10 Mayıs 2020 Pazar
Kovid-19 sürecinde siber saldırılar 3 alanda yoğunlaşacak
Koronavirüsün görülmediği tek kıta: Antarktika
Dünyanın en soğuk yeri olarak bilinen Antarktika, koronavirüs salgınında aynı zamanda dünyanın en güvenli yeri oldu. Çoğu araştırmacı beş bin kişinin yaşadığı kıtada şimdiye kadar tek bir koronavirüs vakası bile görülmedi.
'Ay'da yaşıyor gibiyiz'
2018-2019 sezonunda 56 bin turist
Facebook ve Google evden çalışmayı yıl sonuna kadar uzattı
Facebook ve Google, Kovid-19 salgını nedeniyle işçilerinin yılın geri kalanında evden çalışmasına izin vereceğini açıkladı.
Çin'in deneysel uzay aracı başarıyla Dünya'ya indi
Çin'in uzaya gönderdiği "insan taşıyacak deneysel uzay gemisi" başarıyla iniş yaptı.
5 Mayıs'ta gönderilmişti
2022'de açılması planlanıyor
Virüsün kökenini tespit etmek en az bir yıl sürer'
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , koronavirüsün kökenlerini tam olarak tespit etmenin en az bir yıl sürebileceğini açıkladı.
9 Mayıs 2020 Cumartesi
Somon Fileto Tarifi
Somon Fileto Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gram somon fileto
- 1 adet patates
- Yarım soğan
- 4 diş sarımsak
- Zeytin yağı
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber
- Yarım limon
Somon Fileto Tarifi Yapılışı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber, göz kararı limonu bir kaseye alıp karıştırıyoruz daha sonra somonu bu sos ile marine edip yarım saat buzdolabında bekletiyoruz.
- Borcama en alta patateslerimizi tuzlayıp bir yemek kaşığı yağ koyarak karıştırıyoruz ve alt taban olarak yerleştiriyoruz.
- Üzerine dolaptan çıkarıp somonumuzu koyuyoruz soğan ve sarimsaklarimizi de ekleyip önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-30 dk pişiriyoruz.
Not: Balık çok çabuk pişiyor yumuşacık oluyor. Patatesler sert kalmasın istiyorsanız on dk önceden patatesleri fırınlayip daha sonra somonu üzerine koyarak pişirmeye devam edebilirsiniz.
Kahveli Mantı Tarifi
Kahveli Mantı Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 2 su bardağı tepeleme un (bardak ölçüsü 200 ml)
- 1, 5 yemek kaşığı kahve
- 1 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yumurta
- 1, 5 çay kaşığı tuz
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı su
İçi için:
- 100 gram kıyma
- 1 küçük soğan rendesi
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3 dal ince kıyılmış maydanoz
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağı
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 kase yoğurt
- 2 diş sarımsak
Servis esnasında :
- Pul biber ve nane
Kahveli Mantı Tarifi Yapılışı
Herkese sağlıklı, güzel günler diliyorum. Bugün size herkesin çok beğeneceği, biraz zahmetli olmasına rağmen, sofrada anında tüketilen, ailecek yapacağınız, kahveli mantının tarifini vermek istiyorum. Kahvenin virüse ve hastalıklara karşı dirençli olduğu belirtiliyor. Kırk yıl hatırı olan kahvenin ömür boyu hatırı olacak galiba. Bu mantı kızımın tarifi, yerken lezzetiyle birlikte kahvenin de tadını alıyorsunuz. Biz çok beğendik, eminim sizinde hoşunuza gidecek.
- Öncelikle hamuru için yoğurma kabımıza un, kahve, irmik, sıvı yağ, tuz, yumurta koyup, suyu ilave ederek sert özlü bir hamur yapalım, tek pazı yaparak üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar dinlendirelim.
- Bu arada içi için kıymamızı bir kaba alalım, rendelediğimiz soğanı, ince kıyılmış maydanozu, salça, baharatları ve tuzunu koyarak iyice karıştıralım.
- Dinlenen hamur pazımızdan, hazır yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde un serperek oklavayla açalım. Açmakta zorluk çekenler, pazıları çoğaltıp küçük açıp yapabilirler. Açtığımız yufkayı 2 cm. Genişliğinde kesme aparatı veya bıçakla dikey ve yatay olarak keselim, küçük kareler oluşturalım.
- Hazırladığımız kıymamızdan karelerin içine koyalım. İki elimizin baş ve işaret parmaklarıyla 4 köşesinden kaldırarak ortada birleştirelim.
- Bütün parçaları aynı şekilde yapalım ve tepsiye dizelim. Mantımız pişmeye hazır. Arzu eden bu şekilde derin dondurucuda dondurup poşetleyerek buzluğuna koyabilir.
- Tenceremize 1, 5 litre kadar su koyup ocağa koyalım. Kaynadıktan sonra içine bir tatlı kaşığı tuz, biraz sıvı yağ ilave edelim. Mantıları koyarak 15 dakika kadar pişirelim.
- Biz bu arada sarımsakları soyup dövelim, yoğurdumuzu ilave edelim. Tavamızı ocağa alıp yağları koyarak, salçamızı ilave edip kavuralım.
- Pişen mantımızın üzerine yarım su bardağı kadar su koyup karıştıralım (lapa olmasını önleyecek mantılar diri kalacaktır) suyu çoksa süzelim. Biz mantıyı sulu seviyoruz. Herkes kendi arzusuna göre yapabilir.
- Tabaklara aldığımız mantının üzerine yoğurt koyalım, bolca sosumuzdan gezdirelim. Pul biber ve nane ile harika tat ve kokusuyla afiyetle yiyelim. Bu güzel ve değişik lezzet herkesin sofrasında olmalı diyorum. Ailecek yapıldığı zaman lezzetine lezzet katacak.
Deneyeceklere afiyet olsun.
Hasanpaşa Köfte Tarifi
Hasanpaşa Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram kıyma
- 2 orta boy soğan
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı ekmek içi
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- Bir tutam maydanoz .tuz, karabiber, kırmızı toz biber, pulbiber👈🏻ölçü dama zevkinize göre
Patates püre için:
- 4 orta boy patates
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 avuç rendelenmiş kaşar
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta sarısı 👆🏻
- Yumurta sarısı şart değil kuşatması amaçlı kattım isterseniz üzerine siz kaşar rendeleyebilirsiniz.
Üzerine;
- 2 su bardağı su
- 1 çorba kaşığı salça
Hasanpaşa Köfte Tarifi Yapılışı
- Önce patatesleri soyup küp küp doğrayın.
- Üzerine soğuk su ve tuz atıp haşlamaya bırakın.
- Ardından köfte için soğanları rendeleyip suyunu sıkın, kıyma, yumurta ,sıvı yağ, doğranmış maydanozu ve baharatları katıp iyice birbirine yedirin.
- En son ekmek içi ve galeta ununu ekleyip yoğurun.
- Avucunuzla küçük çanak şekli verip tepsiye dizin salçalı su döküp biraz kızarması için fırına verin.
- Diğer yandan patatesler haşlandı ise hiç su dökmeden süzün ve içine süt ,yumurta, tereyağ kaşar ve tuzu ilave edip ezici yardımı ile iyice püre yapın.
- Kıymalarınızı fırından çıkarın ve üzerine patatesleri koyup iyice kızarana kadar tekrar 180 derecede fırına verin. Afiyet olsun.
Mantarlı Havuçlu Bademli Pirinç Pilavı Tarifi
Mantarlı Havuçlu Bademli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı badem
- 2 adet havuç
- 6 adet büyük mantar
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 çay bardağı kaynamış su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Mantarlı Havuçlu Bademli Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı
- Doğranan soğan yağ ile kavrulur.
- Hafif pembeleşince suda bekletilip kabuğu soyulmuş bademler ilave edilir.
- Uzun uzun rendelenen havuçlar ilave edilir.
- Mantarda ilave edilerek biraz daha kavrulur.
- Güzelce kavrulan malzemelerin üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler ilave edilerek tuzu, baharatı ve suyu dökülerek kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte pişirilir. Suyunu çekmeye yakın altı kapatılır ve demlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun. Hayırlı ramazanlar.
Çökertme Kebabı Tarifi
Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg ince doğranmış kızartmalık patates
- 1 kg julyen doğranmış tavuk göğsü
- Tuz
- 1 çay kaşığı toz biber
- 1 çay kaşığı kekik
Sosu için;
- 1 su bardağı kadar sarımsaklı yoğurt
Salçalı sos için;
- 1 tatlı kaşığı dolusu domates salçası
- Tuz
- 1 çay kaşığı tereyağ
- 1 çay bardağı su
- 1 kase sarımsaklı yoğurt
Çökertme Kebabı Tarifi Yapılışı
- Patatesler doğranır ince olacak şekilde tuzlu suda 1 2 saat bekletelim.
- Bolca yıkayıp suyu süzülür ve kurulayalım.
- Daha sonra bol yağda az az eklenerek kızartalım.
- İster porsiyonluk isterseniz de borcama alıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim.
- Tavuklar 3 yemek kaşığı sıvı yağ eklediğimiz tavada iyice kızartalım.
- Baharatları da ekleyip patateslerin üzerine dökelim .
- Son olarak salçalı sosumuz için tüm malzemeler pişirelim.
- Ve tavuklarımızın üzerine ekleyelim.
- Gayet doyurucu lezzetli bir yemek.
Güllaç Tarifi
Güllaç Tarifi İçin Malzemeler
- Güllaç
- 2 buçuk litre süt
- 2 buçuk şu bardağı şeker
- Fındık veya ceviz
Güllaç Tarifi Yapılışı
- Süt ile şekeri tencereye koyup kaynatıyoruz soğumaya bırakıyoruz güllaçları.
- Hazırlamış olduğumuz şerbete batırıp tepsiye alıyoruz her kata şerbet dökerek devam ediyoruz.
- Ortasına fındık ilave edip güllaç yapraklarını dizmeye devam ediyoruz.
- Sütünü çekince kesme ve süsleme işlemini yapabilirsiniz şimdiden afiyet olsunnn 😻.
Fındıklı Güllaç Tarifi
Fındıklı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket güllaç
Şerbeti için:
- 4 su bardağı şeker
- 1 litre (5 su bardağı) süt
- 1 paket vanilya
Arasına
- İnce kıyılmış fındık
Üstüne
- Nnar, çilek vs
Fındıklı Güllaç Tarifi Yapılışı
- İlk önce süt ve şekeri kaynatıyoruz. Vanilyalı ekleyip kaynamaya devam ediyoruz.
- 1 tepsiye güllaç yapraklarını diziyoruz. 1 yaprak 1 yada 1, 5 kepçe süt şeklinde devam ediyoruz yarısına gelince de fındığı serpiyoruz. Sonra yine devam(1 güllaç 1 kepçe süt şeklinde) ediyoruz.
- Kuru yer kalmayacak şekilde son düzenlemeyi yapıp en az 2 saat dolapta dinlenmeye bırakıyoruz. Servis ederken de meyveleri üstüne ekliyoruz. Afiyet olsun.
Ev Yapımı Limonata Tarifi
Ev Yapımı Limonata Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet limon
- 2 adet portakal
- Şeker miktarı isteğe bağlı ben 1.5 su bardağı kullandım
- 2.5 lt su
Ev Yapımı Limonata Tarifi Yapılışı
- Limon ve portakal iyice yıkanır ve hazırlanacak kaba rendelenir.
- Kalan limonun ve portakalın suyu sıkılır.
- Toz şeker rendelenmiş kabukların üzerine eklenerek 10 dk boyunca ovulur.
- Rengi çıkan karışıma limon ve portakal in suyu eklenir ve ovma işlemine devam edilir.
- Suyu eklenerek güzelce karıştırılır ve kabin tencere vs kapağı kapatılarak yarım saat bekletilir.
- Yarım saatin sonunda süzülerek dolaba kaldırılır.
- İsteğe bağlı içerisine limon tuzu ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun ☺️.