15 Şubat 2021 Pazartesi

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kırmızı mercimek
  • 1 patates
  • 2 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı pulbiber, zerdeçal, karabiber ,kimyon isteğe bağlı
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı iç yağ yoksa tereyağ
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 2.5 litre su

    Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı 

  • Mercimek yarım saat suda bekletilir.
  • Nişastası gidene kadar yıkanır süzülür.
  • Süzülen mercimekler tencereye konulur.
  • Üzerine patates soğan iri şekilde doğranır tencereye ilave edilir.
  • Bütün malzemeler tencereye eklenir.
  • Üzerine sıcak su ilave edilir.
  • Kaynamaya başladıktan sonra orta ısıda 30 dakika pişirilir.
  • Rondodan pürüzsüz hale gelecek şekilde çekilir.
  • Üzerine nane serpilir limon suyu eklenerek servis edilir.

Çikolata Parçacıklı Mis Kurabiye Tarifi

 

Çikolata Parçacıklı Mis Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 tane yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (Bende 3, 5 su bardağı yeterli oldu)
  • 1 çay bardağı parçalanmış kakaolu çikolata
  • 1 çay bardağı parçalanmış beyaz çikolata
  • 1 çay bardağı çekilmemiş iri ceviz

    Çikolata Parçacıklı Mis Kurabiye Tarifi Yapılışı 

  • Tereyağ, yumurta, yoğurt ve pudra şekerini derince bir kabda önce güzelce yoğuruyoruz.
  • Daha sonrasında diğer malzemeleri ve unu da ekleyim güzelce yoğuruyoruz.Ve güzel bir hamur elde ediyoruz.
  • Daha sonra kestiğimiz kalıp beyaz ve kakaolu çikolataları ve cevizi ekliyoruz ve devam az daha yoğuruyoruz.
  • Hamura çikolataları ve cevizleri iyice yediriyoruz.
  • Sonrasında şeffaf jelatin kağıdını açıp hamuru uzatıp biraz inceltip güzelce sarıyoruz ve buzlukta yarım saat bekletiyoruz.
  • Yarım saatin ardından kurabiye hamurumuzu çıkarıp dilim dilim kesip fırın tepsimize yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda 160 derecede pişiriyoruz. Afiyet olsun💞.

Patates Salatası Tarifi

 

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mor patates
  • 200 gram kasar peyniri
  • 30 gram tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için:

  • Labne peyniri
  • İsteğe bağlı kekik veya nane

    Patates Salatası Tarifi Yapılışı 

  • Mor patatesi haşlayıp sıcakken kabuklarını soyup, ezin.
  • Sıcakken bütün malzemeleri karıştırıp yağladığınız tart kalıbına yerleştirerek şekil verin.
  • Labne peynirini kekik veya nane ile isteğe göre tuz karabiber ile tatlandırıp, sıkma torbasına doldurup salatanızı süsleyin.
  • Mor patates bulamazsanız normal patatese bir miktar mor lahana veya kırmızı pancar ile renk verebilirsiniz.
    Afiyet olsun.

Düdüklü Tencerede Kabak Tatlısı Tarifi

 

Düdüklü Tencerede Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg kabak soyulmuş dilimlenmiş
  • 6 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı su
  • Düdüklü tencere

    Düdüklü Tencerede Kabak Tatlısı Tarifi Yapılışı 

  • İri dilimlere ayrılmış balkabakaları düdüklü tencerenin içerisine dizilir.
  • Üzerine 6 su bardağı toz şeker ilave edilir.
  • Yarım su bardağı su eklenir tencerenin kapağı kapatılır.
  • Ocak üzerine alınır.
  • Orta ısıda kaynama noktasına gelince tencerenizin düdüğü kapatılır ve 15 dk pişmeye bırakılır.
  • Tencereye ocak üzerinden alınır kapağı açmak için soğumaya bırakılır.
  • Düdüklü tencerenin kapağı açılır balkabakları yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şerbet ve balkabakları dökülür 30-40 dk üzeri kızarana dek 200 derecede pişirilir.

Ravioli Tarifi

 

Ravioli Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 200 gr un
  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Ayrıyeten :

  • 1 top mozzarella peyniri
  • 125 gr yağda domates kurusu
  • 1 kase roka
  • 1 avuç rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı

    Ravioli Tarifi Yapılışı 

  • Un, yumurta, su, zeytinyağı, ve tuzu karıştırma kabına alıp iyice yoğurun. Eğer hamurunuz yumuşak olur ise biraz un, çok sert olur ise kaşık kaşık su ekleyin.
  • Mozzarella, yağını süzdüğünüz domatesleri ve rokanın yarısını minik minik doğrayın.
  • Biraz parmesan peyniri, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Mozzarella, yağını süzdüğünüz domatesleri ve rokanın yarısını minik minik doğrayın.
  • Biraz parmesan peyniri, zeytinyağı, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Geniş bir tencerede su kaynatın ve raviolileri 3 dakika kadar kaynatın (suyun üzerine çıktıkları zaman pişmiş sayılırlar)
  • Bu arada tavada tereyağını ısıtın ve artan rokayı çok hafif soteleyip servis tabaklarına alın. Pişmiş raviolileri de biraz tavaya alıp kızartın.
  • Raviolileri rokanın üzerine yerleştirin. Eğer arttıysa, harcı da tabağa alın.
  • Üzerine biraz zeytinyağı gezdirip, parmesan peyniri serpiştirin.

Fırında Sütlü Patates (En Sevdiğim) Tarifi

 

Fırında Sütlü Patates (En Sevdiğim) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan

Sosu İçin;

  • 2 adet yumurta
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 2 diş dövülmüş sarımsak
  • 2,5 su bardağı süt

Üzeri için;

  • Tereyağı
  • Kaşar peyniri rendesi

    Fırında Sütlü Patates (En Sevdiğim) Tarifi Yapılışı 

  • İlk olarak patateslerimizi soyup yıkayalım ve yuvarlak olacak şekilde dilimleyelim. Dilimlerimiz ne çok ince ne de çok kalın olmamalı.
  • Tepsi veya borcama doğradığımız patatesleri yerleştirelim.
  • Kuru soğanımızın da kabuklarını soyarak dilimleyelim ve aralıklı olacak şekilde patates dilimlerimizin arasına yerleştirelim.
  • Ayrı bir kapta sosumuzu hazırlayalım. Bunun için; yumurta, karabiber, kekik, kırmızı toz biber, tuz ve dövülmüş sarımsağı bir kase içerisine alarak çırpıcı ile çırpalım.
  • Çırpmaya devam ederken bir yandan da sütümüzü ekleyelim.
  •  Hazırladığımız sosumuzu patateslerin üzerine gezdirelim ve son olarak üzerine tereyağı parçaları koyalım.
  • Fırın kabımızın üzerini sar pişir ile kaplayalım, ardından önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda sütlü patatesimizi fırından çıkartalım ve üzerine bolca kaşar peyniri rendesi ekleyerek tekrar fırında verelim ve peynirler eriyip üzeri kızarana kadar pişirelim. Sütlü Patatesimiz servise hazır. Üzerini biberiye ya da kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Dalgona Kahve Tarifi

 

Dalgona Kahve Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı nescafe granül
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıcak su

    Dalgona Kahve Tarifi Yapılışı 

  • Kahve şeker ve sıcak suyu köpürtelim.
  • Kaynayan sütümüzde köpürtelim ve iki karışımı birleştirelim ister soğuk ister sıcak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 😇.

Bereket Salatası Tarifi

 

Bereket Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 göbek marul
  • 1/4 kırmızı marul
  • 1 küçük kereviz
  • 1 yeşil elma
  • 1 narın taneleri
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 1 tutam zencefil
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

Sos için:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı limon suyu
  • Tuz

Bereket Salatası Nasıl Yapılır?

  • Bulguru yıkayıp küçük bir tencereye alın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayın. Süzün. Tuz ve zencefil ekleyip harmanlayın.
  • Elmayı yıkayıp kabuğunu soymadan jülyen doğrayın. Kararmaması için limon suyunun yarısını dilimlerin üzerine gezdirerek dökün.
  • Marulun göbek bölümünden faydalanmak için parçalamadan ceviz büyüklüğünde ayırın. Kerevizin kabuğunu soyup irice rendeleyin ve kalan limon suyunu ekleyip karıştırın.
  • Sos için zeytinyağı, limon suyu ve tuzu bir kasede karıştırın.
  • Geniş bir salata kasesine salata malzemesini harmanlayın. Sosu servise sunmadan hemen önce ekleyip karıştırın. Servis yapın.

Lor Peynirli Top Börek Tarifi

 

Lor Peynirli Top Börek Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 70 gr tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz

İç malzeme

  • 2 diş sarımsak
  • 150 gr lor peyniri
  • 1 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süzme yoğurt
  • 2 çorba kaşığı krema
  • 1 tutam kişniş
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri için

  • 1 yumurtanın sarısı
  • 3 çorba kaşığı haşhaş tohumu

Lor Peynirli Top Börek Nasıl Yapılır?

  • Süzme yoğurt, krema ve sarımsak üçlüsü ile konuklarınızın beğeneceği başka börekler de hazırlayabilirsiniz.
  • Unu kabartma tozu ile harmanlayıp hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, yoğurt, sıvıyağ, oda ısısında yumuşatılmış tereyağı ve tuzu ilave edin.
  • Malzemeleri iyice yoğurup pürüzsüz bir hamur haline getirin. Hamuru top yapıp üzerini nemli bezle örtün.
  • 1 saat buzdolabında dinlendirin. İç malzemeyi hazırlamak için, sarımsakları ezip lor peyniri, yoğurt, yumurta ve krema ile bir kasede karıştırın.
  • Tuz, karabiber ve kişniş ekleyip tekrar karıştırın. Hamuru unlanmış zemine alıp merdane ile 2 mm kalınlığında açın.
  • Çapı 9 cm ve 12 cm olan 4’er yuvarlak hamur kesin. Büyük hamurların üzerine iç malzemeyi paylaştırın.
  • Üzerlerine küçük hamurları kapatıp alttaki hamuru üstteki hamura doğru kıvırarak parmağınızla bastırıp yapışmasını sağlayın ve şekil verin.
  • Hazırladığınız börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serpin.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi

 

Kuzu Etli Elbasan Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gr kuzu but (150 gr’lık 4 parça)
  • 30 gr tereyağı
  • 2 soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı su
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurtanın sarısı

Kuzu Etli Elbasan Tava Nasıl Yapılır?

  • Soğanları piyazlık doğrayın. Tereyağını tencerede eritip etleri alt üst yaparak 3 dakika pişirin.
  • Soğanı ilave edip 2 dakika daha soteleyin. Su ve tuzu ekleyip kısık ateşte 1 saat pişirin.
  • Ayrı bir kaba yoğurdu aktarın. Yumurta sarılarını çırpın. Un ve yumurta sarılarını ilave edip karıştırın.
  • Et suyundan bir miktar ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. Karışımı etlerin üzerine dökün. 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Karnabahar Çorbası Tarifi

 

Karnabahar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 gr tereyağı
  • 1 soğan
  • 1 küçük karnabahar
  • 1 patates
  • 700 ml sebze suyu
  • 400 ml süt
  • Kırmızı pul biber
  • Kekik
  • Tuz

Karnabahar Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını tencerede eritin. Soğanları iri küp şeklinde doğrayıp yağda pembeleşinceye kadar kavurun.
  • İri doğranmış patates ve karnabaharı, sebze suyunu, süt ve tuzu ekleyin. Orta ateşte kaynamaya bırakın.
  • Sebzeler tamamen yumuşayınca mutfak robotundan geçirerek pürüzsüz hale getirin.
  • Tekrar tencereye alıp bir taşım kaynatın ve kaselere paylaştırın. Üzerine pul biber ve kekik serpiştirerek sıcak servis yapın.

Manda Yoğurdu Tarifi

 

Manda Yoğurdu Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kg manda sütü
  • Bir tutam tuz
  • 1-2 yemek kaşığı manda yoğurdu (ev yapımı)
  • Bakır tencere

Manda Yoğurdu Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sütü bakır tencereye alın ve orta ateşte kaynatın.
  • Süt kaynamaya başladığında ocağın altını kısın ve yaklaşık 1 parmak eksilene kadar pişirmeye devam edin.
  • Eksilme işlemi tamamlandığında ocağın altını kapatın ve kepçe yardımıyla sütün içindeki suyun buharlaşmasını bekleyin.
  • Eğer manda sütüne su eklenmediğinden eminseniz, bu işlemi uygulamayabilirsiniz.
  • Kaynattığınız sütün kendi kendine soğumasını bekleyin.
  • Süt ılımaya başladığında ısı testi uygulayarak sıcaklığını kontrol edebilirsiniz.
  • Ilıyan süte manda yoğurdu ve tuz ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
  • Tencereyi yorgan, polar veya kalın bir battaniye ile sararak evin ılık bir yerine yerleştirin.
  • Yoğurdu 1 gece beklettikten sonra, manda yoğurdunuz hazır demektir. Afiyet olsun.

Manda Yoğurdu Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Sütü kaynattıktan sonra ılıması için soğuk bir yere koymayın. Ocağın üstünde soğumasını bekleyin.
  • Isı testi; Süt ılımaya başladığında parmağınızı süte batırın ve 10'a kadar sayın. Eğer parmağınızı bu süre boyunca yanmıyorsa, süt ılımış demektir.
  • Eğer süt çok sıcak olursa, yoğurt sulu bir kıvamda olur.
  • Eğer süt çok soğuk olursa, mayası tutmaz.
  • Sütün mayalanması için endişeleniyorsanız, tuz yerine şeker de ekleyebilirsiniz.

Sebzeli Makarna Pastası Tarifi

 

Sebzeli Makarna Pastası Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram rigatoni makarna
  • 1 su bardağı eski kaşar (rendelenmiş)
  • Tuz
  • Su

İç harcı için:

  • 400 gram kıyma
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet havuç
  • 2 avuç baby ıspanak
  • 2 diş sarımsak
  • 6 adet domates (küp küp doğranmış)
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri (rendelenmiş)

Sebzeli Makarna Pastası Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı haşlamak için bir tencereye su doldurun ve içerisine tuz atarak kaynatın.
  • Su kaynamaya başladığında makarnaları içerisine atın. Makarna paketinin üzerinde yazan haşlama süresinden 2 dakika önce ocağın altını kapatın.
  • Pişen makarnaların suyunu süzün ve geniş bir kaba alın.
  • Makarnanın üzerine rendelenmiş eski kaşar peyniri ekleyerek güzelce karıştırın ve ılıması için kenarda bekletin.
  • İç harcı için; Havucu rendenin büyük tarafıyla rendeleyin.
  • Ispanağı ince ince, soğan ve sarımsağı ise küçük küçük doğrayın.
  • Ocağa yapışmaz yüzeyli tava alın ve içerisine zeytinyağı ekleyin.
  • Yağ ısınmaya başladığında soğanı ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Soğan renk değiştirdiğinde kıymayı ilave ederek karıştırmaya devam edin.
  • Daha sonra havuç ve sarımsağı da ekleyerek kavurun.
  • Ardından domatesleri ekleyin, tuz ve karabiberle tatlandırın.
  • Domatesler hafifçe suyunu çekene kadar pişirin. Pişirme işleminin son aşamasında doğradığınız ıspanakları ekleyin ve ocağın altını kapatın.
  • Kelepçeli kek kalıbının altına yağlı kağıt serin ve kilidini kapatın.
  • Haşladığınız makarnaları yatay veya dikey olacak şekilde kalıbın içerisine yerleştirin.
  • Makarnaların üzerine kıymalı harcı dökün ve her tarafına yayın.
  • En üst kıyma kalan makarnaları da ekleyin ve kaşar peyniri serpiştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında peynir eriyene kadar pişirin.
  • Makarna piştikten sonra fırından çıkartın. 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirin.
  • Hazırladığınız sebzeli makarna pastasını dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.