizli Kaşık Salata (Her Yemeğe Uyan Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet domates
  • 8 – 10 dal maydanoz
  • 2 adet salatalık
  • Yarım kırmızı soğan
  • İri kıyılmış ceviz
  • Kapari
  • Yeşil zeytin
Nar Ekşili Kaşık Salata Sosu İçin:
  • 2 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 1 adet limon suyu
  • Sumak
  • Tuz
  • Kekik

Nar Ekşili Cevizli Kaşık Salata (Her Yemeğe Uyan Lezzet) Tarifi Yapılışı

Salatalık ve domatesleri orta boy kullandım; eğer salatalık büyükse 1 adet, domates büyükse 2 adet yeterli olacaktır.
Soğanın baskın olmaması adına orta büyüklükteki soğanın yarısını kullandım.
Kapari ve yeşil zeytin tamamen isteğinize bağlı; ben salatalara çok yakıştırdığım için kullanmak istedim 👌🏼
İftar sofralarınızda ana yemek yanına çok yakışacak, ismiyle müsemma kaşık kaşık yiyebileceğiniz taptaze kaşık salatası tarifi yapılışı aşamalarıyla sizleri bekliyor ☺️
Kaşık salatası tarifi, nasıl yapılır?
  1. Tüm malzemeleri yıkayın.
  2. Salatalığın kabuklarını soyun.
  3. Kapari, yeşil zeytin ve ceviz hariç tüm malzemeleri görseldeki gibi minik minik doğrayın.
  4. Cevizleri elinizle kapaca parçalayabilir ya da bıçakla kısa süre kıyabilirsiniz.
  5. Yeşil zeytin ve kapariyi de en son üzerine serpiştirin ve hazır 🤩
Sos Hazırlanışı
  • Tüm malzemeleri bir araya getirip güzelce karıştırın, servis öncesi en son sosu ekleyin.


Afiyet olsun 🤗

Yumuşacık Peynirli Börek Tarifi

Yumuşacık Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet yufka
Sosu İçin;
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
İç Harcı İçin;
  • Peynir
  • Maydanoz

Yumuşacık Peynirli Börek Tarifi Yapılışı



  1. İlk olarak böreğimizin sosunu hazırlayalım. Bunun için uygun bir karıştırma kabına yumurta, sıvı yağ, süt, yoğurt ve tuzu karıştıralım.
  2. Fırın tepsimizi sıvı yağ ile yağlayalım ve yufkamızın birini 2 parçaya bölerek yerleştirelim.
  3. 2. yufkayı da bir kaç parçaya bölerek üzerine yerleştirelim.
  4. Hazırladığımız sostan 2-3 kaşık yufkaların üzerine dökelim ve fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
  5. 3. yufkayı da yine aynı şekilde parçalayarak yerleştirelim ve sosumuzdan sürelim.
  6. Öncesinde hazırladığımız peynirli maydanozlu iç harcımızdan bolca serpelim.
  7. 4 ve 5. yufkayı da aynı şekilde aralarına sos sürerek yerleştirelim.
  8. Kalan iç harcımızı yine her yerine gelecek şekilde serpelim, 6. yufkayı da yine parçalayarak yerleştirelim ve sosumuzdan üzerine sürelim.
  9. 7. yufkayı da aynı şekilde yerleştirdikten sonra böreğimizi dilimleyelim.
  10. Üzerine kalan sosu dökelim, fırça yardımı ile her yerine gelmesini sağlayalım. Böreğimizin sosunu çekmesi için 15 dakika boyunca bekletelim.
  11. Süre sonunda önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 35 dakika pişirelim.
  12. Fırından aldıktan sonra böreğimizin üzerine yumuşak olması için su serpelim ve üzerini temiz bir bezle örterek dinlendirelim. Böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Kıymalı Biber Dolması Tarifi

Kıymalı Biber Dolması Tarifi (En Sevdiğim) İçin Malzemeler

  • 12 adet dolmalık biber
İçi İçin ;
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 100 g kıyma
  • 16 yemek kaşığı pirinç
  • 1 adet domates (mevsiminde değilseniz yerine yarım kaşık daha salça kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Tuz
  • Pul biber
Sosu İçin ;
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Sıcak su

Kıymalı Biber Dolması Tarifi (En Sevdiğim) Yapılışı

  1. Öncelikle biberlerin tepe kısımlarını açalım ve güzelce yıkayalım.
  2. Fırın tepsisine ters bir şekilde yerleştirerek 200 derecede fanlı olarak çalıştırdığımız fırına sürelim.
  3. Üzerleri hafif kızarana kadar fırınlayalım. Çok kızarıp biberlerin tamamen pişmesini beklemeyin eğer çok pişerse doldururken zorlanırsınız fotoğraftaki kıvam gayet iyi olacaktır.
  4. Biberler fırındayken diğer taraftan her bir dolmalık biber için 1, 5 yemek kaşığı kadar pirinci derince bir kaba alıp güzelce yıkayın ılık su da bekletin.
  5. 10 dakika beklemesi yeterli olur. Soğanı minik minik doğrayın, aslında rendelense daha da güzel olabilir ama soğan rendelemeyi hiç sevmem :) minik minik doğrarım.
  6. Küçük bir tencereye sıvı yağ ve soğanı alıp hafif soğanların diriliği gidene kadar kavurun.
  7. Ardından kıymayı ilave edin, dilerseniz kıymasız da yapabilirsiniz ama ben çocuklar da yediği için çok az kıyma mutlaka ekliyorum.
  8. Kıyma da kavrulduktan sonra salçayı ve domates rendesini ilave edelim.
  9. Kışın domates çok almıyorum dilerseniz domates kullanmadan 1 yemek kaşığı domates salçası yarım yemek kaşığı da biber salçası kullanabilirsiniz.
  10. Salçada kavrulduktan sonra suyunu süzdüğümüz pirinci ekleyip karıştıralım.
  11. Malzemelerin karışması yeterli çok karıştırmanıza gerek yok pirinçler kırılmasınlar. Tuzunu ve dilediğiniz baharatları ekleyin
  12. Üzerine gelecek kadar kaynar su ekleyerek bir kez karıştırın, tencerenin kapağını kapatın ve ocağı kısık ateşe alarak pirinçler suyu çekene kadar pişirin.
  13. Pirinçler tam pişmeyecekler diri kalacaklardır. Fotoğrafta gösterdiğim su miktarı tam kıvamında gelir.
  14. Ocak yüksek ateşte olursa eğer su az olduğu için hızlıca suyu çeker ve tencerenin dibi tutar dikkat edin :) Siz bu işlemleri yapana kadar biberler kızarmıştır, fırında bekletmeden alıp soğumaya bırakın.
  15. İç harcı da suyunu çektikten sonra nane ve kıyılmış maydanozu ekleyin. Ben bizim çocuklar sevmediği için maydanoz eklemedim ama yakışacaktır eklemenizi tavsiye ederim. İç harcını karıştıralım ve dolmalarımızı doldurmaya başlayalım.
  16. Dolmalarınızı tepe kısmına kadar doldurabilirsiniz çünkü pirinçler biraz piştiği için daha çok şişmeyeceklerdir, şişse bile çok az şişecektir bu nedenle üzerinde boşluk kalmasına gerek yok.
  17. Dolmalarınızı doldurduktan uygun tencereyi ocağa alın ve 2 kaşık kadar sıvı yağda yarım kaşık salçayı kavurup ocağı kapatın. Dolmaları kavurduğunuz bu yağın üzerine sıralayın.
  18. Son olarak dolmaların ağzını ister domates, isterseniz de biberlerin kapakları ile kapatın. Ben kapatmadım yazın olsa idi domates kapatırdım :)
  19. Son olarak uygun bir tabak alarak dolmaların üzerine kapatın, suyuna geçmesi için çok az tuz ekleyin ve dolmaların üzerine kadar sıcak su dökün. Fotoğrafta görebilirsiniz seviyeyi. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın. Çok uzun sürmeyecektir 20 dakika da dolma biberleriniz hazır olacaktır. Yine de ocaktan almadan önce pirinçlerden alarak kontrol edebilirsiniz.

Toros Çorbası (Şifalı Çok Lezzetli) Tarifi

Toros Çorbası (Şifalı Çok Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;
  • 1, 5 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 adet yumurta akı
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için;
  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1, 5 yemek kaşığı un
  • 2 diş sarımsak rendesi
  • Yemeği için;
  • 2 litre su (yarısı tavuk veya etsuyu, yoksa bulyon)
Sosu için;
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz(damak tadınıza göre)

Toros Çorbası (Şifalı Çok Lezzetli) Tarifi Yapılışı

Merhabalar, bugünkü çorba tarifini Firuzenin mutfağı arkadaşımdan aldım. ufak değişiklikler yapsamda tarife uydum ve çok lezzetli oldu. arkadaşıma çok teşekkür ederim. Buyrun başlayalım;


  1. Bulguru, irmiği ve tuzu uygun bir kapta karıştıralım.
  2. 2 su bardağı kaynar suyla ıslayalım.
  3. 15 dakika sonra diğer köfte malzemelerini ekleyip azar azar su ilavesiyle iyice yoğuralım.
  4. Nohuttan biraz büyük köfteler yapalım.
  5. Hafifçe unladığımız bir tepside biriktirelim.
  6. Çorba tenceremize yoğurt, yumurta sarısı, un ve rendelenmiş sarımsakları ekleyip, 1 su bardağı su ile iyice çırpalım.
  7. 4 su bardağı su daha ekleyip ocağı alarak, kaynayıncaya kadar başından ayrılmadan karıştırarak kaynatalım.
  8. Fokurdayınca köfteleri ve 5 su bardağı tavuk suyunu ekleyelim.
  9. Kaynadıktan sonra nohutları ekleyip kısık ateşte 15 dakika pişirelim.
  10. Bir tavada yağları ve naneyi yakıp çorbaya dökelim.
  11. Tuzunu ilave edip ocağı kapatalım. Servise hazır, afiyet olsun.

İzmir Kumru Ekmeği Tarifi

İzmir Kumru Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Aldığı kadar un
  • (Nohut Mayası) ( sayfadaki tariflerde tarifi mevcut)
  • 3 tatlı kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yarım fincan zeytin yağı
Üstü için:
  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı süt
  • Susam

İzmir Kumru Ekmeği Tarifi Yapılışı

  1. Hamur için bütün malzemeler yoğurma kabında yoğurulur, ele yapışmayacak bir hamur elde edilir. Mayalanması için bekletilmez çünkü nohut mayası hazırlanırken mayalanması için bekletiliyor. ( sayfamda nohut mafyasının tarifi bulunuyor).
  2. Hamur bezeler ayrılır, uç kısımları sivri olacak şekilde şekil verilir.
  3. Önce pekmeze sonra susam bulanır 180 derecede pişirilir.
  4. Pişen kumrılatın içine izmir tulum peyniri, sivri biber, domates konulur.
  5. Not: kumru ekmeğinin olmazsa olmazı nohut mayasıdır. Yaş veya kuru maya kullanılmaz.

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • Bir orta boy lahana (dolmalık)
İç malzeme için;
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç  (baldo kullanıyorum)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Çeyrek demet nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı tatlı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1.5 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tepeleme yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker veya 2 adet küp şeker
  • Yeteri kadar kaynar su
Yarım limon suyu haşlama suyuna katmak için

Zeytinyağlı Beyaz Lahana Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Önce lahanayı ortadan ikiye veya 4 e bölerek ayırıp kaynar suya 1 tatlı kaşığı tuz atıp yarım limon sıkıp lahanaları 5 dakika kadar çevirerek haşlayalım çokta haşlamayın sararken yırtılmasın.
  2. İç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı, yeşillikleri incecik doğrayalım baharatları, salçaları, tuzu ve sıvı yağı üzerlerine ekleyip karıştıralım.
  3. Bütün dolma iç harcını ben çiğden yapıyorum deneyin pişman olmayacaksınız.
  4. Lahanaları istediğiniz şekilde sarabilirsiniz ben beyaz lahanayı ince sarmayı seviyorum sarmadan önce sap kısımlarının devamında kalın damarlar varsa ya bıçakla ince keserek alalım yada üzerine bastırarak ezelim ki hem kolay pişsin hemde yerken rahatsız etmesin tencereye çok sıkı olmayacak şekilde yerleştirip üzerini aşacak kaynar su ilave edip bir tabakla dolmaların üzerini kapatalım.
  5. Kaynayınca altını kısıp üzerine örttüğümüz tabağı mutlaka alalım kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  6. Bir örtü ile saralım tenceremizi 20 dk vaktiniz varsa 1 saat dinlendirelim.
  7. Dinlenen sarmalarımızı ister yoğurtla ister sade bir şekilde servis yapabilirsiniz. Enfes bir sarma oluyor. Afiyet olsun. Not üzeri için salçalı sosa ihtiyaç yok benim fikrim yeterince salça ve baharat olduğu için gerek duyulmuyor baharatlı sevmeyenler azalta bilir miktarı. Dilerseniz iç harcındaki pirinci 1 su bardağı eksiltip 200 grm kıyma koyup etli de yapabilirsiniz.