10 Mayıs 2021 Pazartesi

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Beef Stroganoff Tarifi

 

Beef Stroganoff Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana bonfile
  • 3 soğan
  • 200 ml ayçiçeği yağı
  • 150 gr mantar
  • 150 gr kornişon turşu
  • 250 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kırmızı şarap
  • Tuz

Beef Stroganoff Nasıl Yapılır?

  • Ayçiçeği yağını tavada iyice ısıtın. Soğanları piyazlık doğrayıp ayçiçeği yağında soteleyin. Bonfileleri jülyen doğrayın soğana ilave edin. Ara ara karıştırarak pişirin.
  • Küçük doğradığınız mantar ve turşuları ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Şarap, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Ocaktan almadan önce kremayı ilave edip beş dakika daha pişirin. Servis tabağına alıp, isteğe göre pirinç pilavı ile servis yapın.

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu incik
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 5~6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 8 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
  • Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
  • Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Buzlu Ayran Tarifi

 

Buzlu Ayran Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 salatalık
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1-2 dal nane

Buzlu ayran Nasıl Yapılır?

*Salatalığın kabuklarını soyup küçük doğrayın. Blender'a aktarın. Yoğurt ve nane yapraklarını ilave edin. Blender'da karıştırın. Su ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın. Buz ilave edin.

Dil Peynirli Tavuk Fileto Tarifi

 

Dil Peynirli Tavuk Fileto Tarifi İçin Malzemeler

  • Çeyrek paket margarin
  • 4 tavuk but fileto
  • 100 gr dil peyniri
  • 2 domates
  • 1.5 çorba kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Fesleğen

Dil Peynirli Tavuk Fileto Nasıl Yapılır?

  • Margarinin yarısını tavada eritip tavuk filetolarını kızartın. Yağlanmış fırın kalıbına yan yana dizin. Dil peynirini dilimleyin. 
  • Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Salçayı 1-2 kaşık suyla ezin.
  • Kalan margarini tavada eritip domates ve salçayı kavurun. Tuz, karabiber, fesleğen ve kekik serpip ateşten alın. 
  • Hazırladığınız sosu kalıptaki tavuk filetoların üzerine yayıp peynir dilimlerini dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında peynir eriyinceye kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın. 
  • Dilerseniz domatesleri halka halka dilimleyin. Et, peynir ve domates dilimlerini hafif üst üste gelecek şekilde kalıba dizip pişirin. Üzerini kıyılmış maydanozla süsleyin.

Renkli Pratik Börek Tarifi

 

Renkli Pratik Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yufka
  • 3 havuç
  • 1 kg pazı
  • 1 çorba kaşığı susam
  • Karabiber
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 10-15 dilim pastırma
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı su
  • 1 yumurtanın sarısı

Renkli Pratik Börek Nasıl Yapılır?

  • Havuçları temizleyip rendeleyin. Pazıları yıkayıp süzün ve kıyın. Pastırmaları ince şeritler halinde kesip kaşar peyniri ile harmanlayın.
  • Havuçları yağsız olarak tavada 2-3 dakika sürekli karıştırarak kavurun ve ayrı bir kaba alın. 
  • Süzmüş olduğunuz pazılara karabiber ekleyerek aynı işlemi uygulayın. Ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı su ve zeytinyağını karıştırın.
  • Yufkalardan birini geniş ve düz bir zemine yayın. Üzerine zeytinyağlı karışımdan sürüp ikinci yufkayı birinci yufkanın üzerini kapatacak şekilde örtün.
  • Üzerine havucu serpiştirin. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde serin. Zeytinyağlı karışımı sürüp pazıları serpin.
  • Son yufkayı da serip pastırma ve peynirli karışımı yayın. Yufkaların bir ucundan tutarak büyük bir rulo şeklinde sarın.
  • Üzerine yumurtanın sarısını sürüp susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak veya ılık servis yapın.

Un Çorbası Tarifi

 

Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 su bardağı su
  • 2 kahve fincanı un
  • 30 gr tereyağı

Üzeri için:

  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı mısır özü yağı
  • 1 kase ufalanmış lor peyniri

Un Çorbası Nasıl Yapılır?

Tereyağını tencerede eritip unu kavurun. Tavuk suyunu azar azar ilave ederek çırpma teli yardımıyla sürekli çırparak bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15 dakika daha kaynatın.

Üzeri için yağı sos tenceresinde ısıtıp zar şeklinde doğranmış salçalık biberi kavurun. Ocaktan alıp lor peynirini ilave edin. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine peynirli karışımı yayın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi

 

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı ekmek (Kızartılmış)
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 yemek kaşığı keçi yoğurdu
  • 1 adet ayva (Dilimlenmiş)
  • 300 g dana kıyma
  • 3 adet cherry domates (Doğranmış)
  • 8 - 10 adet kuru üzüm
  • Kurutulmuş kırmızı biber
  • Tane pembe biber
  • Maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Taze fesleğen yaprakları
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Ekmek Üstü Kıymalı Izgara Ayva Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı bir tutam tuz ve biraz zeytinyağı ile kavurun. Domatesleri, kuru üzüm ve maydanozu ekleyip 1 dakika daha kavurup ocaktan alın.
  • Ayva dilimlerini biraz toz şeker ve limon suyu ile ovuşturduktan sonra ızgara yapın.
  • Süzme yoğurt ile keçi yoğurdunu bir kasede çırptıktan sonra ekmeklere sürün.
  • Üzerine ızgara ayva dilimlerini, fesleğen yapraklarını ve kıymalı harcı koyup kurutulmuş biber ufalayarak servis edin.

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi

 

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim ekşi mayalı köy ekmeği (Kızartılmış)
  • 4,5 yemek kaşığı süzme yoğurt (Sarımsaklı)
  • 10-12 adet kestane mantarı (Dilimlenmiş)
  • 3 adet yumurta (Poşe edilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • Taze nane
  • Karabiber (Taze çekilmiş)
  • Chia tohumu
  • Nar tanesi

Ekmek Üstü Sote Mantarlı Poşe Yumurta Nasıl Yapılır?

  • Mantarları tuz ve zeytinyağı ile bir tavada soteleyin.
  • Ekmeklerin üzerine yoğurdu sürüp poşe yumurta ve mantarları yerleştirin.
  • Taze nane, karabiber, chia ve nar ile süsleyerek servis edin.

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi

 

Ramazan Pidesi İle Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet Ramazan pidesi
  • 4 dilim karabiberli dana jambon
  • 4 yemek kaşığı domates püresi
  • 250 g karışık peynir (beyaz peynir, İzmir tulumu, kaşar vb)
  • 2 yemek kaşığı pesto sos
  • Tane karabiber
  • Taze fesleğen

Ramazan Pidesi İle Pizza Nasıl Yapılır?

  • Pidenin içini oyup domates püresi, peynir ve pesto sos ile doldurun.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yaklaşık 15 dakika peynirler kızarana kadar pişirin.
  • Jambon, taze fesleğen ve karabiber ile süsleyerek sıcak servis edin.

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi

 

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik pastası için

  • 1 l süt
  • 7,5 yemek kaşığı irmik
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 10 yemek kaşığı toz şeker

Tahin sos için

  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker

Üzeri için

  • Hurma
  • Nar taneleri
  • Taze nane

Hurmalı, Tahinli Ve Kakaolu İrmik Pastası Nasıl Yapılır?

  • İrmik pasatası için gerekli tüm malzemeyi bir tencereye alın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
  • Ceylan gözü yaptığında ocaktan alarak önceden ıslatılmış büyük bir cam kaseye dökün.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzını streç film ile kapatıp tercihen bir gece boyunca buzdolabında bekletin.
  • Tahin ve esmer şekeri bir kasede çırpın.
  • Pastayı ters çevirerek servis tabağına alın ve üzerine tahin sosu dökün.
  • Hurma, nar ve taze nane ile süsleyerek soğuk servis edin.

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Tarifi

 

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 g tel kadayıf
  • 6 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş)
  • 250 g çam balı
  • 250 ml ılık su
  • 250 g labne peyniri
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Taze çilek
  • Taze kekik

Bal Şerbetli, Labne Ve Çilekli Tel Kadayıf Nasıl Yapılır?

  • 3 farklı boy tavaya tereyağını ve tel kadayıfı pay edip üzerini elinizle bastırın. Kadayıf tavanın şeklini alsın. Her iki yüzünü de bu şekilde kısık ateşte kızartın.
  • Bal ve suyu karıştırıp şerbet hazırlayın. Kadayıflar oda sıcaklığına gelince ılık şerbeti üzerlerine dökün.
  • Labne peyniri ile pudra şekerini bir kaseye alarak krema kıvamında çırpın. 
  • Kremayı miktarına arzunuza bağlı olarak kadayıfların üzerine yayın. Taze çilek ve kekik ile süsleyerek servis edin. Arzuya göre pasta şeklinde üst üste yerleştirebilirsiniz.

Şekersiz Çilekli Granola Tarifi

 

Şekersiz Çilekli Granola Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 g çilek (İri doğranmış)
  • 1,5 su bardağı yulaf
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı süt veya su
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu
  • 3-4 yemek kaşığı bal
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Bir tutam tuz

Şekersiz Çilekli Granola Nasıl Yapılır?

  • Yoğurt ve balı bir kapta karıştırdıktan sonra sütü ekleyin. Yulaf, keten tohumu, tarçın ve tuzu da ilave ederek ıslak ve kuru tüm malzemenin tamamen birbirine karışmasını sağlayın.
  • Servis bardağının yarısına kadar hazırladığınız karışımdan koyduktan sonra araya çilek parçaları ilave edin ve üzerine kalan karışımı ekleyin.
  • Tercihen 1 gece, en az en az 5-6 saat buzdolabında beklettikten sonra üzerini çilek veya başka meyvelerle süsleyerek servis edin.

NOT

Kahvaltı için harika bir alternatif olan çilekli gronalayı 3-4 gün içinde tüketmelisiniz.