8 Mayıs 2021 Cumartesi

Meyveli Tart Kek (Çok Kolay) Tarifi

 

Meyveli Tart Kek (Çok Kolay) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt (Yoğurtta olur)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1, 5 su bardağı un
  • Kreması İçin
  • 1 paket paradis creme (Vanilyalı)
  • 300 ml soğuk süt

Üzeri İçin

  • Çilek
  • Yaban mersini (Siz istediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz)

    Meyveli Tart Kek (Çok Kolay) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak yumurta ve şeker beyazlayıncaya kadar çırpılır. Sıvıyağ, süt vanilya eklenip çırpmaya devam edilir.
  • Un ve kabartma tozu elekten geçirilip eklenir ve mikserin düşük ayarı ile çok kısa çırpılıp yağlanmış tart kalıbına hamur dökülür.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirilir. Kek kalıptan ters çevrilerek çıkarılır.
  • Paradis creme karıştırma kabına alınır üzerine 300 ml süt ekleyip çırpılır ve bu krema pastanın üzerine eşit şekilde yayılır.
  • Dilediğiniz meyveleri gelişigüzel üzerine serpiştirip hafifçe elinizle bastırın.
  • 3-4 saat beklettikten sonra meyveli tart kekiniz servis yapabilirsiniz. Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.

Kuru Domates Salatası Tarifi

 

Kuru Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 adet kuru domates
  • 1 çay bardağı iri doğranmış ceviz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak (İsteğe bağlı)
  • Maydanoz

    Yapılışı

  • Domatesleri sıcak suda tuzu gidene kadar ve biraz yumuşayana kadar bekletin. Ben 1 saat kadar beklettim.
  • Daha sonra suyunu iyice süzün.
  • Küçük küçük doğrayın ve tüm malzemeyi karıştırın.
  • Ekşisini ve yağını damak tadınıza göre ayarlabilirsiniz. Afiyet olsun.
  • Domatesleri sıcak suda tuzu gidene kadar ve biraz yumuşayana kadar bekletin. Ben 1 saat kadar beklettim.
  • Daha sonra suyunu iyice süzün.
  • Küçük küçük doğrayın ve tüm malzemeyi karıştırın.
  • Ekşisini ve yağını damak tadınıza göre ayarlabilirsiniz. Afiyet olsun.

Leziz İç Pilavı Tarifi

 

Leziz İç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

İftar sofralarınıza çok yakışacak iç pilav için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 adet soğan – yemeklik doğranmış
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yenibahar
  • Tarçın
  • Tuz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • 3 su bardağı su

    Leziz İç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Bir pilav tenceresinde zeytinyağını koyup ısıtın.
  • Ardından soğanı ekleyin pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Ardından ince doğranmış kapya biberi ekleyin ve tekrar kavurun. Dolmalık fıstığı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Pirinci ekleyin, tuz ilave edip kavurun.
  • Suda yumuşamış kuş üzümlerinin suyunu sıkıp ekleyin.
  • Ardından baharatlarını ekleyin ve karıştırın.
  • Son olarak su ve şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
  • Ardından pilavın suyunu iyice çekene kadar 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kapağını açın, kağıt havlu koyup yeniden kapağını kapatıp demlendirin.

Gaziantep Ramazan Simiti (Halep Kahkesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 6,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • Susam

Yapılışı

  1. Hamuru için uygun bir yoğurma kabı içerisine maya, toz şeker ve ılık suyu ekleyerek tel çırpıcı ile karıştıralım. Dilerseniz kuru maya yerine 1 paket yaş maya veya 1 paket instant mayada kullanabilirsiniz.
  2. Mayamızın aktifleşmesi için üzerini streçleyelim ve 10 dakika kadar bekletelim.
  3. Sürenin sonunda sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve mahlebi ilave ederek karıştıralım.
  4. Unu da yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  5. Kıvam alan hamurumuzun üzerini streçleyip temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  6. Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve biraz daha yoğurarak havasını alalım.
  7. Daha sonra hamuru tezgahın üzerine alalım ve ortadan iki bıçak yardımı ile keselim.
  8. Hamurumuzu yoğurarak uzunlamasına olacak şekilde genişletelim.
  9. Genişlettiğimiz hamurumuzu da tekrar ortadan iki keselim ve her iki parçayı da 8 eşit parçaya bölelim.
  10. Her parçayı dıştan içe doğru toparlayıp avuç içerisinde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  11. Bezelerden bir tanesini alalım ve ince uzun şerit haline getirelim, her iki ucunu birleştirerek B şekline getirelim. Diğer bezelerimize de aynı işlemi uygulayarak hazırlayalım.
  12. Şekillendirdiğimiz hamurları yan yana olacak şekilde pişirme kağıdı serili tepsimize alalım.
  13. Üzerine temiz bir bez örtelim ve 10 dakika kadar bekletelim.
  14. Bir kase içerisine yumurta sarısı, sıvı yağ ve pekmezi alıp çırpalım.
  15. Hazırladığımız sosu hamurların her yerine gelecek şekilde fırça yardımı ile sürelim.
  16. Bolca susam serpelim ve önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  17. Altı üstü güzelce kızaran ramazan kahkelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi

 

Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket kabartma Tozu
  • 4 su bardağı tam buğday unu

İç Harcı İçin;

  • Beyaz peynir
  • Maydanoz

Üzeri için;

  • Susam

    Tam Buğday Unlu Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Yoğurma kabımıza süt, sıvı yağ, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, tuz ve kabartma tozunu ekleyerek karıştıralım.
  • Ardından üzerine unumuzu yavaş yavaş ekleyerek hamurumuzu yoğuralım.
  • Hazırladığımız hamurumuzdan bir parça kadarını kopartalım ve elimizle çok hafif genişletelim.
  • Orasına maydanoz ve peyniri karıştırarak hazırladığımız peynirli harçtan koyup kapatarak tepsimize dizelim.
  • Üzerine fırça yardımı ile ayırdığımız yumurta sarısından sürüp susam serperek 190°C fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişmeye bırakalım.
  • Üzeri kızaran ve güzelce pişen tam buğday unlu poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun.

7 Mayıs 2021 Cuma

Midye Tatlısı Tarifi

 

Midye Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • Tereyağı (üzeri için)
  • Antep fıstığı (iç harcı için)

Açarken kullanmak için:

  • Nişasta

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı su
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2-3 damla limon

Midye Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; Öncelikle şeker ve suyu tencereye alarak kaynamaya bırakın.
  • Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyu ekleyin. 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Hamur için; Nişasta, tereyağı ve antep fıstığı dışındaki hamur malzemelerini karıştırma kabına alın.
  • Malzemeleri yoğurarak yumuşak bir kıvam elde edin.
  • Hazırladığınız hamuru 20 bezeye ayırın ve 30 dakika dinlendirin.
  • Bezeleri 2'ye ayırın. İlk aşamada yalnızca 10 beze kullanılır.
  • Bezeleri tek tek pasta tabağı büyüklüğünde olacak şekilde açın ve üst üste koyun.
  • 10 taneyi açarak üst üste koyduktan sonra tek bir yufka olarak açabileceğiniz şekilde büyük açın.
  • Yufkayı sıkı bir şekilde rulo yapın. Ruloyu bir parmak genişliğinde kesin.
  • Kestiğiniz parçaları yan yatırarak merdane yardımıyla hafifçe açın.
  • Antep fıstıklarını blenderdan geçirerek küçük parçalar haline getirin.
  • Açtığınız hamurların ortasına antep fıstığı yerleştirin ve poğaça kapatır gibi kapatın.
  • Fırın tepsisini yağlayın ve hazırladığınız hamurları tepsiye dizin.
  • Kalan 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak tepsiye yerleştirin.
  • Hamurların üzerine şekil vermek için çatal ile çizgiler atın.
  • Ardından tereyağını tavada eritin ve kaşık yardımıyla hamurların üzerinde gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında tatlıların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Tatlıyı fırından çıkarttıktan sonra soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin.
  • Tatlı şerbeti çektiğinde servise hazır olur. Afiyet olsun.

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

 

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbet için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı limon suyu

Hamur için

  • 2 su bardağı un
  • Yarım tatlı kaşığı karbonat
  • 2 yumurta
  • 5 yemek kaşığı margarin
  • 250 gr tuzsuz taze beyaz peynir

Süslemek için

  • Hindistan cevizi

Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti hazırlamak için su ve şekeri tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip 1-2 taşım daha kaynatın.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Tuzsuz taze beyaz peyniri rendeleyin.
  • 2 kaşık unu daha sonra kullanmak üzere ayırın, kalan unu elekten geçirerek geniş bir tepsiye alın.
  • Ortasını havuç şeklinde açıp yumurta ve karbonat ekleyin.
  • Oda ısısında yumuşatılmış 4 yemek kaşığı margarin ve peyniri ekleyip 3-4 dakika yoğurun.
  • Hamuru 18 parçaya bölüp ayırdığınız una hafifçe bulayarak elinizde yuvarlayın.
  • Hamur toplarını yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında pembeleşinceye kadar 20-25 dakika pişirin.
  • Pişen hamurları ılık şerbete atıp yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika kaynatın.
  • Kevgirle alıp servis tabağına dizin. Soğuyunca rendelenmiş hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.
  • Kemalpaşa tatlısını, kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Badem Tatlısı Tarifi

 

Badem Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 1 su bardağı toz badem
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 125 gr eritilmiş tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Tuzsuz bütün badem

Şerbet için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu

Badem Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbet için su ve şekeri tencereye alıp kaynatın ve soğumaya bırakın. Badem tatlısı için, toz badem, yumurta, pudra şeker, eritilmiş tereyağı, un, kabartma tozu ve vanilyayı çukur bir kaba alıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerlerine birer tane bademi hafifçe batırarak yapıştırın. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökün. Şerbeti çekince servis yapın.

Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Haşhaşlı Revani Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin:

  • 1.5-2 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı haşhaş
  • Yarım su bardağı portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi

Şerbeti için:

  • 2.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4-5 damla limon suyu

Haşhaşlı Revani Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tatlının şerbetini hazırlıyoruz. Bir tencere içerisine su ve toz şekeri dökün. Biraz karıştırdıktan sonra pişmesi için bırakın.
  • Şerbet kaynamaya başladığında içine limon suyunu damlatın ve birkaç dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alarak soğumaya bırakın.
  • Hamuru için, bir kabın içerisine toz şeker ve yumurtaları alın. Mikser yardımıyla çırpın.
  • Üzerine yoğurt, sıvı yağ ve portakal suyunu ekleyerek karıştırmaya devam edin.
  • Ardından irmik, kabartma tozu, haşhaş, vanilin ve portakal kabuğu rendesini de ekleyin.
  • Tüm malzemeleri özdeşleşinceye kadar çırpın.
  • Daha sonra unu eleyerek yavaş yavaş harca ekleyin.
  • Revani harcını çırptıktan sonra fırın tepsisine veya borcama güzelce yayın.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
  • Pişen revaninin üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbeti tamamen çektiğinde dilimleyerek servis edebilirsiniz.
  • Hazırladığınız haşhaşlı revaniyi, ev yapımı vanilyalı dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Hira Tatlısı Tarifi

 

Hira Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu

Bulamak için:

  • 1/2 su bardağı irmik

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker

Hira Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Şeker ve suyu bir tencereye alın ve ocağın altını yakın.
  • Şekerler eriyene kadar sürekli karıştırın. Şerbeti kesinlikle kaynatmayın. Şekerler eridiğinde kaynamadan hemen önce ocağın altını kapatın ve soğuması için kenarda bekletin.
  • Hamur için gerekli olan tüm malzemeleri bir kabın içerisine alın ve karıştırın.
  • Hamur ele yapışacak yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun.
  • Geniş bir kaseye yarım bardak irmik koyun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları kopartın ve elinizde yuvarlayın.
  • Hazırladığınız hamurları irmiğe bulayarak yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında hamurları ortalama 25 dakika pişirin.
  • Tatlıyı fırından çıkartır çıkartmaz, soğuyan şerbeti üzerinde gezdirin ve şerbeti çekmesi için kenarda bekletin.
  • Tatlı tamamen şerbeti çektiğinde üzerini hindistan cevizi veya antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 250 gr tereyağı 

Şerbeti için:

  • 4 bardak süt
  • 1 bardak su
  • 2 bardak toz şeker

Arası için:

  • İyi çekilmiş antep fıstığı ya da iri çekilmiş ceviz ya da fındık 

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 50 gr bitter yada sütlü çikolata rendesi 

Soğuk Baklava Nasıl Yapılır?

  • Tatlıyı yapmaya başlamadan önce şerbeti ocağa koymakla başlayalım. Bir tencere içerisine süt su ve şekeri alalım ve ocağı açalım. Bir süre kaynadıktan sonra altını kapatalım ve bir kenara alalım. 
  • Bir tava yardımı ile tereyağını eritelim. Çok küçük bir kısmı ile baklava yapacağımız tepsiyi ya da borcamı yağlayalım.
  • Baklavalık yufkaları borcam boyutunda keselim. Kullanacağınız borcam 30 cm’lik olabilir. Yufkaları iki eşit parçaya ayıralım ve alt katı için bir yarısını üst katı için diğer yarısını kullanalım. Her bir katı bir fırça yardımı ile yağlayalım. 
  • Baklava katlarının arasına çok kalın olmayacak şekilde kenar parçaları da koyabilirsiniz. Her katı yağlamayı unutmadan tüm katları yağlayarak yufkaları üst üste dizelim. 
  • Ardından baklavanın içerisine koyacağımız malzemeyi serpiştirelim. Antep fıstıklarını serpiştirirken her yere özellikle köşelerine de dağılmasına dikkat edelim.
  • Arasına malzemeyi yerleştirdikten sonra da baklavanın üst katını da araları yağlanacak şekilde dizelim.
  • Son olarak baklavamızın üst katını da yağlayalım ve göze hoş gelmeyen kısımlarını düzeltelim. 
  • Baklavanızı istediğiniz şekilde dilimleyebilirsiniz. Ancak kare şekilde dilimlemek daha faydalı olacaktır.
  • Önceden ısıtılmış 180C’lik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Fırın tipine göre ortalama 1 saat ile 1 saat 15 dakika arasında pişmektedir.
  • Baklavalar piştikten sonra ilk sıcağının çıkması için 5-10 dakika beklenmelidir. 
  • Şerbet verme işlemi sıcak baklavaya soğuk şerbet şeklinde olmalıdır. 
  • Tatlı şerbetlendikten sonra şerbeti çekmesi ve soğuması için ilk olarak oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletilmelidir. 
  • Baklava yeterince soğuduktan sonra üzeri için, elek yardımı ile üzerine kakao ve ince rendelenmiş çikolataları gezdirelim.
  • Bu aşamada isterseniz süt tozu ile karıştırdığınız kakaoyu kullanabilir ya da iyice toz haline getirdiğiniz çikolatayı kullanabilirsiniz. 
  • Servis ederken üzerine çekilmiş antep fıstığı serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.. 

Bülbül Yuvası Tarifi

 

Bülbül Yuvası Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ayçiçeği yağı
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un
  • 200 gr tereyağı
  • Ceviz içi

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon

Üzeri için

  • Toz Antep fıstığı

Bülbül Yuvası Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için su, şeker ve limon suyunu kaynatıp soğumaya bırakın. Yumurta, süt, ayçiçeği yağı, sirke ve aldığı kadar unu karıştırıp yoğurun.
  • Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp nişasta yardımıyla incecik açın. Üzerine bolca ceviz içi serpin.
  • Rulo şeklinde sarıp 3’er cm genişliğinde kesin. Tüm malzemeyi aynı şekilde hazırlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizip üzerine eritilmiş tereyağı gezdirin.
  • 175 derece fırında pişirin. Üzerine soğuyan şerbeti gezdirin. Şerbeti iyice çekince üzerine toz Antep fıstığı serpiştirin.
  • Bülbül yuvasını, ev yapımı hoşaf ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Yoğurt Tatlısı Tarifi

 

Yoğurt Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 3 çay bardağı yoğurt
  • 50 ml eritilmiş margarin
  • 3 çay bardağı un
  • 3 çay bardağı irmik

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4.5 su bardağı su
  • Yarım limon

Üzeri için

  • Kaymak
  • Böğürtlen
  • Toz Antep fıstığı

Yoğurt Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbeti için, şeker, su ve limonu kaynatın. Kıvama gelince limonu içinden çıkarıp soğumaya bırakın. Yumurtalarla şekeri iyice beyazlaşıncaya kadar çırpın. Yoğurt ve margarini ilave edip karıştırın. Un, irmik, kabartma tozu ve şekerli vanilini ilave edip düşük hızda mikserle çırpın. Yağlayıp unladığınız geniş kenarlı ısıya dayanıklı cam kaba aktarın. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp sıcakken soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Şerbeti çekince dilimleyip kaymak eşliğinde böğürtlen ve toz Antep fıstığı ile süsleyerek servis yapın.