27 Aralık 2021 Pazartesi

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo dolmalık biber

İçi için ;

  • 2 adet tavuk göğsü
  • 3 adet patates
  • 3 adet yeşil biber
  • 3 adet kırmızı biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kimyon
  • Kekik
  • Tuz

Kızartmak için ;

  • Yeterince sıvı yağ

Sosu için ;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

    Fırında Tavuklu Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri küçük küp halinde doğrayıp kızartarak havlu kağıt serili bir tabağa alıp fazla yağını süzdürüyoruz.
  • Dolmalık biberleri ayıklayıp yıkayarak aynı şekilde fazla kızartmadan sotelercesine kızartıp havlu kağıt serili tabağa alıyoruz. (fırında pişeceği için çok fazla kızartmıyoruz. )
  • Tavuk göğsünü minik küp şeklinde doğrayıp kızdırdığımız yağın içine alarak suyunu salıp çekene kadar soteliyoruz.
  • Kırmızı ve yeşil biberi küçük doğrayarak sotelediğimiz ete baharatlarıyla ilave edip birkaç dakika pişiriyoruz.
  • Patatesleri ekleyip karıştırarak dolmalık biberlerin içine harcı yerleştirip biberlerin kapaklarını kapatıyoruz.
  • Fırın tepsisine dizerek suyla salçayı çözdürüp üzerine gezdiriyoruz.
  • 175 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Servise hazır. 

Fırında Çatlak Patates (Nefis Yoğurt Sos Eşliğinde) Tarifi

 

Fırında Çatlak Patates (Nefis Yoğurt Sos Eşliğinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo bebek patates

Marine sosu için:

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı biberiye veya kekik
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Yoğurt sosu için:

  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 sarımsak rendesi
  • Bir tutam maydanoz
  • Bir tutam frenk soğanı (olmasa da olur)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Biraz zeytinyağ 

    Fırında Çatlak Patates (Nefis Yoğurt Sos Eşliğinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patateslerin kabuklarını güzelce yıkayıp tuzlu suda haşlayın suyunu süzün.
  • Fırın kağıdı serili tepsiye döküp sosun yarısını dökün kabaca karıştırın.
  • Üzerlerine bardağın tersiyle bastırıp ezin.
  • Sonra üzerine kalan sostan sürün önceden ısınmış 220 derece alt üst ayar fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
  • Yoğurt sosu için tüm malzemeler karıştırılır.
  • Patatesler sıcak sıcak servis edilir. Afiyet olsun. Not: bu patatesleri ister sade yoğurt sosuna banarak, ister kahvaltıya, et, balık yanına yapabilirsiniz.

Mısır Ekmeği Tarifi

 

Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 su bardağı mısır unu
  • Yarım su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu (elenmiş)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5 su bardağı sıcak su

    Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı yağ ve su hariç tüm malzemeler yoğurma kabına alınır, tahta kaşık yardımı ile güzelce karıştırılır.
  • Unun ortası havuz şeklinde açılır, boşluğa sıvı yağın tamamı ve sıcak sudan 1 su bardağı kadar dökülerek kenarlardaki mısır unundan alınarak kaşıkla karıştırılır. Burada suyun el yakmayacak kadar sıcak olması gerektiğini belirtmek istiyorum.
  • Yavaş yavaş az miktarda sıcak sudan ilave edilip hamur kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Hamurun kurabiye hamurundan daha cıvık bir kıvamda olması gerekmektedir.
  • Hamurumuz kıvam almaya başlayınca biraz daha su ilave edilir ve el ile yoğurmaya başlanır. Yaklaşık 4-5 dakika kadar el ile yoğrulur.
  • Hamur istenilen kıvama gelince 30 cm çapındaki tepsiye pişirme kağıdı serilir, kenar kısımları dışa doğru katlanarak sıkılaştırılır. Eğer pişirme kağıdınız yoksa fırın tepsinizi güzelce yağlayabilirsiniz.
  • Hamur tepsiye boşaltılır ve el ile bastırılarak yayılır. Ardından bıçak ile istenilen boyutta kesilir. Daha belirgin olması için tahta kaşığın sap kısmı ile kesilen yerler şekillendirilir.
  • Üzerine hafif un serpilerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat 15 dakika pişirilir.
  • Güzelce kızaran ve ilk sıcaklığı çıkan mısır ekmeğimizi uygun bir servis tabağına ters çevirerek üzerindeki pişirme kağıdını alalım. Tekrar keserek servise hazır.
  • Karedeniz bölgesinde ekmek fırınlarında ve evlerde hazırlanan mısır ekmeği özellikle ordu da çoğunlukla hazırlanıyor.

Rengarenk İştah Kabartan Kış Salatası Tarifi

 

Rengarenk İştah Kabartan Kış Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yaprak marol
  • 1 tane havuç
  • 1 küçük kuru soğan
  • Yarım turp
  • Mor lahana
  • Yarım limon
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

    Rengarenk İştah Kabartan Kış Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün sebzeleri teker teker yıkayıp bırakalım.
  • Havucu soyup rendeleyin.
  • Turpu soyup rendeleyin.
  • Marolu ince şekilde doğrayın.
  • Kuru soğanı ince piyaz şeklinde doğrayın.
  • Mor lahanayı da ince ince doğrayıp birbirine ekleyin.
  • Limonu, nar ekşisini ve tuzunu ekleyin karıştırın. İstediğiniz gibi servis yapın. Ve lezzeti, görünüşü çok güzel sofralarda iştah kabartır. Afiyet olsun 🤠.

Şehriye Çorbası Tarifi

 

Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre sıcak su
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • Karabiber, pul biber
  • Tuz

    Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şehriye çorbası için ilk olarak uygun bir tencerede tereyağını alıp eritelim.
  • Tereyağı eridikten sonra üzerine domates rendesini ilave ederek kavuralım.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyerek kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan suyumuza tel şehriyeleri ekleyip karıştıralım.
  • Son olarak karabiber, pul biber ve yeteri kadar tuzu ilave edip şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Çorbamız piştikten sonra sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun.

Hamsi Buğulama Tarifi

 

Hamsi Buğulama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg hamsi
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz (hamsiler için)
  • 1 çay kaşığı tuz (sebzeler için)

    Hamsi Buğulama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru soğanımızı piyazlık doğrayalım.
  • Ardından yeşil biber, kırmızı biber ve sarımsakları da doğrayarak fırın tepsimize alalım.
  • Üzerine tuz ilave edelim ve güzelce karıştıralım.
  • Temizleyip yıkadığımız hamsileri derin bir kaba alalım ve üzerine zeytinyağı, tuz, kimyon, pul biber ve domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Hamsileri fırın tepsisindeki sebzelerin üzerine sıkı bir şekilde dizelim.
  • Hamsilerimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30-35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda fırından aldığımız hamsi buğulamamız servise hazır. Afiyet olsun!

26 Aralık 2021 Pazar

Baklavalık Yufka İle Kıymalı Sarıyer Böreği Tarifi

 

Baklavalık Yufka İle Kıymalı Sarıyer Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 25 adet baklavalık yufka
  • 500 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

Ara katlara sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt

Üzeri için;

  • Kalan sos

    Baklavalık Yufka İle Kıymalı Sarıyer Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için; kıymayı ve sıvı yağı tavaya alıp kavuruyoruz. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. İyice kavurduktan sonra tuzu ve baharatlarını ilave edip altını kapatıyoruz.
  • Sos için; tereyağı eritip diğer malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Baklavalık yufka çok çabuk kurulduğundan yufkalarımızı bir bezin arasında bekletip tek tek alarak böreğimizi yapıyoruz.
  • Ayrıca böreği yaparken işlemleri biraz hızlı yaparak yufkamızın hem kurumasını hemde sosla dağılmasını önlüyoruz. Yufkamızın bir tanesini tezgaha alıp sosumuzdan gezdirip fırçayla sürüyoruz.
  • Sonra diğer yufkayı üzerine serip aynı şekilde sostan sürüyoruz. Bu işleme beş yufkayı üst üste olana kadar devam ediyoruz.
  • Beşinci yufkaya sos sürmeden uç kısmına harcımızdan koyarak sarıyoruz. Hafifçe bükerek u şekli verip tepsiye alıyoruz. Diğer yufkalarıda aynı şekilde yapıp tepsiye alıyoruz.
  • Üzerine kalan sostan sürüp 180 derecede ısınmış fırında 30 dakika kadar kontrollü pişiriyoruz. Sonra doğrayıp tabağa alarak servis ediyoruz. Mükemmel bir lezzet oluyor tavsiye ederim.

Zencefilli Kurabiyeler Tarifi

 

Zencefilli Kurabiyeler Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) su bardağı pekmez
  • 1/2 (yarım) su bardağı dut şekeri
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 2 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • Süsleme için: glazür  

    Zencefilli Kurabiyeler Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce sıvı malzemelerimiz olan yumurta, tereyağı ve pekmezi ekleyip karıştırıyoruz.
  • Ardından sırasıyla şeker ve baharatları ekliyoruz.
  • En son olarak un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Burada hamuru 5 dakika dinlendirebilirsiniz. Ancak dinlendirmeseniz de rahatlıkla şekil alacaktır.
  • Hamuru açarken iki yağlı kağıt arasına koyarak açarsanız sizin için rahat olacaktır.
  • İstediğiniz şekli verip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 20-25 dakika pişirin.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra kıtır kıtır bir kurabiye elde edeceksiniz. Bundan sonrası süsleme, dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Anne Tarifi; Yumurtalı Ekmek Kızartması

 

Anne Tarifi; Yumurtalı Ekmek Kızartması İçin Malzemeler

  • 1 adet bayat ekmek
  • 3 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı süt (60 ml)
  • 1 çay kaşığı tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Kahvaltılık Peynir Salatası;

  • 1 kase lor peyniri (350 gr)
  • 1 adet domates
  • Yarım adet yeşil biber
  • Yarım adet kırmızı biber
  • Birkaç dal maydanoz
  • Birkaç dal taze soğan
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Anne Tarifi; Yumurtalı Ekmek Kızartması Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ekmeğimizi ne çok ince ne de çok kalın olacak şekilde çok parçalamadan dilimleyelim.
  • Ardından geniş bir tabağa yumurtaları, sütü ve tuzu da alarak çırpalım.
  • Yumurtalarımızı güzelce çırptıktan sonra dilimlediğimiz ekmekleri hazırladığımız sosa batıralım. Ön ve arka yüzünü çok bekletmeden hızlıca yumurtaya bulayalım.
  • Tavaya sıvı yağı alalım ve kızdıralım.
  • Yağ kızdıktan sonra sosa buladığımız ekmeklerimizi tavaya yerleştirelim ve orta ateşte kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Alt yüzü pişen ekmeklerimizi çatal yardımı ile ters çevirelim ve bu yüzünün de pişmesini sağlayalım.
  • İki yüzü de güzelce pişen ekmeklerimizi havlu kağıt serdiğimiz tabağa alalım. Tüm ekmekler bitinceye kadar pişirmeye devam edelim.
  • Pişen yumurtalı ekmeklerimiz servise hazır. Ben yanına çok yakışacağını düşündüğüm peynir salatası hazırladım. Dilerseniz sizler de yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.

İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle)

 

İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle) İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • 250 gram dana kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 su bardağı parçalanmış ceviz
  • Tuz
  • Pulbiber

Dışı için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı un
  • Tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı salça (Biber/domates)

    İçli Köfte (Çatlama Yapmayan Tarifiyle) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcımız için; soğanları ve kıymayı kavuruyoruz, altını kapatıp cevizi ve maydanozu da ekliyoruz. Soğuması için bırakıyoruz.
  • Daha sonra bulguru ve irmiği bir kaba alıyoruz, üzerine sıcak suyu ekleyip süreçle kapatıyoruz. 10 – 15 dakika bulgurlar şişene kadar bekliyoruz.
  • Ardından yumurta, salça (salçayı isteğe göre ekleyebilir veya azaltabilirsiniz) ve unu ekleyerek yoğuruyoruz. Sonra şekli verip, iç harcımızı koyup kapatıyoruz.
  • Daha sonra hepsine aynı işlemi tekrarlıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kesinlikle çatlama yapmayacaktır (İsterseniz haşlayarak, isterseniz kızartarak veya isterseniz buzluğa kaldırarak tüketebilirsiniz) şimdiden ellerine sağlık ve afiyet olsun. 🌿

Tarçınlı Rulo (Cinnamon Rolls) Tarifi

 

Tarçınlı Rulo (Cinnamon Rolls) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 paket Dr. Oetker Instant Kuru Hamur Mayası
  • Yarım su bardağı ılık su (100 ml)
  • Yarım su bardağı ılık süt (100 ml)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (62,5 ml)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

İçi için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • 1,5 çay bardağı esmer şeker

Üzeri için;

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (oda ısısında)
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket labne peyniri (100 gr)

    Tarçınlı Rulo (Cinnamon Rolls) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için uygun bir yoğurma kabına elenmiş unu alalım, üzerine mayayı ilave ederek karıştırarak ortasını çukurlaştıralım.
  • Açtığımız çukura süt, sıvı yağ, su, yumurta, şeker ve tuzu ekleyerek güzelce yoğuralım. Hafif ele yapışan yumuşak kıvamda bir hamur elde etmiş olacağız.
  • Hamurumuz toparlandıktan sonra üzerini streçleyelim ve temiz bir bez örterek 30 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Mayası gelen hamurumuzu tezgaha alalım ve yoğuralım.
  • Daha sonra tezgahı unlayalım ve hamurumuzu merdane yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım.
  • İç harcı için uygun bir tencereye tereyağını alarak eritelim.
  • Ardından üzerine esmer şeker ve tarçını ilave ederek karıştıralım ve kıvam aldıktan sonra ocaktan alalım.
  • İç harcımızdan açtığımız hamurun üzerine her yerine gelecek şekilde yayalım.
  • Daha sonra hamurumuzu uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde saralım.
  • Rulomuzu yaklaşık 2 parmak genişliğinde dilimleyelim ve pişirme kağıdı serdiğimiz tepsiye alalım. 10-15 dakika daha mayasının gelmesi için bekletelim.
  • Sürenin sonunda tarçınlı rulolarımızı 175°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerinin sosu için karıştırma kabına labne peyniri, tereyağı, pudra şekeri ve vanilyayı ilave ederek mikser ile çırpalım. Bu aşamada malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edelim.
  • Hazırladığımız krema kıvamındaki sosumuzu pişen ve ilk sıcaklığı çıkan çöreklerimizin üzerine gezdirelim ve spratula ile yaydıralım.
  • Sosunu çeken nefis tarçınlı rulolarımız servise  hazır. Afiyet olsun!