6 Şubat 2021 Cumartesi

ÇİKOLATALI RULO PASTA TARİFİ

 İçindekiler

5 yumurta

6 çorba kaşığı toz şeker

1 tutam tuz

3 çorba kaşığı ayçiçek yağı

4 çorba kaşığı un

4 çorba kaşığı kakao

1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozu

1 paket vanilin

 

Kreması için,

Yarım litre süt

3 yumurta sarısı

4 çorba kaşığı şeker

1 paket vanilin

3 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tereyağı

 

Kakaolu kaplama için;

Yarım litre süt

3 yumurta sarısı

4 çorba kaşığı şeker

1 paket vanilin

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı kakao

1 kare paket çikolata (60 gr)

  • İlk keki ile başlıyoruz, 5 yumurtayı kaseye kırıp üzerine 6 çorba kaşığı toz şekeri ve 1 tutam tuzunu ekleyip iyice köpük olup 2-3 katına çıkana kadar çırpın.
  • Köpük köpük olduktan sonra 3 çorba ayçiçek yağını da ekleyip bir tur daha çırpın.
  • Sonra sıra kuru malzemelerinde, elekten eleyerek 4 çorba kaşığı unu, 4 çorba kaşığı kakaoyu, 1 tepeleme tatlı kaşığı kabartma tozunu ve 1 paket vanilini ekleyin.
  • Kuru malzemeleri ekledikten sonra çok uzun süre karıştırmamaya özen gösterin bir kaç tur kadar karıştırın.
  • Fırın tepsisinin dibini su ile ıslatıp üzerine yağlı kağıt yerleştirin.
  • Su ile ıslatmamazın sebebi yağlı kağıdın iyice yapışması kek hamurunun kenarlarından altına kaçmaması.
  • Kek hamurunu tepsiye dökün, üzerinde kalan baloncukların patlaması için  tepsiyi hafifçe  tezgaha vurun.
  • Önceden ısıtılmış 170C alt-üst fırının orta rafında 10 dakika pişirin.
  • Kek piştikten sonra hiç vakit kaybeden tezgaha geniş bir tane mutfak bezi serip tepsiyi bezin üzerine  ters çevirip keki çıkarın.
  • Nazikce üzerindeki yağlı kağıdı kekten ayırın.
  • Mutfak beziyle keki nazikce rulo hale getirip bu şekilde kenarda bekletin.
  • Kreması için; yarım litre sütü tencereye ekleyip ısıtın.
  • 3 yumurta sarısı ile 4 çorba kaşığı toz şekeri iyice köpürene kadar çırpın.
  • Köpürüp beyazladıktan sonra üzerine 1 paket vanilin ile 3 çorba kaşığı unu ekleyip bir tur daha karıştırın.
  • Isınan sütten azar azar yumurtanın içerisine ekleyip biryandan da çırpıp yumurtayı ılıştırın.
  • Yumurtalar ılıştıktan sonra süt tenceresne ekleyip kısık ateşte çırparak pişirin.
  • Muhallebe kıvamına gelip kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp içerisine 1 çorba kaşığı tereyağı ilave edin.
  • Oda sıcaklığına gelene kadar  üzeri kabuk tutmasın diye karıştırarak soğutun.
  • Keki mutfak bezinden ayırıp tezgaha açın.
  • Krema çok yoğun bir kıvama geldiyse normal çırpıcı ile bir kaç tur karıştırın.
  • Kremayı kekin üzerine döküp en son katlayacağınız yerden 2 parmak kadar boşluk bırakıp spatula ile kremayı kekin üzerine sürün.
  • Katlamaya başlayacağınız yere bir tık daha ince krema sürmeye dikkat edin.
  • Pastayı rulo hale getirip dolapta yarım saat kadar bekletince rulo pastanız hazır.
  • Şimdi gelelim bunu kütük pasta haline getirmeye.
  • Pastanın ucundan 5 parmak kalınlığında velevli şekilde parça keserek pastanın gövdesine yapıştırın.
  • Yarım litre sütü  tencereye döküp ısıtın.
  • 3 yumurta sarısı ile 4 çorba kaşığı toz şekeri beyaz olup köpürene kadar çırpın.
  • Üzerine 2  çorba kaşığı un, 1 çorba kaşığı kakao ile 1 paket vanilini ekleyip bir kaç tur daha karıştırın.
  • Sütten azar azar yumurtalı karışımın içerisine ekleyerek yumurtaları ılıştırın.
  • Yumurtalar ılıştıktan sonra tencereye sütün içerisine ekleyip kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  • Göz göz olup kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatıp 1 paket kare çikolatayı elinizle kabaca bölüp  içerisine ekleyip çırparak karıştırın. Krema oda sıcaklığına gelene kadar çırpın.
  • Soğuduktan sonra kakaolu kremayı üzerine sürünce kütük pastanızda emrinize amade.

REFİKACA MAKARNADAN DAMAT PAÇASI TARİFİ

 İçindekiler

1 paket burgu makarna
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 parça tavuk göğüs
1 soğan
3 diş sarımsak
Yarım kereviz
4-5 dal taze kekik
1 dolu tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
3 çorba kaşığı sirke
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 boğum dil peyniri
1 dolu tatlı kaşığı pul biber
Süzme yoğurt
Maydanoz

  • Makarna için tencerede suyu kaynatın. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip 1 paket burgu makarnayı ilave edin. Makarna fırında da pişmeye devam edeceğinden bu şekilde 6 dakika pişirin.
  • Makarna pişerken büyük bir düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını döküp ısıtın.
  • İçerisine 2 parça tavuk göğsü tuzlayıp ekleyin.
  • Tavukların üzerine dörde bölünmüş 1 soğanı, yarım kerevizi, 3 diş sarımsağı ekleyip tavukları ve sebzeleri güzelce mühürleyin.
  • Tavuklar mühürlenince makarnanın hafif nişastalı, lezzetli haşlama suyunu direkt tavukların üzerine süzün.
  • 3-4 dal taze kekik ve 1 dolu tatlı kaşığı karabiberini de ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatın.
  • Yüksek basınç ayarına getirin. Basınç oluşuncaya kadar yüksek ateşte pişirin. Basınç oluştuktan sonra altını kısıp 10 dakika kadar da pişirin.
  • 10 dakikanın sonunda altını kapatıp tencerenin basıncını alın. Lokum gibi pişmiş nefis tavukları çıkarıp iki tane çatal yardımı ile ditmeye başlayın.
  • Damat paçasının efsane sosunu yapmaya hazırız. Küçük bir tencereye 1,5 su bardağı yoğurt, 3 çorba kaşığı un, 1 yumurta sarısı, 3 diş ezilmiş sarımsak ve 3 çorba kaşığı sirke ekleyip topak kalmayacak şekilde çırpın ve ocağı düşük-orta ateşte açın. Ağız tadınıza göre tuz ekleyin.
  • Bir yandan çırparken bir yandan da tavuk suyundan, tanelerini almadan, yavaş yavaş ekleyin. Sos biraz cıvık olacak çünkü fırında da pişmeye devam edecek. Sos için 4-5 kepçe tavuk suyu kullanmanız gerekiyor ve hepsini yavaş yavaş eklemek önemli.
  • Hepsini ekledikten sonra sosu 3 dakika daha pişirmeye devam edin. 1 çorba kaşığı tereyağını ekleyip sosu lezzetlendirin. Bir süre daha pişirip ocağın altını kapatın.
  • Makarnanın 1/3’ünü kabın tabanına yerleştirin. Üzerine 1 kepçe tavuk suyu dökün. Sonra didiklediğiniz tavukların yarısını koyun ve sostan da 1-2 kepçe yayın.
  • Aynı şekilde tekrar makarnaları serip kalan tavukları ve yine sosu döküp iyice yayın.
  • Tel tel ayrılmış 1 boğum dil peynirini üzerine gezdirip önceden ısıtılmış 220 derece ızgara+fan modunda çalışan fırında 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 1-2 dakika kadar sıcağının dinmesi için dinlendirin.
  • Damat paçanız dinlenirken 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. Köpük köpük olup kızmaya başlayınca 1 dolu tatlı kaşığı pul biber ekleyin. Biberler kıpkırmızı rengini yağa verince altını kapatın.
  • Damat paçasından bir dilim tabağa alıp, üzerine süzme yoğurt, kırmızı yağı dökün. Son olarak maydanoz yapraklarıyla süsleyince ziyafet tadında fırın makarnanız hazır.

KÖRİLİ KARNABAHAR YEMEĞİ TARİFİ

 İçindekiler

½ karnabahar
1 çay kaşığı yenibahar
4 tane karanfil
1 soğan
2 su bardağı haşlanmış nohut
5 diş sarımsak
6 çorba kaşığı zeytinyağı
3 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz acı biber
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
4,5 çorba kaşığı krema
3 dal taze soğan
Çeyrek bağ kişniş

  • Yarım karnabaharı ortadan ikiye kesip elinizle küçük çiçeklerine ayırın. Kök kısımlarını da ince ince doğrayın.
  • Tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. 1 çay kaşığı yenibahar ve 4 tane karanfili de ekleyip kısık ateşte baharatları kavurun. Bu sayede ısınan yağ ile baharatların lezzetleri daha iyi ortaya çıkacak.
  • 1 orta boy soğanı yemeklik doğrayın ve tavaya ekleyip kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra ayrı bir tabağa koyun.
  • Aynı tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip karnabaharları ilave edin. Karnabaharlar kahverengileşmeye başladığında 2 su bardağı haşlanmış nohut ve uzunlamasına kesilmiş 5 diş sarımsağı tavaya ekleyip beş dakika kadar kavurun.
  • Kavrulmuş soğanları tavaya geri ekleyip üzerine 3 tatlı kaşığı köri, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı toz acı biber, 1 çay kaşığı kimyon ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • Baharatların güzelce karışması ve tavanın dibindeki lezzetleri kazımak için 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip karıştırın. Kapağını kapatıp 5-6 dakika kadar pişirin.
  • Çeyrek bağ kişnişi ve 3 dal taze soğanı çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
  • Tavaya ilk olarak taze soğanları ardından 4,5 çorba kaşığı kremayı ekleyip karıştırın.
  • Son olarak kişnişleri de ekleyip karıştırınca körili karnabaharınız emrinize amade.

KIYMALI VE PEYNİRLİ TEPSİ BÖREĞİ TARİFİ

 İçindekiler

5 yufka
3 yumurta
5-6 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı süt
2 orta boy soğan (300gr)
150 gr kıyma
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
¼ muskat
1/2 su bardağı fındık yağı (zeytinyağı veya ayçiçek yağı da kullanabilirsiniz)
1 dolu çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
150 gr kavrulmuş kıyma
1/2 kalıp beyaz peynir

  • Böreğin sosu için bir kâseye 3 yumurtayı kırın.
  • Üzerine 5-6 çorba kaşığı yoğurt, yarım su bardağı fındık yağı, 1 su bardağı süt ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.
  • Tepsinin tabanını ve kenarlarını tereyağı ile yağlayın.
  • Bir tane yufkayı bütün halde tepsiye koyup buruşturarak ortaya kadar toplayın. En son üzerine katlamak için kenarlarında sadece az bir parça bırakın. Sostan bir kepçe kadar alıp dökün.
  • Diğer yufkaları ortadan ikiye koparıp tek tek dizin.
  • Her katmana sostan dökün.
  • Böreğin içi için 2 orta boy soğan (300 gr) soğanı yemeklik doğrayın veya robotta püre olmayacak şekilde minik minik doğrayın. Geniş bir tavanın altını açın ve ısınınca 150 gr çift çekim dana döş kıymayı ekleyin. Önce kıymaların pembelikleri gidene kadar yüksek ateşte kavurun. Kıyma suyunu salıp çekmeye yakın, doğranmış soğanı içine ekleyin. Yüksek ateşte karıştırarak kavurmaya devam edin. Soğanlar da renk değiştirip şeffaflaşmaya başlayınca altını kısıp birer çay kaşığı tuz ve karabiber ekleyin. 1 muskatın çeyreği kadarını da rendeleyin üzerine. Muskatın kıymaya ne kadar çok yakıştığını ve lezzetini katladığını anlatamam! Eğer kıyma yağsızsa biraz zeytinyağı da ekleyebilirsiniz. Bundan sonra kısık ateşte yaklaşık 15 dakika kavurmaya devam edin. Öyle ki soğanlar iyice yok olacak, yok olmayanlar da iyice kahverengileşip karamelize olacak. Tavanın dibine arada biraz su ekleyip tavadaki güzellikleri sıyırabilirsiniz.
  • Üçüncü yufkadan sonra yarısına 150gr kavrulmuş kıymayı diğer yarısına yarım kalıp beyaz peynirini elinizle parçalayıp koyun.
  • Geriye kalan yufkaları da koparıp kat kat dizmeye devam edin.
  • Bütün yufkalar bittikten sonra kenarlarından sarkan yufkaları böreğin üzerine kapatıp kalan sosu üzerine gezdirin.
  • Üzerine çörek otu ya da susam koymak isterseniz bu aşamada koyabilirsiniz.
  • Fırının orta rafına yerleştirip 40 dakika pişirin.
  • Böreğin üzeri nar gibi kızarıp piştikten sonra fırından çıkarın.
  • Eğer su böreği gibi yumuşak seviyorsanız üzerini bir bezle örtüp yumuşaması için dinlendirebilir veya çıtır çıtır sevenlerdenseniz üzerine son dakika bir parça tereyağı sürüp afiyetle yiyebilirsiniz.

FIRINDA BÜTÜN TAVUK TARİFİ

 İçindekiler

1 bütün tavuk (yaklaşık 2 kg)
4 diş sarımsak
2 dolu tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım çay kaşığı yenibahar

2 tane karanfil
1-2 dal zahter kekik (taze kekik veya kuru kekik de kullanabilirsiniz.)
2 çay kaşığı pul biber

1 limonun kabuğu ve yarısının suyu
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı karabiber
2 şişe soda (400 ml)

1 mandalina

 

SARIMSAKLI BİBERİYELİ PATATES İÇİN;
5 patates
8 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
3-4 dal biberiye
Yarım çay bardağı zeytinyağı

  • Fırını 220C  alt-üst ve fan modunda ısıtın.
  • Tavuğun lezzetli sosu için 4 diş sarımsağın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 2 karanfil ve 1 büyük dal zahter kekik ekleyip havanda dövün. 2 çay kaşığı pul biberi, yarım çay kaşığı yenibaharı, 1 çay kaşığı karabiberi ve 1 limonun kabuğunu rendeleyerek ekleyin. Tüm lezzetlerin birbirine geçmesi için 4 çorba kaşığı zeytinyağı ve 1 çorba kaşığı tereyağını da ekleyip karıştırın.
  • Tavuğun üzerindeki fazla nemi peçeteyle iyice kurulayın. Bu sayede sos tavuğun üzerinde daha iyi tutunacak.
  • Buda göre daha az yağlı olan göğüsün lezzetlenmesi için boyun kısmından deriyi parmaklarınızla yırtmadan etinden ayırın ve göğüs kısmına bıçakla birkaç çizik atın. Böylece iç kısmına sürdüğünüz sos daha derine inecek ve tavuğun lezzetini katlayacak.
  • Tavuğun iç kısmı gibi dışının da iyice soslandığından emin olun.
  • Kabuğunu rendelediğiniz limonun yarısının suyunu sosa sıkın. Kalan limonu da tavuğun içine sürüp içinde bırakın. Kalan sostan bir parça alıp tavuğun içini de soslayın.
  • Soda şişesinin ¾ ünü bir bardağa boşaltın. Üzerine havanda kalan sosu ekleyin. Bu aşamada sıcaklığa dayanan emaye veya çelik bir bardak kullanmanız önemli
  • Tavuğu bardağın üzerine oturtun ve fırın tepsisine yerleştirin. Şişede kalan ve 1 şişe daha sodayı havanın dibinde kalan lezzetli sosla beraber tepsiye dökün.
  • 1 mandalina ve kalan yarım limonu ikiye kesip tepsiye ekleyin.
  • Tavuğun en kalın kısmı olan göğsüne termometreyi yerleştirin ve fırının en altına koyun. Bu şekilde yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • 5 tane patatesin kabuklarını soyup küpler halinde doğrayın. 8 diş sarımsağın üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip havanda püre haline gelene kadar dövün. Üzerine 3-4 dal biberinin yapraklarını ve yarım çay bardağı zeytinyağını ekleyip karıştırın.
  • Patateslerin üzerine bu sosu döküp hepsinin sostan nasibini aldığından emin olana kadar karıştırın.
  • 25. dakikadan sonra tepside bulunan limon ve mandalinanın sularını tavuğun üzerine sıkıp alın ve tepsiye patatesleri ekleyin.
  • Tavuğun ateşe en yakın yerleri daha fazla ve hızla renk alıyorsa, üzerini yağlanmış bir parça tülbent ile kapatıp 1 saat kadar daha pişirin.
  • Tavuk pişince fırından çıkartıp üzerini yağlı kâğıt ya da içi yağlı kağıtlı folyo ile kapatıp 10-15 dakika dinlendirin. Üzerine maydanoz veya kişniş yaprakları ekleyince yılbaşında aile sofralarınızda sizlere eşlik edecek yılbaşı tavuğunuz emrinize amade.

ACILI TAVUK BUT TARİFİ

 İçindekiler

250-300 gr kestane
2 su bardağı pirinç
2 avuç çiğ badem (60 gr)
2 avuç kuru beyaz dut
3 çorba kaşığı fındık yağı
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tarçın
1,5 çay kaşığı yenibahar
2 tane karanfil
1 silme çorba kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tuz
10-12 dal dereotu

  • 250 gr kestaneye, enine boydan boya çizik atın. Çiziği atarken derinden kesmeye özen gösterin ve tüylü olan zarını da kestiğinizden emin olun.
  • Kestanelerin üzerini kaplayacak kadar su koyup iki saat kadar bekletin. Böylelikle kabukları şişecek ve piştiklerinde daha kolay soyulacaklar.
  • Tavaya sıcak su koyup kestaneleri ekleyin. 4-5 dakika kadar haşlayın. Eğer iki saat önceden kestaneleri suda bekletemeyecekseniz haşlama süresini 10-15 dakika kadar uzatın.
  • Ardından suyunu süzüp mutfak beziyle kurulayın ve tavaya koyup kestanelerin kesik yerleri yukarı gelecek şekilde dizin. Kapağını kapatıp tavanın  kestaneleri bir dakika kadar yüksek ateşte ısıtın. Böylelikle kestanelerin içerisindeki nemle birlikte etli kısım kabuktan daha iyi ayrılacak.
  • Bir dakikanın sonunda kestaneler hala sıcakken kabuklarından ayırın.
  • 2 su bardağı pirinci yıkayıp yarım saat kadar ılık suda bekletin.
  • 2 avuç çiğ bademi tencereye koyup 5-6 dakika kaynatın. Kendi kendine soğuduktan sonra bademleri soymaya başlayın ve yanlamasına ortadan ikiye kesin.
  • Pilav tenceresine 3 çorba kaşığı fındık yağını koyun. Yağ ısındığında bademleri ekleyip kavurmaya başlayın.
  • Kestanelerin büyük olanlarını birkaç parçaya kesip diğerlerini bütün bırakın ve bademler renk değiştirmeye başladığında tencereye ekleyip kavurun.
  • Önceden ıslatılmış pirinçleri süzüp tencereye ekleyin. Pirinçlerle beraber 2 çorba kaşığı tereyağını da ekleyip kavurun.
  • Pilavı daha da lezzetlendirmek için 1 çay kaşığı tarçın, 1,5 çay kaşığı toz yenibahar, 2 tane karanfil, 1 silme çorba kaşığı zerdeçal ve 2 avuç beyaz dutu da ekleyip karıştırın.
  • Son olarak 3,5-4 su bardağı kaynar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık on dakika pişirin.
  • Pilav suyunu çekmeye başladığında 10-12 dal dereotunu da doğrayıp tencereye ekleyin.
  • Pilav piştikten sonra üzerine mutfak bezi kapatıp bir kenarda demlendirin.
  • Servis yapacağınız tabağa kestaneli yeni yıl pilavınızı koyup üzerine acılı kırmızı tavuklarınızı da dizince yeni yıl sofranızı şenlendirecek yemeğiniz emrinize amade.

KÖRİLİ KARNABAHAR YEMEĞİ TARİFİ

 İçindekiler

½ karnabahar
1 çay kaşığı yenibahar
4 tane karanfil
1 soğan
2 su bardağı haşlanmış nohut
5 diş sarımsak
6 çorba kaşığı zeytinyağı
3 tatlı kaşığı köri
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz acı biber
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı tuz
4,5 çorba kaşığı krema
3 dal taze soğan
Çeyrek bağ kişniş

  • Yarım karnabaharı ortadan ikiye kesip elinizle küçük çiçeklerine ayırın. Kök kısımlarını da ince ince doğrayın.
  • Tavaya 4 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. 1 çay kaşığı yenibahar ve 4 tane karanfili de ekleyip kısık ateşte baharatları kavurun. Bu sayede ısınan yağ ile baharatların lezzetleri daha iyi ortaya çıkacak.
  • 1 orta boy soğanı yemeklik doğrayın ve tavaya ekleyip kavurun. Soğanlar kavrulduktan sonra ayrı bir tabağa koyun.
  • Aynı tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip karnabaharları ilave edin. Karnabaharlar kahverengileşmeye başladığında 2 su bardağı haşlanmış nohut ve uzunlamasına kesilmiş 5 diş sarımsağı tavaya ekleyip beş dakika kadar kavurun.
  • Kavrulmuş soğanları tavaya geri ekleyip üzerine 3 tatlı kaşığı köri, 1 tatlı kaşığı zerdeçal, 1 tatlı kaşığı toz acı biber, 1 çay kaşığı kimyon ve 2 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • Baharatların güzelce karışması ve tavanın dibindeki lezzetleri kazımak için 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip karıştırın. Kapağını kapatıp 5-6 dakika kadar pişirin.
  • Çeyrek bağ kişnişi ve 3 dal taze soğanı çok ince olmayacak şekilde doğrayın.
  • Tavaya ilk olarak taze soğanları ardından 4,5 çorba kaşığı kremayı ekleyip karıştırın.
  • Son olarak kişnişleri de ekleyip karıştırınca körili karnabaharınız emrinize amade.

KIYMALI VE DOMATESLİ MAKARNA TARİFİ

 İçindekiler

Yarım paket burgu makarna

150 gr çift çekim dana döş kıyma

2 soğan

3 diş sarımsak

400 ml domates püresi(2 paket)

5 dal taze kekik

2 tutam toz şeker

1,5 çorba kaşığı sirke

2 çorba kaşığı zeytinyağı

Çeyrek muskat

Tuz

Karabiber

  • 150 gr çift çekim dana döş kıymayı kuru tavada yüksek ateşte kavurmaya başlayın. Kıymalar kahverengileşip sularını bırakmaya başladıklarında 1 tane küp küp doğranmış soğanı ekleyin.
  • Soğanları ekledikten sonra altını kısıp usul usul yaklaşık 20 dakika kavurun. İçine 3 diş ince doğranmış sarımsağı ekleyin. Arada bir karıştırın ki dibi tutmasın. Tavada kalan güzellikleri arada birkaç kaşık makarna suyundan döküp karıştırarak sıyırabilirsiniz. Son olarak kıymaya birer çay kaşığı tuz, karabiber de ekleyin. Evde varsa, çeyrek muskatı da rendeleyince kavrulmuş kıyma tamamdır.
  • Geniş bir tencereye 1,5-2 litre kaynar su koyun. 1 tatlı kaşığı tuz koyun ve kaynayınca üzerine yarım paket burgu makarna ekleyin ve 9 dakika orta ateşte pişirin.
  • Kavrulmuş kıymaya  400 ml domates püresini, 2 tutam toz şekeri, 1,5 çorba kaşığı sirkeyi ekleyip karıştırın.
  • 5 dal taze kekiği kabaca doğrayıp  tavaya ekleyin.
  • Makarnaları kevgir ile fazla suyunu süzerek alın ve tavaya ekleyin.
  • Lezzetli sosun güzelce makarnalara karışması için haşlama suyundan 1-2 kepçe kadar  kullanın.
  • Ocağın altını kapatıp 2 çorba kaşığı zeytinyağını da üzerine gezdirince lezzetli ve aşırı kolay makarnanız emrinize amade.

Orman Meyveli Mor Trileçe Tarifi

 

Orman Meyveli Mor Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya
  • 1 çimdik tuz
  • 2 su bardağı un

Ssosu için;

  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 paket sıvı krema
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için ;

  • 1 su bardağı sıvı şanti
  • Toz mor kek tozu
  • Çilek, draje fıstık çikolata, toz yeşil fıstık

    Orman Meyveli Mor Trileçe Tarifi Yapılışı

  • 2 ayrı karıştırma kabı alıyoruz. Birine yumurtanın akını ve bir çimdik tuz ekleyip köpük köpük olana kadar çırpıyoruz.
  • Diğer karıştırma kabına yumurta sarısını, şekeri ekleyip çırpıyoruz.
  • Ardından ılık suyu ekleyip çırpıyoruz. Unu, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpıyoruz.
  • Çırptığımız yumurta akını diğer karışıma yavaş yavaş ekleyip spatula ile alttan üste doğru karıştırıyoruz.
  • Yağlı kağıt serili dikdörtgen borcama döküp yayıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan temiz çıkana kadar pişiriyoruz.
  • Pişen kekimizi soğumaya bırakıyoruz.
  • Sosu için tencereye süt, krema ve şekeri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp karıştırarak 5 dakika bekletiyoruz.
  • Soğumuş kekimizi yağlı kağıttan ayırıp borcama tekrar alıp üzerine sosu her yerine gelecek şekilde döküyoruz.
  • Sosu öyle güzel çekiyor ki birazda ebattı büyüyor.
  • Sıvı şantiyi önce düşük devirde sonra yüksek devirde çırpıyoruz.
  • Sosunu çeken kekimizin üzerine her yerini kapatacak şekilde yayıp spatula ile düzeltiyoruz.
  • Üzerine mor kek tozunu her yerine gelecek şekilde eliyoruz.
  • Bıçakla dilimliyoruz. Her dilimlediğimizde temiz peçeteyle silersek hiç bulaşmaz.
  • Çilek, draje fıstık çikolata ve draje fıstık çikolata ve toz yeşil fıstıkla süsleyip buzdolabından birkaç saat dinlendikten sonra servise hazırlıyoruz.
  • Şimdiden deneyenlere afiyet şifa olsun inşallah 🥰.

Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi

 

Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç ( sıcak suda bekletilmiş)
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • 30 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • Şeker, tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Bağımlılık Yapan Sarımsaklı Pilav Tarifi Yapılışı

  • Bir tencereye tavuk suyu, sarımsak, sirke, şeker ve tuzu ilave edip kaynatalım.
  • Tereyağını ayrı bir tavada yakıp tavuk suyuna ekleyelim.
  • Ardından pirinçleri ilave edip kısık ateşte pişirerek demlenmeye bırakalım. Afiyet, şifa olsun 🥰.